Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DJI Osmo Action 4

DJI utmanar GoPro

DJI Osmo Action 4 har smarta funktioner och ofta strålande videokvalitet. Men räcker det för att utmana GoPros position?

Av / 2024-04-20 - 22:00
DJI Osmo Action 4
Geir Gråbein Nordby

Med sin Osmo Action-serie har DJI positionerat sig som en stabil utmanare till marknadsledaren GoPro inom actionkameror. Det senaste tillskottet är Osmo Action 4, som har en rad förbättringar jämfört med sin föregångare.

Design och konstruktion

Action 4 behåller den kompakta och typiska actionkamerastorleken. En speciell detalj är de magnetiska fästlösningarna som gör det snabbt och enkelt att fästa kameran i olika positioner. Imponerande är också att kameran är vattentät ner till hela 18 meters djup utan extra hus, jämfört med 10 meter för GoPro Hero 12 Black.

Skärmarna på kameran har också uppgraderats, med pekskärmar både fram och bak. Framskärmen underlättar för selfies och vloggar. Båda skärmarna har dessutom också hög ljusstyrka, vilket gör det lätt att se bilden även i starkt solljus.

Apropå starkt solljus så följer det med ett motljusskydd i kartongen. För att använda detta måste dock det vattentäta skyddet på utsidan av objektivet tas bort, så du måste tänka på att kameran inte längre är vattentät.

DJI Osmo Action 4 with Mic 2
DJI Osmo Action 4 kan anslutas trådlöst till Mic 2 med Bluetooth. Foto: DJI

Bluetooth-mikrofon

En av de största nyheterna med Osmo Action 4 är möjligheten att koppla in DJI:s nya Mic 2-myggmikrofon trådlöst via Bluetooth. Det är en mikrofon som jag har fått testa i ett annat sammanhang och jag kan konstatera att det fungerar sömlöst. Kameran har en bra inbyggd mikrofon, som ger mycket bättre ljud än GoPro utan hjälpmedel. Den externa mikrofonen tar allt till nya höjder, med kristallklart ljud – helt utan sladdar som är i vägen.

DJI varnar för att ljudet från mikrofonen kan störas, till exempel av drönare som flyger i närheten eller om man befinner sig på annan plats med mycket trådlös teknik. Då kan det vara smart att ha en backuplösning, men i de allra flesta situationer är Bluetooth-mikrofonen briljant användarvänlig.

DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black front screens DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black main screens
<
>
Både huvud- och frontskärmen har högre ljusstyrka på DJI Osmo Action 4 än på GoPro Hero12 Black. Foto: Geir Gråbein Nordby

DJI Osmo Action 4: Bildkvalitet

När det gäller bildkvalitet och prestanda ser Action 4 verkligen bra ut. Den större 1/1,3-tumssensorn ger skarpare bilder och video än föregångaren. Videokvaliteten är imponerande i 4K-upplösning, även om konkurrenten GoPro kan skryta med ännu högre 5,3K. I de flesta fall räcker 4K gott och väl, även om du inte får samma möjlighet att beskära utsnittet under efterproduktionen utan att tappa upplösning. DJI kan inte heller låsa horisonten som GoPro kan, en funktion som snabbt kan bli beroendeframkallande.

Där Osmo Action 4 verkligen utmärker sig är i svagare ljus. Här syns fördelen med den stora sensorn tydligt, den klarar utmanande ljusförhållanden bättre än de flesta actionkameror. Inklusive GoPro. Man ser det tydligt om man till exempel filmar en biltur när man kör från dagsljus in i en mörk tunnel. Då blir GoPro-videon mer grynig och reklamskyltar på lastbilar är inte lika skarpa. Även om GoPro också är bra så är DJI ett strå vassare.

När det gäller till videostabilisering är den väldigt bra hos DJI. Den är ännu mer avancerad hos GoPro, till exempel ovan nämnda möjlighet att låsa horisonten. Men i de flesta fall är det svårt att se någon skillnad mellan duellanterna. De ger smidig och fin video båda två.

För övrigt erbjuder DJI dig att ladda ner LightCut-appen för att få ut det bästa av dina videor.

DJI Osmo Action 4 lifestyle 3
Foto: DJI

10 bitar utan D-Log

För erfarna användare är möjligheten att filma i 10-bitars färg utan att behöva använda färgprofilen D-Log välkommen. Det ger större dynamiskt omfång och bättre redigeringsmöjligheter utan att man behöver färggradera inspelningarna efteråt. Detta motsvarar HDR-läget på GoPro Hero12. Man kan givetvis använda D-Log om man vill, vilket ger bättre flexibilitet om man vill använda LUT under efterproduktionen.

En annan smart funktion är den inbyggda färgtemperatursensorn. Den ger mer eller mindre korrekta färger i alla situationer, även under vatten, utan att man behöver ställa in något manuellt. Jämfört med GoPro ser vi att Action 4 prickar rätt färger med en gång, medan GoPro tar ett par sekunder på sig att justera in rätt. Med hastiga rörelser mellan ljus och mörker är det skönt att kameran inte ”trevar sig fram” och justerar fram och tillbaka. Allt bara sitter.

DJI Osmo Action 4 big sensor
Större sensor ger bättre bild i svagt ljus. Illustration: DJI

Batteritid och laddning

Batteritiden är en svårighet för actionkameror, men DJI verkar ha lyckats lite bättre än sin amerikanska konkurrent. Runt 160 minuters inspelning i 1080p är ungefär lika mycket som GoPro lovar, men DJI verkar ändå hålla längre. Snabbladdningen från 0 till 80 procent på 18 minuter är ett stort plus.

Köper du Adventure-setet, som jag fick in för test, följer det med två extra batterier och ett praktiskt laddningsfodral som laddar alla tre samtidigt. Du behöver bara en USB-laddare eller en nöd-powerbank.

Pålitlig

En av de viktigaste egenskaperna för en actionkamera är tillförlitlighet. Här får Osmo Action 4 höga poäng. Efter ett par månaders användning har kameran inte visat några tecken på funktionsfel. Pekskärmarna reagerar snabbt och fint, och överhettning är inget problem även vid längre inspelningar. Detta bådar gott för hållbarheten i längden.

DJI Osmo Action 4 hero
Foto: DJI

Slutsats

DJI Osmo Action 4 är en väldigt kompetent och gediget byggd actionkamera. Kombinationen av användarvänlighet, bra bildkvalitet även i svagt ljus, 10-bit utan LOG, automatisk och blixtsnabb färgbalans, stöd för trådlös mikrofon och snabbladdning gör den till ett mycket bra val.

Rent tekniskt är kameran mycket bra, bättre än GoPro Hero12 Black i dåligt ljus. Det är bara det faktum att GoPro har så många fler coola funktioner som gör att vi lutar mot GoPro om vi måste välja en favorit. Men för professionella användare har DJI sina fördelar som gör Osmo Action 4 värd att överväga.

DJI Osmo Action 4 in water DJI Osmo Action 4 in water 2 DJI Osmo Action 4 lifestyle 2 DJI Osmo Action 4 app DJI Osmo Action 4 lifestyle 4 DJI Osmo Action 4 front & back beauty DJI Osmo Action 4 front DJI Osmo Action 4 hero 2
<
>
Foto: DJI
Karakter
DJI Osmo Action 4
Premium

Ljud & Bild tycker

Solid konstruktion, vattentät ner till 18 meter och magnetiska fästen. Stöd för trådlös Bluetooth-mikrofon är ett stort plus, men viktigast av allt är den imponerande videokvaliteten. Inte lika många funktioner som GoPro, bland annat saknas möjligheten att ”låsa” horisonten. Video i mörka miljöer kan alltid bli ännu bättre.

Också i detta test:

Actionkameraduell: DJI Osmo Action 4 mot GoPro Hero12 Pro

GoPro Hero12 Black

GoPro är fortfarande favoriten

Konkurrensen hårdnar, men GoPro Hero12 Black håller undan som favoriten bland actionkameror.

Fantastisk mångsidig actionkamera, med snygg bildkvalitet. Ett måste för actionsportare och professionella videofotografer.
Inga stora framsteg från föregångaren. Medelmåttig batteritid.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen