Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: GoPro Hero11 Black

En fantastisk actionkamera

Med en helt ny bildsensor har GoPro gått från att vara en häftig actionkamera till att bli helt genial.

Av / 2023-02-17 - 09:00
GoPro Hero11 Black
Geir Gråbein Nordby

Det var ett tag sedan jag testade en GoPro Hero-kamera senast. Både Hero9 och Hero10 flög mig förbi utan att jag fick testa dem. Den sista var alltså Hero8 Black 2019, där nyheten var att kamerafästet var infällt i botten på kameran. Bara att vinkla ut, så slapp man det externa universalhuset som tidigare behövdes för att sätta fast kameran på något av de många stativ och fästen som finns.

GoPro Hero11 Black front mount pins
Sedan Hero8 har GoPro haft fäste infällt på undersidan av kameran. Foto: GoPro

Hero11 Black – behöver du den?

Det verkar inte hända särskilt mycket från generation till generation. Ofta finns det några små funktionella skillnader plus några minimala förbättringar av bildkvaliteten. Och det måste jag säga, när jag plockar fram min Hero7 Black – den senaste modellen jag äger själv – så är bildkvaliteten fortfarande ganska bra med dagens mått mätt. Batteriet håller bara i en enda bedrövlig timme, men det gör det i de nyare versionerna också. Inklusive den senaste Hero11, som jag har framför mig nu.

Läs också Aldrig har vi laddat ner så många Windows-appar för att få något att fungera Med Max har GoPro gjort 360-video väldigt mycket enklare. Men för PC-användare är det fortfarande en plåga.

Verkar väldigt lik sin föregångare

Hero11 ser ut precis som den förra Hero10 på utsidan, båda är vattentäta och behöver inget externt undervattenshus. Och om man tittar på bådas videoupplösningar så verkar det inte som om det har hänt mycket. Båda klarar 5,3K-upplösning upp till 60 fps och 2,7K upp till 240 fps för att göra slow motion.

Men i hjärtat av Hero11 Black sitter en helt ny bildsensor. Där de tidigare generationerna har ett 4:3-chip, är det senaste i stället av typen 8:7. Det kan tyckas märkligt. Men det visar sig vara ett enormt genidrag!

Upplösningen är nu hela 5120 x 4648 pixlar, vilket innebär att höjden har mer än tillräckligt med pixlar för att täcka bredden i 4K-video.

GoPro Hero11 Black front
Foto: GoPro

Låst horisont

Och det är då det blir intressant. Från och med Hero9 har GoPro-kamerorna kunnat låsa horisonten i vågrätt läge – även om man vände kameran upp och ner eller snurrade den 360 grader. Väldigt coolt, och superpraktiskt i situationer där man inte har full kontroll över kamerans läge. Vilket nog gäller ganska ofta för actionfantaster!

Kompromissen med låst horisont är att antalet pixlar på kortsidan av bildsensorn avgör bildupplösningen. När kameran tiltas 90 grader till stående format måste nämligen horisonten fortfarande visas just horisontellt. Och då kommer antalet kamerapixlar i höjdled att begränsa skärmupplösningen på bredden.

Både Hero9 och Hero10 har marginellt fler vertikala pixlar (4192) än vad som behövs horisontellt på en 4K-skärm. Men det är inte alls alltid man vill använda kamerans fulla ultravidvinkelperspektiv, som är ganska extremt i GoPro-kamerorna. Lösningen är då att beskära bilden för att ge ett mer linjärt perspektiv, vilket påverkar pixelupplösningen. Så då får man ändå inte riktigt 4K.

De extra pixlarna på höjden i Hero11 gör att bilden kan beskäras till ett linjärt utsnitt och ändå ge snudd på äkta 4K-video som slutresultat.

Och det funkar! Om du vrider på kameran medan du filmar med Horizon Lock aktiverat så är det som om kameran aldrig rörde sig en enda grad. Det här fungerar med upplösningar ända upp till 5,3K/24–30 fps eller 4K/50–60 fps och ger en snygg och skarp bild.

GoPro Hero11 Black lifestyle 4
Foto: GoPro

Roligare med 8:7

Ett genidrag med att kunna filma i 8:7-format med hela bildsensorn är att man under redigeringen kan bestämma vilket bildformat man vill exportera i. Antingen 4:3 eller 16:9, eller vad sägs om en vertikal film till Instagram?

Detta är inte minst superpraktiskt för vloggare som ska exportera en film till flera videodelningstjänster med olika storleksformat på videorna. Kör ut 16:9 till YouTube och 9:16 till Instagram, Facebook och TikTok. En nästan kvadratisk bildsensor verkar alltså vara framtiden för vloggning, om du frågar mig.

