Kameran ligger bra i handen tack vare den rundade formen, men tummen har ingen given plats på baksidan. Den känns visserligen plastig, men mycket vridstyv och tålig. Låsanordningen är enkel men pålitlig så att alla anslutningar, batteri och minneskort är väl skyddade bakom luckan. XP70 klarar 4 meter djupare vatten än XP50 och är nu lika vattentålig som konkurrenterna var förra året. Den kan fås i gult, blått eller orange och som tillbehör finns bland annat ett actionkamera-objektiv.
Även om några av knapparna har bytt plats så sitter de fortfarande relativt bra placerade. Att sköta zoomen med knappar blir ofta ryckigt, men vi gillar den speciella knappen för actionbilder. Tyvärr är det desto jobbigare att byta scenläge eftersom alla inställningar måste göras i menyerna. Förutom alla scenlägen finns programautomatik, autoläge och automatiskt scenval. Dessutom finesser som HDR-läge, panorama och olika fotoeffekter. Wifi är praktiskt men man kan bara överföra bilder, inte styra kameran.
Det är en glad överraskning att en så pass billig kamera är så snabb. Och att Fujifilm lyckats klämma in optisk bildstabilisering så att man kan få skarpa bilder i actionfyllda ögonblick. Men tyvärr är bildkvaliteten i övrigt inte så mycket att hurra över. Man får en märkbar förvrängning av bilden i vidvinkel och den tappar ljusstyrka i hörnen. Under vatten är färgåtergivningen visserligen bra, men den missar ofta fokus och när ljuset försvinner så blir det väldigt korniga bilder utan detaljer.
Slutsats
Jämfört med föregångaren är XP70 tåligare, har fått en mer högupplöst skärm och Wifi för bildöverföring till smartmobilen. Allt detta för samma pris och det är ju inte illa. Men själva kameran är densamma som förra året och den imponerar inte på oss i år heller. I dagsljus är den visserligen snabb och tar skarpa bilder med bra färger, men i dålig belysning, som under vatten, duger inte bildkvaliteten. Vill man ta bra bilder under vattnet så måste man tyvärr kosta på lite mer pengar än så här.
Ljud & Bild tycker
Betydligt billigare än övriga kameror i testet. Enkelt att ta snabba bildserier. Bilderna kan överföras via Wifi till dator eller smartmobil. Bildkvaliteten håller inte måttet, speciellt i dåliga ljusförhållanden. Krävs många knapptryckningar för att ändra inställningar. Dålig batterikapacitet.
Riktpris: 2000 kr
Specifikationer
Upplösning: 16 Mp 1/2,3-tums CMOS
Optik: 5x (28–140 mm) F3,9–4,9
Filmning: 1080p 30 fps
Skärm: 2,7 tum 0,46 Mp LCD
Finesser: Wifi, smartmobil-app
Vattentät: 10 m
Stötsäker: 1,5 m
Temperatur: –10 grader
Batteri: 210 bilder
Pris: 2 000 kronor
fujifilm.se
Också i detta test:
5 Allväderskameror
Nikon Coolpix AW120
Kungen under vattnet
AW-serien går framåt med stormsteg och har förbättrats på alla tänkbara sätt.
Olympus Tough TG-850
Praktisk och lättanvänd
Bättre optik och smart vinklingsbar skärm gör Olympus kamera lockande trots färre finesser.
Ricoh WG-4 GPS
Fortfarande toppklass
Visserligen snudd på identisk med förra modellen, men den var å andra sidan utmärkt.
Canon Powershot D30
Djupdykande men föråldrad
En ny utsida kan inte gömma det faktum att inte mycket har hänt sedan D20-modellen.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser