Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: GoPro Hero12 Black

GoPro är fortfarande favoriten

Konkurrensen hårdnar, men GoPro Hero12 Black håller undan som favoriten bland actionkameror.

Av / 2024-04-20 - 12:00
GoPro Hero12 Black
Geir Gråbein Nordby

GoPros senaste kreation heter Hero12 Black och bygger vidare på framgångarna med föregångaren, Hero11 Black. Uppgraderingarna är inte revolutionerande, men förbättrar ett redan mycket bra paket. Som innehåller både en bra kamera och en välfungerande Quik-app, som gör det enkelt att fjärrstyra kameran och flytta inspelningar direkt till molnet.

Designmässigt är Hero12 nästan identisk med sin föregångare. Det gillar jag, eftersom de inbyggda fästena och den robusta, vattentäta designen redan fungerar felfritt.

Både huvudskärmen och selfieskärmen är skarpa och ljusstarka, precis som förväntat, och ger en bra överblick både när man filmar och navigerar i menyer. Användargränssnittet och den medföljande mobil-appen är mycket intuitiva och kopplar snabbt upp kameran för fjärrstyrning och överföring. Inte mycket nytt under solen, eftersom detta redan fungerade smidigt i Hero11.

Foto: GoPro

Mer manuell kontroll

En spännande nyhet för dig som gillar att göra timelapse-videor är att Hero12 Black nu låter dig ställa in både slutartid, ISO och bländare manuellt för inspelning under dagtid. Tidigare modeller klarade bara manuell kontroll vid nattfotografering, och då fortfarande med fast bländare. Genom att låsa alla exponeringsvärden slipper du flimmer och att kameran försöker göra himlen ljusare vid soluppgång och solnedgång. Nu får du större kreativ kontroll och en möjlighet att göra ännu bättre timelapse-videor.

När det gäller videokvalitet levererar Hero12 Black varorna och gör kristallklara och detaljerade inspelningar i upp till 5,3K. Skillnaderna mot Hero11 är visserligen marginella, men föregångaren var redan imponerande.

GoPro Hero12 Black Lens MAX 2
Max Lens Mod 2.0 ger GoPro ultravidvinkel. Foto: GoPro

HDR och 10-bit

Precis som Hero11 har Hero12 en möjlighet att filma med 10-bitars dynamiskt omfång. Men nytt på 12:an är filmning med HDR. Detta ger fördelen av ett större dynamikomfång utan att behöva filma i LOG, med tillhörande behov av justering i efterhand (gradering).

HDR ger märkbart bättre dynamiskt omfång än standard och bevarar dynamiken i starkt ljus, där det annars skulle brinna ut i vitt.

I HDR-läge kan man bara filma i 4K eller lägre och det går inte att ändra slutartid eller ISO. Utsnittet är begränsat till linjärt eller vidvinkel. Inte HyperView, till exempel, inte det går inte heller att låsa horisonten.

Läs också Det är den här GoPron du ska ha Med en helt ny bildsensor har GoPro gått från att vara en häftig actionkamera till att bli helt genial.

HyperView och HyperSmooth

Bildstabiliseringen var redan i toppklass i Hero11, men HyperSmooth 6.0 i Hero12 tar allt ett steg längre. Oftast är det svårt att se skillnad, men med HyperSmooth 6.0 kan du låsa horisonten, hur du än vrider och vänder på själva kameran. Oavsett om kameran hålls upp och ner eller vänds från sida till sida kommer horisonten alltid att se rätt ut. Häftigt!

Jag fick testa kameran tillsammans med Max Lens Mod 2.0, ett ultravidvinkelobjektiv som går att montera på. Då kan den maximala vidvinkeln utökas från 156 till 177 grader och du kan filma i upp till 4K, medan föregångaren maxade ut på 2,7K med lens mods.

