TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Fujifilm Finepix XP70

Trådlös och snabb

Tåligare och fler finesser för samma pris som förr, men tyvärr är bildkvaliteten medelmåttig.

Ljud & Bild tycker
+Betydligt billigare än övriga kameror i testet. Enkelt att ta snabba bildserier. Bilderna kan överföras via Wifi till dator eller smartmobil.
-Bildkvaliteten håller inte måttet, speciellt i dåliga ljusförhållanden. Krävs många knapptryckningar för att ändra inställningar. Dålig batterikapacitet.
Specifikationer

Upplösning: 16 Mp 1/2,3-tums CMOS
Optik: 5x (28–140 mm) F3,9–4,9
Filmning: 1080p 30 fps
Skärm: 2,7 tum 0,46 Mp LCD
Finesser: Wifi, smartmobil-app
Vattentät: 10 m
Stötsäker: 1,5 m
Temperatur: –10 grader
Batteri: 210 bilder
Pris: 2 000 kronor
fujifilm.se

Riktpris: 2000

Kameran ligger bra i handen tack vare den rundade formen, men tummen har ingen given plats på baksidan. Den känns visserligen plastig, men mycket vridstyv och tålig. Låsanordningen är enkel men pålitlig så att alla anslutningar, batteri och minneskort är väl skyddade bakom luckan. XP70 klarar 4 meter djupare vatten än XP50 och är nu lika vattentålig som konkurrenterna var förra året. Den kan fås i gult, blått eller orange och som tillbehör finns bland annat ett actionkamera-objektiv.

Även om några av knapparna har bytt plats så sitter de fortfarande relativt bra placerade. Att sköta zoomen med knappar blir ofta ryckigt, men vi gillar den speciella knappen för actionbilder. Tyvärr är det desto jobbigare att byta scenläge eftersom alla inställningar måste göras i menyerna. Förutom alla scenlägen finns programautomatik, autoläge och automatiskt scenval. Dessutom finesser som HDR-läge, panorama och olika fotoeffekter. Wifi är praktiskt men man kan bara överföra bilder, inte styra kameran.

Det är en glad överraskning att en så pass billig kamera är så snabb. Och att Fujifilm lyckats klämma in optisk bildstabilisering så att man kan få skarpa bilder i actionfyllda ögonblick. Men tyvärr är bildkvaliteten i övrigt inte så mycket att hurra över. Man får en märkbar förvrängning av bilden i vidvinkel och den tappar ljusstyrka i hörnen. Under vatten är färgåtergivningen visserligen bra, men den missar ofta fokus och när ljuset försvinner så blir det väldigt korniga bilder utan detaljer.

Slutsats
Jämfört med föregångaren är XP70 tåligare, har fått en mer högupplöst skärm och Wifi för bildöverföring till smartmobilen. Allt detta för samma pris och det är ju inte illa. Men själva kameran är densamma som förra året och den imponerar inte på oss i år heller. I dagsljus är den visserligen snabb och tar skarpa bilder med bra färger, men i dålig belysning, som under vatten, duger inte bildkvaliteten. Vill man ta bra bilder under vattnet så måste man tyvärr kosta på lite mer pengar än så här.

fujifilm-xp70orange-3

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Nikon Coolpix AW120

Kungen under vattnet

AW-serien går framåt med stormsteg och har förbättrats på alla tänkbara sätt.

GPS med karta direkt på skärmen. Kan överföra bilder och styras från en smartmobil. Utmärkt bildkvalitet, även i dåliga ljusförhållanden.
Få möjligheter till egna inställningar. Det krävs många knapptryckningar för att ändra fotoläge.

Olympus Tough TG-850

Praktisk och lättanvänd

Bättre optik och smart vinklingsbar skärm gör Olympus kamera lockande trots färre finesser.

Bra reglage och vinklingsbar skärm gör den lätt att använda i alla situationer. Överlag bra bildkvalitet i de flesta situationer.
Inga finesser som sticker ut. Kämpar fortfarande i dålig belysning.

Ricoh WG-4 GPS

Fortfarande toppklass

Visserligen snudd på identisk med förra modellen, men den var å andra sidan utmärkt.

Praktiska finesser som GPS och trådlös laddning. Bra bildkvalitet. Unikt makroläge med hjälpbelysning.
Marginell skillnad från förra årets WG-3. Litet zoomomfång och inte speciellt snabb.

Canon Powershot D30

Djupdykande men föråldrad

En ny utsida kan inte gömma det faktum att inte mycket har hänt sedan D20-modellen.

Sätter nytt rekord för djuptålighet. GPS-funktion för att man ska se var bilder tagits. Bra tillbehör.
I princip samma kamera på insidan som 2012-modellen. Sämst bildkvalitet i dåligt ljus, som exempelvis under vatten.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.