Många inställningsalternativ. (Skärmdump från iOS)

HyperView-ultravidvinkel

En annan nyhet i Hero11 är en ännu mer extrem vidvinkel. GoPro-kamerorna har nämligen normal vidvinkel och sedan har de SuperView. I föregångarna innebar detta att man använde hela 4:3-sensorn för att fånga bilden. Sedan sträcktes sidokanterna av bilden ut för att fylla en 16:9-bildruta. Resultatet är en mycket bredare vinkel.

GoPro Hero11 Black behöver inte använda hela bildsensorn för att ge SuperView-utsnitt. För det ändamålet har kameran fått HyperView. En ännu mer extrem vidvinkel! Den fångar verkligen mycket av omgivningen, men ser samtidigt ganska förvriden och märklig ut. Det är coolt i korta sekvenser, men jag skulle inte göra en hel actionfilm i det här formatet.

HyperView är en ganska extrem vidvinkel. Foto: GoPro

Välj avsnitt efter inspelning

En funktion som är på gång i en uppdatering är möjligheten att filma i 8:7-format och sedan välja i GoPros Quik-app vilket ”digitalt objektiv” du vill använda efteråt. Om du vill ha vidvinkel, SuperView, HyperView eller linjärt utsnitt behöver du inte längre bestämma dig i förväg.

Den valda brännvidden är nämligen bara virtuell, eftersom kameran beskär och kompenserar för förvrängning digitalt. Därför är det egentligen onödigt att man ska behöva låsa inspelningen till en specifik brännvidd. På så sätt kan du spara mycket tid på förberedelserna i förväg! Kompromissen är att du måste filma i max 30 fps. Jag räknar med att detta kommer att förbättras i nästa års Hero12, som nästan helt säkert får en ny och kraftfullare processor och bör kunna fördubbla bildfrekvensen.

Att bildstabiliseringen på Hero11 Black är digital och inte optisk gör inte kameran sämre alls. Video: Geir Gråbein Nordby

 

Bildstabilisering

En ännu bättre bildstabilisering har kameran också fått, i form av HyperSmooth 5.0. Den större sensorn har många fler vertikala pixlar att flytta på, vilket stabiliserar videon ännu mer utan att det sker på bekostnad av bildupplösningen.

Välj HyperSmooth så får du ungefär samma stabilisering som vi är vana vid från tidigare årgångar, bara med högre upplösning i bilden eftersom du inte behöver beskära lika mycket. Eller få ännu jämnare bilder med HyperSmooth Boost. Den funktionen beskär lite mer för att stabilisera ännu bättre, och bilden är inte riktigt lika skarp. Värt att tänka på.

Därför finns det en extra cool kompromiss, i form av Auto Boost. Den ger superstabil video bara när det behövs. Om du cyklar på en väg och plötsligt kör över ett gupp så aktiveras Boost-funktionen och drar sig sedan långsamt tillbaka till fullt utsnitt igen. Beskärningen är relativt blygsam, så du kommer knappast att märka när det händer, annat än att videon verkar ännu stabilare vid plötsliga skakningar.

GoPro Hero11 Black 10-bit vs 8-bit
10-bitars färg (till vänster) är en välkommen nyhet. Obearbetat blir det lite blekare än 8-bitars (till höger), men ger mycket större möjligheter vid redigering. Foto: Geir Gråbein Nordby

10-bitars färger – äntligen!

Den sista, men inte minst viktiga, nyheten som bör nämnas är att Hero11 äntligen har fått 10-bitars färgrymd! Professionella filmskapare har frågat efter detta länge, eftersom det ger större möjligheter under efterproduktionen.

Med 8-bitars färgrymd har varje färg 256 nivåer. Med 10-bitars fyrdubblas detta till 1024. Det betyder att man kan få fram färger med mer djup och liv, men ännu viktigare är att man under redigeringen är friare att justera färgerna (grading) för att matcha andra kameror man har använt i samma produktion. Med 8-bitars färgrymd får man lätt artefakter som banding och annat färgbrus om man drar i färgerna för mycket. 10-bitars ger helt enkelt mer utrymme och resultatet är en färdig video med en mycket renare och mer brusfri bild.

Observera att om du brukar föredra att ställa in kameran på natural färgåtergivning och ladda upp filmerna direkt på nätet så kommer du inte att få någon särskilt stor fördel av 10-bitars färgrymd. Detta är i första hand för filmare som filmar i flat färgläge och vill justera färgerna i efterhand.

GoPro Hero11 Black i praktiken

Alla funktioner som nämnts ovan kommer du åt utan att använda appen eller teckna ett abonnemang. Utom den kommande funktionen där du kan välja brännvidd efter att filmen är lagrad på minneskortet (micro-SDXC). Men du måste ända ladda ner appen.

