TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Canon Powershot D30

Djupdykande men föråldrad

En ny utsida kan inte gömma det faktum att inte mycket har hänt sedan D20-modellen.

Ljud & Bild tycker
+Sätter nytt rekord för djuptålighet. GPS-funktion för att man ska se var bilder tagits. Bra tillbehör.
-I princip samma kamera på insidan som 2012-modellen. Sämst bildkvalitet i dåligt ljus, som exempelvis under vatten.
Specifikationer
 • Upplösning: 12,1 Mp 1/2,3-tums BSI CMOS
 • Optik: 5x (28–140 mm) F3,9–4,8
 • Filmning: 1080p 24 fps
 • Skärm: 3,0 tum 0,46 Mp LCD
 • Finesser: GPS
 • Vattentät: 25 m
 • Stötsäker: 2 m
 • Temperatur: –10 grader
 • Batteri: 300 bilder
 • Pris: 3 000 kronor
 • canon.se
Riktpris: 3000

Det dröjer länge mellan de vattentäta modellerna från Canon. Den första utnämnde vi till Bästa köp men uppföljaren vi testade 2012 hade inte förbättrats tillräckligt mycket. D30 har fått en ny form med ett betydligt bättre gummiartat grepp och sätter nytt rekord för djuptålighet. Däremot har den fortfarande inte lika bra spärrar som konkurrenterna för att hindra att man öppnar lyckorna av misstag.

Den finns endast i blått och som tillbehör finns bland annat fodral, silikonhölje och en flytkropp.

Knapparna har flyttats om och förändringen är till den bättre. De sitter nu där man förväntar sig och har tillräckligt avstånd för att man ska slippa feltryck. Förutom automatiskt scenläge och programautomatik finns ett flertal scenlägen och effekter. Däremot finns ingen särskild knapp för scenlägen utan det kräver att man bläddrar i menyerna. Lyckligtvis har undervattens- och snöfoto egna snabbval. Men det gäller att veta i vilken meny man ska titta och det blir onödigt många knapptryckningar.

Tråkigt nog verkar det inte ha hänt speciellt mycket sedan D20 på insidan. Specifikationerna är identiska och bildkvaliteten är mycket lik. 2012 var vi visserligen relativt nöjda men problemet är att konkurrenterna har uppgraderat sina modeller två gånger sedan dess. Man får inte samma skärpa, den tenderar att överexponera bilderna och vitbalansen blir ofta fel, speciellt under vatten. Och med en relativt dålig ljusstyrka så blir bilder i dåligt ljus både brusiga och detaljfattiga.

Slutsats
Med tanke på att det var två år sedan förra modellen är D30 något av en besvikelse. Den har visserligen blivit lite lättare att använda och vattentåligheten har nått en ny rekordnivå. Men på insidan har det inte hänt mycket. Det innebär att den har halkat efter konkurrenterna när det gäller bildkvalitet. Speciellt när det gäller dåliga ljusförhållanden, och det är precis det som en undervattenskamera behöver vara bra på. Därför åker totalbetyget ner ett snäpp från förra modellen.

Canon PowerShot D30 BLUE BCK

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Nikon Coolpix AW120

Kungen under vattnet

AW-serien går framåt med stormsteg och har förbättrats på alla tänkbara sätt.

GPS med karta direkt på skärmen. Kan överföra bilder och styras från en smartmobil. Utmärkt bildkvalitet, även i dåliga ljusförhållanden.
Få möjligheter till egna inställningar. Det krävs många knapptryckningar för att ändra fotoläge.

Fujifilm Finepix XP70

Trådlös och snabb

Tåligare och fler finesser för samma pris som förr, men tyvärr är bildkvaliteten medelmåttig.

Betydligt billigare än övriga kameror i testet. Enkelt att ta snabba bildserier. Bilderna kan överföras via Wifi till dator eller smartmobil.
Bildkvaliteten håller inte måttet, speciellt i dåliga ljusförhållanden. Krävs många knapptryckningar för att ändra inställningar. Dålig batterikapacitet.

Olympus Tough TG-850

Praktisk och lättanvänd

Bättre optik och smart vinklingsbar skärm gör Olympus kamera lockande trots färre finesser.

Bra reglage och vinklingsbar skärm gör den lätt att använda i alla situationer. Överlag bra bildkvalitet i de flesta situationer.
Inga finesser som sticker ut. Kämpar fortfarande i dålig belysning.

Ricoh WG-4 GPS

Fortfarande toppklass

Visserligen snudd på identisk med förra modellen, men den var å andra sidan utmärkt.

Praktiska finesser som GPS och trådlös laddning. Bra bildkvalitet. Unikt makroläge med hjälpbelysning.
Marginell skillnad från förra årets WG-3. Litet zoomomfång och inte speciellt snabb.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.