Med Max Lens Mod 2.0 i HyperView-läge, och med horisonten låst, händer ett par riktigt magiska saker. Ta till exempel någon som cyklar på en bana med doserade kurvor. Förutom det enormt häftiga utsnittet kommer du att se att det är cykeln som lutar åt sidan, och inte hela världen i förhållande till cykeln. Det blir ett nytt sätt att titta på actionvideo, och jag älskar det!

https://www.youtube.com/watch?v=vk_C9eyjnO0

 

8:7-videoformat

GoPro har behållit samma bildsensor som tidigare, med 8:7-videoformat, så att man enkelt kan beskära bilden beroende på om man vill ha stående eller liggande video. I föregångaren introducerade GoPro möjligheten att filma i önskat bildformat, antingen horisontellt eller vertikalt, linjärt eller med vidvinkel-utsnitt. Men man kunde ändra sig efter inspelningen! I all hemlighet filmade kameran nämligen med hela sensorn, och eftersom det linjära utsnittet ändå är gjort med digital korrigering så slapp man vara låst till sitt val där och då.

Den här möjligheten krävde dock att man filmade med max 30 fps. När jag testade Hero11 gissade jag att nästa modell skulle fördubbla detta, men tyvärr finns samma begränsning i Hero12.

En nyhet är dock att flerkamerasynkronisering av tidskod, vilket gör redigeringen mycket enklare om man fotograferar med fler än en kamera. Detta är inte relevant för särskilt många, men är ändå en viktig funktion för vissa professionella filmare.

DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black front screens DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black main screens
<
>
Både huvud- och frontskärmen har högre ljusstyrka på DJI Osmo Action 4 än på GoPro Hero12 Black. Foto: Geir Gråbein Nordby

Inte bäst i svagt ljus

Den egenskap i Hero12 som har störst utrymme för förbättringar är filmning i svagt ljus. Där gör utmanaren DJI Osmo Action 4 ett bättre jobb, tack vare en större sensor som släpper in mer ljus. GoPro ger fortfarande en okej kvalitet, men får se sig besegrad.

Den inbyggda mikrofonen låter också lite mer instängd än hos DJI-rivalen. Många kommer säkert att använda en extern mikrofon eller lägga på musik efteråt, men det finns helt klart fall där man vill ha bästa möjliga ljud direkt in i kameran.

Batteritiden ska ha förbättrats sedan Hero11, men i praktiken är den ungefär likadan. Räkna med en timme med 4K och uppåt, lite mer med lägre upplösningar. Men två och en halv timme är överdrivet optimistiskt. Detta är inte särskilt imponerande, och vi har sett rapporter om överhettning i sommarväder.

GoPro Hero12 Black lifestyle 4
Foto: GoPro

GoPro Hero12 Black: Slutsats

GoPro Hero12 Black befäster sin position som referensen bland actionkameror. Användarvänligheten och det omgivande ekosystemet är fortfarande oslagbart. Och HDR-läget är ett mycket uppskattat tillägg.

På ren bildkvalitet i vissa situationer, som i svagt ljus, tappar GoPro mark till utmanarna. Men totalpaketet är mer än tillräckligt stabilt för att GoPro ska sitta kvar på actionkameratronen.

GoPro Hero12 Black lifestyle 3 GoPro Hero12 Black lifestyle 2 GoPro Hero12 Black with Lens MAX 2
<
>
Foto: GoPro
Karakter
GoPro Hero12 Black
Premium

Ljud & Bild tycker

Fantastisk mångsidig actionkamera, med snygg bildkvalitet. Ett måste för actionsportare och professionella videofotografer. Inga stora framsteg från föregångaren. Medelmåttig batteritid.

Också i detta test:

Actionkameraduell: DJI Osmo Action 4 mot GoPro Hero12 Pro

DJI Osmo Action 4

DJI utmanar GoPro

DJI Osmo Action 4 har smarta funktioner och ofta strålande videokvalitet. Men räcker det för att utmana GoPros position?

Solid konstruktion, vattentät ner till 18 meter och magnetiska fästen. Stöd för trådlös Bluetooth-mikrofon är ett stort plus, men viktigast av allt är den imponerande videokvaliteten.
Inte lika många funktioner som GoPro, bland annat saknas möjligheten att ”låsa” horisonten. Video i mörka miljöer kan alltid bli ännu bättre.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen