Produkter i detta test
Vet du inte så mycket om 360-kameror och 360-graders video? Då är vi två. Det gjorde nämligen inte jag heller innan jag satte igång med den här artikeln – och det var faktiskt en perfekt utgångspunkt. Då kan jag möta de flesta läsare där de befinner sig. För även om tekniken inte är splitter ny längre så är det först under det senaste året som 360-tekniken har blivit så mainstream att andra än de allra mest intresserade och professionella har hört talas om den.
Det var ett extra stort genombrott för tekniken när Mark Zuckerberg från Facebook, på ett stort pressmöte för de nya Samsung Gear VR-glasögonen i Barcelona i början av mars, konstaterade att Virtual Reality blir nästa sociala plattform.
”När min dotter tar sina första steg så kommer jag att spela in en 360-graders video. På så sätt kan mina föräldrar och min familj uppleva ögonblicket som om de var där själva”, sade Facebook-grundaren och fortsatte med att berätta om Facebook 360 som redan då hade fler än en miljon användare och fler än 20 000 klipp med 360-video.
Som att vara där
Tänk dig att du sitter i en racerbil som kör i full fart genom en kurva. Och du kan vrida på huvudet åt alla håll och se dig omkring i landskapet, precis som om du var där på riktigt. Men det är du inte. Du sitter hemma i en fåtölj med ett VR-headset på huvudet och är med om en upplevelse. Det är i korthet hela poängen med 360-graders innehåll, och i takt med att 360-tjänsterna breder ut sig på Facebook och YouTube – och att det kommer allt fler Virtual Reality-headset – så kommer 360-material att ses och filmas av allt fler användare.
Det är här 360-kamerorna kommer in i bilden. Redan i dag kan du spela in 360-material och dela med dig av resultatet till hela världen på sociala medier i morgon. Allt du behöver är en 360-kamera, sedan är det bara att sätta igång.
Vi har plockat in fyra stycken sådana för test. Förhoppningsvis kan den här genomgången hjälpa dig att hitta den rätta 360-kameran för dig. Mycket nöje!
Titta på ditt 360-material
När du har läst testet av de fyra kamerorna har du också fått en ganska så bra koll på hur de används. Det är nästan det enklaste av allt. Och det är också ganska enkelt att redigera sina videor eller bilder i de appar som stöder det. Men vad är hela poängen om ingen – inte ens du själv – kan titta på dem i 360-formatet som de är gjorda i?
Lyckligtvis finns det hjälp att få från tre håll: Facebook, YouTube och VR-glasögon som Samsung Gear VR och Google Cardboard.
Både Facebook och YouTube stöder direkt visning av 360-innehåll. På Facebook kan du ladda upp både bilder och video, medan YouTube av uppenbara skäl endast klarar video.
360-material måste förses med särskilda metadata så att de två tjänsterna känner igen och visar det på rätt sätt, men det tar alla kameror i detta test hand om automatiskt.
Du kan ladda upp 360-innehåll från din mobil eller dator via Facebooks och YouTubes appar och webbsidor, eller så kan du göra det från kamerornas egna appar, som alla stöder någon form av delning till sociala medier. Du laddar bara upp precis som vanligt, så visas materialet i 360-format när det är klart.
I webbläsaren på datorn kan du förflytta dig runt i en video eller en bild i 360-format genom att använda musen på både Facebook och på YouTube. Observera dock att Safari och Internet Explorer inte stöder 360 videoklipp via Facebook, och på YouTube kan du inte titta på 360 -video med Safari.
Använder du din iPhone- eller Android-mobil och den är av senare snitt så kan den visa 360-material i Facebook- och YouTube-appen.
Sist men inte minst kan du titta på 360-video med VR-glasögon som Samsung Gear VR och de något billigare Google Cardboard. Det är det mest optimala sättet att titta på sådant här material eftersom du då hamnar i mitten av bilden eller videon och kan röra dig runt som om du vore på plats.
Så testade vi
Alla kamerorna monterades på en selfie-stång och vi både filmade och tog bilder (utom med 360fly som bara kan filma video) utomhus.
Vi undersökte installation och anslutning till mobilen, den medföljande appen och skötsel, samt möjligheten att redigera i appen eller i tillhörande programvara. Och naturligtvis möjligheten att dela innehåll på sociala medier.
När det gäller bildkvalitet har vi tittat på skärpa, upplösning och detaljer – inklusive artefakter, förvrängning och så kallad stitching, som beskriver hur kameran sätter ihop inspelningen från två linser till en enda film.
Produkter i detta test
Ricoh Theta S
För många missar
Ricoh Theta hade kunnat vara en bra kamera.
LG 360 Cam
Lite för billig
LG 360 Cam är enkel att använda men resultatet är en besvikelse.
Samsung Gear 360
Egentligen bäst, men …
Samsung Gear 360 är den bästa kameran. Det finns bara en hake.
360fly
För experter
360fly är en actionkamera som filmar i 360 grader. Med bara ett objektiv.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser