Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Proffskvalitet för amatörer

Proffskvalitet för amatörer

När A4 inte är tillräckligt och storformat är för dyrt, är A3-skrivarna en gyllene medelväg som passar många fotografer.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög utskrifts­kvalitet. Färgdjupet. Fantastisk svartvit kvalitet. Flexibla inställningar.
Små bläckpatroner Patronbyte. Högt pris.
Specifikationer

Epson Stylus Photo R2880
Bläck: UltraChrome K3 pigment
Bläckpatroner: 8 x 11 ml
Pappersformat: A3+, 1,3 mm tjock
Upplösning: 5760 x 1440 dpi
Pris: 9 000 kr

Man ska inte låta sig luras av storleken. De bästa A4-skrivarma kan göra fotoutskrifter som kommer så nära pappersutskrifter från storformatskrivare att man har svårt att se någon skillnad. Nackdelen med A4 är att det är ett litet format. Att sitta med en A4-utskrift i handen är en sak, att sätta den bakom glas och ram på väggen något helt annat. I det formatet är det inte säkert att fotografiet kommer till sin rätt.

Därför kan det vara värt att överväga en A3-skrivare. Då blir papperet dubbelt så stort, och kvaliteten kan bli ännu högre än i A4. Många av A3-skrivarna använder sig faktiskt av samma typ av bläck som de betydligt dyrare storformatskrivarna – som klarar A0 och ännu större storlekar – vilket betyder finare färgkvalitet och förbättrad hållbarhet. Och för erfarna amatörer som planerar att hänga upp sina bästa motiv på väggen behöver inte en A3-skrivare vara särskilt mycket dyrare än en A4-skrivare.

Mer för pengarna
Båda testets två fotoskrivare är gjorda för att ge amatörer och erfarna en riktigt professionell bildkvalitet i A3+-format. Bra färgstyrning, brett spektrum av olika bläckfärger och anpassning till många olika pappersmedier i A3-format gör att de är flexibla och frestande alternativ till en A4-skrivare. Med bildkvaliteten från storformat, fast till en bråkdel av priset.

A3+
Testets duellanter har det mesta gemensamt. Båda två är relativt kompakta fotoskrivare som skriver ut på allsköns papperskvaliteter i upp till A3+, alltså 33 x 48 cm. Kantlöst, om man inte vill ha vita kanter runt bilderna. Men de skiljer sig åt på ett par punkter. HP:s nya Photosmart Pro B8850, som bygger på den mer påkostade B9180, har inbyggd färgkalibrering.

Just detta saknar Epsons Stylus Photo R2880, som är efterföljare till den synnerligen fina R2400. Men Epson-skrivaren har 9 bläckpatroner, mot HP:s 8 – fast dessvärre inte samtidigt. De två svarta bläckpatronerna måste bytas ut när man väljer svart­vitt med antingen matt eller blank pappersyta.

Annons

Trots detta är HP-skrivaren billigast och kostar 5 800 kronor, medan Epson vill ha 9 000 kronor för sin. Och eftersom R2880 saknar kalibrering och har bara magasin för 8 av 9 bläckpatroner, så lär den verkligen få en match av HP:s B8850.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Epson Stylus Photo R2880

Kungen av svartvitt

Ingen skrivare klarar allt, men Epsons kommer skrämmande nära.

Mycket hög utskrifts­kvalitet. Färgdjupet. Fantastisk svartvit kvalitet. Flexibla inställningar.
Små bläckpatroner Patronbyte. Högt pris.

HP Photosmart Pro B8850

Proffskvalitet för amatörer

När A4 inte är tillräckligt och storformat är för dyrt, är A3-skrivarna en gyllene medelväg som passar många fotografer.

Hög utskriftskvalitet. Stora bläckpatroner. Färgkalibrering. Rymlig papperskassett. Bra pris.
Tröga utskrifter.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.