Du MÅSTE nämligen ladda ner appen innan du får lov att använda kameran. Den måste paras ihop med appen och konfigureras innan du ens får trycka på inspelningsknappen.

Det är inte så farligt, eftersom appen gör kameran mycket mer praktisk. Här kan du välja upplösningar och inställningar samt fjärrstyra kameran. Du kan även se bildutsnittet i appen, men det är inte alls nödvändigt eftersom kameran har både en huvudskärm och dessutom en främre selfieskärm.

GoPro Hero11 Black lifestyle
Vattentät. Foto: GoPro

Strålande videokvalitet

Jag är imponerad av kameran och att man kan filma i 4K med upp till 120 fps och dessutom 5,3K med upp till 60 fps är otroligt praktiskt. Bildkvaliteten är också riktigt bra, med massor av detaljer och fin skärpa. I dagsljus går det knappt att se något brus någonstans. En del oroligheter kan uppstå vid snabba rörelser, om man till exempel kör på en väg, med solljus som orsakar skarpa detaljer i asfalten. När väldigt mycket av bilden innehåller små detaljer som ständigt förändras kan bilden bli en smula orolig.

Kvällsfilmning och andra mörka scener får en del bildbrus. Jag gjorde en time lapse-video som gick från dag till kväll och natt, och tillbaka till dag igen, och även om motivet i dagsljus är hur skarpt som helst så är det mer brus i kvällsbilderna. Det är inte så konstigt med tanke på hur liten bildsensorn är, det finns ju trots allt en anledning till att det finns både fullformat- och mellanformatkameror.

Bortsett från detta är jag helnöjd. Oavsett om man väljer vidvinkel eller linjär vinkel är bilden knivskarp. Och bildstabiliseringen är fantastisk! Jag gillar nog vanlig HyperSmooth bäst, som ger den skarpaste bilden – men inte de allra jämnaste rörelserna.

Time lapse är alltid kul! En hel del brus när det mörknar, men annars skarpt och fint. Video: Geir Gråbein Nordby

 

Andra funktioner

Det finns många andra kul funktioner som ska nämnas. Som nattfilmning med Star Trails-läget. Det gör en time-lapse-film av stjärnhimlen och ritar skarpa linjer där stjärnorna ”rör sig” i en cirkel ovanför kameran. Till slut får du skarpa cirklar över himlen, ganska coolt.

Vehicle Lights-funktionen gör något liknande, fast med bilar. Rikta kameran mot trafiken så får du tillbaka en time-lapse-video av vad som ser ut som knivskarpa laserljus som skjuter genom luften.

Med Lights Painting kan du svänga runt en ficklampa i luften och skriva eller rita i luften, så bränner kameran in rörelserna i bilden som grafik.

GoPro Hero11 light-painting GoPro Hero11 Black startrails GoPro Hero11 vehicle-light-trails
<
>
Light Painting. Foto: GoPro

Abonnemang

Slutligen ska det nämnas att GoPro väldigt gärna vill att du tecknar ett abonnemang. För det första får du köpa kameror med ganska stor rabatt om du har ett årsabonnemang.

För det andra får du obegränsade säkerhetskopior av dina videor i full upplösning, och med automatisk uppladdning behöver du inte fundera på om du har kommit ihåg att kopiera. GoPro skapar också automatiska videor från dina höjdpunkter, baserat på uppladdad råvideo. Livestreaming är också tillgänglig med ett abonnemang.

Abonnenter får dessutom en trasig kamera ersatt med ny, i upp till två om året.

 

GoPro Hero11 Black front live
Om du har ett GoPro-abonnemang kan du livestreama. Foto: GoPro

Slutsats

Om du är en seriös videoskapare och inte redan har en GoPro-kamera så är det seriöst dags att överväga att köpa en. Hero11 Black är definitivt den bästa av dem, med knivskarpa bilder i nästan alla situationer.

Den nästan kvadratiska bildsensorn ger stor flexibilitet när det gäller att välja utsnitt, och du får dessutom full upplösning även om du väljer att låsa horisonten – även när kameran filmar i upprätt läge.

Det finns så många egenskaper att nämna, den viktigaste är möjligheterna man får med den nya sensorn, men också att kameran är den första med 10-bitars färgrymd. Vilket ger mycket större färgdjup, och även mer flexibilitet under redigeringen.

Det här är helt enkelt den bästa actionkameran vi känner till i dag.

Karakter
GoPro Hero11 Black
High End

Ljud & Bild tycker

Fantastisk mångsidig actionkamera, med snygg bildkvalitet. Ett måste för actionsportare och professionella videofotografer. Lite brus i mörka omgivningar. Dålig batteritid.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

Ljud & Bild
Rulla till toppen