Nikon Coolpix AW120

Kungen under vattnet

AW-serien går framåt med stormsteg och har förbättrats på alla tänkbara sätt.
Ljud & Bild tycker
GPS med karta direkt på skärmen. Kan överföra bilder och styras från en smartmobil. Utmärkt bildkvalitet, även i dåliga ljusförhållanden.
Få möjligheter till egna inställningar. Det krävs många knapptryckningar för att ändra fotoläge.
Specifikationer
 • Upplösning: 16 Mp 1/2,3-tums BSI CMOS
 • Optik: 5x (24–120 mm) F2,8–4,9
 • Filmning: 1080p 30 fps
 • Skärm: 3,0 tum 0,92 Mp OLED
 • Finesser: GPS, Wifi, smartmobil-app
 • Vattentät: 18 m
 • Stötsäker: 2 m
 • Temperatur: –10 grader
 • Batteri: 350 bilder
 • Pris: 2 800 kronor
 • nikon.se
forfatter

Efter förra årets uppgradering är Nikons kamera en av de tåligaste. Den har också praktiska funktioner som GPS med inbyggd karta så att man kan se var man är. Det drar dock ner batteritiden, men lyckligtvis har Nikon nu stoppat i ett kraftigare batteri. Den har även inbyggd Wifi så att den kan styras från en smartmobil-app. Låsanordningen för batteriluckan är pålitlig men ändå lättanvänd. AW120 finns i orange, svart, blått och kamouflage och extern batteriladdare finns som tillbehör.

Knapparna sitter på samma ställen som på förra modellen men har rundats av, gjorts lättare att hitta med fingret och lättare att trycka in. Vi gillar också att zoomreglaget är en vippbrytare snarare än knappar. Däremot blev vi aldrig kloka på skak-läget där man kan hantera kameran med handskar. Förutom två autolägen och en mängd scenlägen och effekter finns panorama och porträttläge. Tyvärr krävs många knapptryckningar för att välja fotoläge och vi saknar möjligheten till egna inställningar.

Liksom förr händer det att kameran kämpar med att hitta fokus. Men när det väl är gjort får man utmärkta, välexponerade bilder med bra färgåtergivning. Bildstabiliseringen är en stor hjälp för att få skarpare bilder och video i fartfyllda situationer. Men framför allt gör den nya ljusstarka optiken att AW120 tar betydligt bättre bilder i dåliga ljusförhållanden och den lyckades bäst under vatten. Den har en bra avvägning mellan brusreducering och att behålla detaljerna i bilden.

Slutsats
Förra året fick Nikons vattentäta AW-modell intressanta finesser, som att kunna visa en karta över var man är på skärmen och att kunna styra den från sin smartmobil. I år har den fått uppgraderad optik och bättre batteritid. Därmed har också bildkvaliteten kommit upp i klass med de bästa undervattenskamerorna. AW120 har några småproblem med hanteringen men de rikliga funktionerna i kombination med riktigt bra bilder gör att det inte kan bli annat än guldmedalj.

Nikon AW120_OR_back

Också i detta test:

Fujifilm Finepix XP70

Trådlös och snabb

Tåligare och fler finesser för samma pris som förr, men tyvärr är bildkvaliteten medelmåttig.

Betydligt billigare än övriga kameror i testet. Enkelt att ta snabba bildserier. Bilderna kan överföras via Wifi till dator eller smartmobil.
Bildkvaliteten håller inte måttet, speciellt i dåliga ljusförhållanden. Krävs många knapptryckningar för att ändra inställningar. Dålig batterikapacitet.

Olympus Tough TG-850

Praktisk och lättanvänd

Bättre optik och smart vinklingsbar skärm gör Olympus kamera lockande trots färre finesser.

Bra reglage och vinklingsbar skärm gör den lätt att använda i alla situationer. Överlag bra bildkvalitet i de flesta situationer.
Inga finesser som sticker ut. Kämpar fortfarande i dålig belysning.

Ricoh WG-4 GPS

Fortfarande toppklass

Visserligen snudd på identisk med förra modellen, men den var å andra sidan utmärkt.

Praktiska finesser som GPS och trådlös laddning. Bra bildkvalitet. Unikt makroläge med hjälpbelysning.
Marginell skillnad från förra årets WG-3. Litet zoomomfång och inte speciellt snabb.

Canon Powershot D30

Djupdykande men föråldrad

En ny utsida kan inte gömma det faktum att inte mycket har hänt sedan D20-modellen.

Sätter nytt rekord för djuptålighet. GPS-funktion för att man ska se var bilder tagits. Bra tillbehör.
I princip samma kamera på insidan som 2012-modellen. Sämst bildkvalitet i dåligt ljus, som exempelvis under vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.