Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: GoPro Hero8 Black

Ännu bättre GoPro

Även om bildkvaliteten redan var maxad i föregångaren så har Hero8 Black ett par viktiga förbättringar.

Av / 2019-12-13 - 11:45
GoPro Hero8 Black
Geir Gråbein Nordby

En actionkamera är mer än en leksak för extremsportare. Den är naturligtvis det också, men även fotointresserade bör ha minst en actionkamera i verktygslådan. Den kan sättas fast var som helst, även där vanliga kameror bara kan glömma att få plats. Och på grund av vidvinkeln och den lilla bildsensorn har en actionkamera nästan ett oändligt skärpedjup, vilket innebär att du inte behöver autofokus för att motivet du siktar på ska bli skarpt. Vilket i sin tur innebär att du kan sätta kameran någonstans och sedan slipper behöva övervaka den hela tiden för att vara säker på att motivet som ska följas inte ideligen hamnar i och ur fokus. Av samma anledning passar inte actionkameror för bokeh-effekter, så det gäller att veta vad du filmar med.

 

Vi älskade GoPro Hero6 Black och Hero7 Black var ännu bättre. Nya Hero8 Black har ytterligare ett par äss i rockärmen. Det första vi lägger märke till i utseendet är universalfästet som är infällt på kamerans undersida. Det betyder att du inte längre behöver montera kameran i ett extra hus för att kunna använda den med olika typer av fästen. Du bara vinklar ut fästet i botten, sedan är allt klart för montering. Kameran är också helt vattentät ner till 10 meter djup, utan att du behöver ha ett sporthus. Precis som föregångaren.

Universalfästet sitter numera infällt under kameran, så GoPro Hero8 behöver inte något extra hus för att användas med fästen och stativ. Foto: GoPro

Mods

Micro HDMI-utgången är borta men inte glömd. Eller rättare sagt: du kan använda USB-C-kontakten för att koppla in extrautrustning (mods) till kameran. Till exempel mikrofon, kameraljus eller extern selfie-skärm. Media Mod har både en mikrofon av bättre kvalitet och dessutom mikro HDMI-utgång.

Väck med 720p-upplösning

En del saker som du tidigare bara kunde göra i 720p-upplösning, till exempel direktsänd video, går nu att göra i 1080p. Därför har GoPro tyckt att de lika gärna kunnat ta bort möjligheten att filma med lägre upplösning än så.

Appen till Hero8 Black har blivit bättre. Bland annat ger WarpTime 2.0 mycket jämnare intervallfoto. Foto: GoPro

Videostabilisering

Den fantastiska digitala videostabiliseringen har blivit ännu bättre tack vare HyperSmooth 2.0. TimeWarp 2.0 ger dessutom mycket jämnare rörelser i intervallfoto, och nu är det enkelt att markera där man vill att filmen ska sakta ner. Mycket behändigt om du till exempel vill visa en cykeltur längs en skogsstig som snabbfilm, men vill sakta ner hastigheten i inspelningen när du kommer till ett vackert vattenfall. Sådana saker.

Linjärt synfält i Ultra HD

Hero6 Black var den första kameran som kunde filma i 4K-upplösning med 50 bilder per sekund. Och Hero7 Black var den första som kunde ge digital videostabilisering i den upplösningen. Men om du inte ville ha den extrema vidvinkelförvrängningen i dina inspelningar så var du tvungen att gå ner till 2,7 K för att få ett linjärt synfält. Med 8:an kan du få det även i 4K, fast lite beskuret.

Pekskärmen är intuitiv och bra. Foto: GoPro

Användarvänlig

Formen är som tidigare, vikten har bara gått upp med 10 gram, och menysystemet i mobil-appen är mer intuitivt för kameravana. GoPro har tagit bort möjligheten att stänga av ProTune, som ger manuella inställningsalternativ. I stället kan du ställa in varje funktion till auto eller manuell, till exempel slutartid, vitbalans och ISO. Om du ställer in High Bitrate får du dessutom en videoström med 100 Mbit/s, vilket ger färre artefakter när du redigerar videon efteråt (den oredigerade inspelningen är det däremot svårt att se någon skillnad på).

Begränsat batteri

Batterikapaciteten är också som förut: ungefär trekvarts filmande i 4K 50/60 fps, medan 1080/50p ger 80–90 minuter. Reservbatterier, som är samma som i Hero5 Black och nyare modeller, är å andra sidan billiga, och med USB-C kan du koppla in en nödladdare och filma i många timmar (exakt hur många beror på SD-kortets kapacitet).

Kungen av tillbehör

Tiden då GoPro hade många konkurrenter är över, och det beror framför allt på tillbehören. Vilka behov du än har, och var du än vill sätta kameran, finns det GoPro-tillbehör som gör det möjligt. Bröstfäste, handfäste, hjälmfäste, selfie-pinne eller till och med hundsele, listan bara fortsätter. Tredjepartstillverkare gör också fästen, och när vi sedan tar med Mods-möjligheterna så är det nog ingen som kommer att kunna slå GoPro. De flesta har gett upp, GoPro återstår som den enda seriösa actionkameratillverkaren.

När det till och med går att köpa ett fäste till hunden så är det inte så konstigt att andra actionkameramärken har kastat in handduken. Foto: GoPro

Ännu stabilare video

Hero7 Black var den första GoPro-kameran med digital videostabilisering i 4K/50-60p. Och med så hög kvalitet att den kan jämföras med optiska alternativ. Hero8 Black tar allt ett steg till. Rörelser på en guppig väg blir ännu lite jämnare. Men bara lite, för Hero7 Black hänger fortfarande med långt. Det är när du skickar videon genom TimeWarp 2.0 och ökar hastigheten som den nya kameran drar ifrån. Du kan cykla på hur steniga vägar som helst, det ser fortfarande ut som om du svävar precis ovanför marken. Som Marty McFlys ”Hover Board” i Tillbaka till framtiden 2

Tänk på att digital videostabilisering minskar bilden med 10 procent eftersom stabiliseringen görs genom att kamerans bildprocessor flyttar hela bilden för att kompensera för skakningarna. Då behövs det överflödiga extra pixlar att arbeta med.

Samma bildkvalitet i grund och botten

Med Hero7 Black och Hero8 Black inställda på samma bildupplösning är den största förändringen att 8:an har något varmare bilder. Hudtonerna är aningen mer orange, färgerna är mer mättade. Om det ser mer naturligt ut är vi inte så säkra på, men rent subjektivt ser det bättre ut. Men detaljnivån, skärpan och kontrasten är väldigt snarlik.

Detta är i GoPro-färgläget. Man kan också välja Flat, som ska ge helt linjära färger. Men ändå är färgerna lite varmare i Hero8.

Detta gäller både i 4K/50p med vidvinkel och 2,7K/50p med linjär synvinkel. Hero8 Black kan, som nämnts ovan, ge en linjär synvinkel i 4K, men då kan vi inte jämföra med Hero7.

Precis som en mobiltelefon upptäcker Hero8 automatiskt när du håller den i porträttläge. Foto: GoPro

Högsta videokvalitet

Om man ställer in Hero8 Black på högsta kvalitet så får man ännu skarpare bild. Om vi ​​ökar videokvaliteten till 100 Mbit/s så verkar det inte hända så mycket, man får stirra ganska så länge på skärmen för att se den ökade detaljnivån. Men det är ändå ingen bagatell, för om du ska redigera efteråt så kan du dra hårdare i kurvor och manipulera bilden mer om den har fler detaljer och mindre artefakter från början. Med andra ord är detta en funktion för särskilt intresserade fotografer, nybörjare kan hålla sig borta och hellre spara datorkraft och tid.

Från mörkt till ljust

I scener där vi går från mörkt till ljust justerar kameran sig blixtsnabbt. Det gör Hero7 också, i praktiken är det ingen skillnad. Så fort vi pekade kameran mot ett fönster i dagsljus stängde sig bländaren vid precis vid rätt tidpunkt. När vi pekade kameran in mot rummet igen öppnade sig bländaren och släppte in ljuset från rummet. Blixtsnabbt! Men alltså ingen förbättring mot föregångaren.

Det kommer olika Mods, bland annat Media Mod som har en bättre mikrofon och Light Mod med professionellt ljus. Foto: GoPro

Ljudkvalitet

Avslutningsvis ett par ord om ljudkvaliteten. Den är helt okej. Föregångaren lät faktiskt bättre, med mer fyllighet i mellanregistret. Det är långtifrån någon kris med Hero8 Black, men inte imponerande heller. Tar du ljudkvaliteten på allvar bör du därför överväga att investera i Media Mod när det kommer.

Slutsats

Hero7 Black var redan helt grym. Hero8 Black är väldigt snarlik när det gäller bildkvalitet. Den har ett par fler funktioner, till exempel linjär bildvinkel i 4K och ännu jämnare videostabilisering. Men föregångaren var också bra på det. Om du inte har någon actionkamera och tänker skaffa en så köp för all del Hero8 Black. Men om du redan har en Hero7 Black och funderar på att uppgradera så behöver du inte det.

Vad Hero8 Black har är TimeWarp 2.0, vilket förmodligen är det främsta skälet till att vi skulle ha övervägt den. Ska du göra intervallfotosekvenser är 8:an så mycket bättre än föregångaren att 7:an nästan ser lite amatörmässig ut när man jämför.

Och sedan är det ju kul med Mods, vi är väldigt nyfikna på hur utbudet blir så småningom.

 

Karakter
GoPro Hero8 Black
Premium

Ljud & Bild tycker

Äntligen linjärt perspektiv i 4K 50/60p. Intervallfoto går jämnare än förut tack vare TimeWarp 2.0. Äntligen kan man montera fästen utan extra hus! Begränsad batterikapacitet (men är powerbank-kompatibel).

1 reaktion på ”GoPro Hero8 Black”

  1. Hur är den att fotografera med?
    Skall jag välja en vattentät kompaktkamera eller GoPro?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen