TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Ricoh WG-4 GPS

Fortfarande toppklass

Visserligen snudd på identisk med förra modellen, men den var å andra sidan utmärkt.

Ljud & Bild tycker
+Praktiska finesser som GPS och trådlös laddning. Bra bildkvalitet. Unikt makroläge med hjälpbelysning.
-Marginell skillnad från förra årets WG-3. Litet zoomomfång och inte speciellt snabb.
Specifikationer
 • Upplösning: 16 Mp 1/2,3-tums BSI CMOS
 • Optik: 4x (25–100 mm) F2,0–4,9
 • Filmning: 1080p 30 fps
 • Skärm: 3,0 tum 0,46 Mp LCD
 • Finesser: GPS, trådlös laddning
 • Vattentät: 14 m
 • Stötsäker: 2 m
 • Temperatur: –10 grader
 • Batteri: 240 bilder
 • Pris: 3 500 kronor
 • ricoh-imaging.se
Riktpris: 3500

Förutom att kameran nu heter Ricoh och inte Pentax så ser det på papperet inte ut att ha hänt så mycket sedan WG-3 modellen. Den är lika tålig och är fortfarande krossäker till 100 kg. GPS gör att man kan se var bilder är tagna och med stöd för trådlös laddning är det ingen risk alls att få in vatten i kameran. GPS-modellen kan fås i svart eller blått, den billigare utan GPS i gult eller silver. Som tillbehör finns linsadaptrar, flera hållare (bland annat för montering på styre) samt en vattentät fjärrkontroll.

Även på utsidan är WG-4 förvillande lik föregångaren. Formatet gör att den ligger bra i handen men vi saknar gummidetaljer för säkrare grepp. Knapparna är väl placerade och lätta att hitta. Det finns många scenlägen som dock kräver en del tryckande för att välja. Vill man ha mer kontroll finns programautomatik, samt nu även bländarautomatik och användarläge för att spara favoritinställningar. Kameran har även en kul ”mikroskopfunktion” med 1 cm närgräns och fiffiga fotolampor runt linsen.

Tack vare den ljusstarka optiken så ser bilder tagna i dåliga ljusförhållanden väldigt bra ut i skärmupplösning. Detaljgranskar man dem så ser man visserligen en del färgbrus men det är ändå imponerande. Även om vitbalansen missar ibland så är färgåtergivningen bra. Eftersom WG-4 har mekanisk bildstabilisering så blir det betydligt lättare att få skarpa bilder på båtturen eller i skidbacken. Däremot är det en viss väntetid innan man kan bränna av nästa bild.

Slutsats
Även om WG-4 är en mycket bra vattentät kamera så kan vi inte låta bli att bli besvikna på att den i princip är identisk med WG-3. Den enda skillnaden är i mjukvaran där det tillkommit ett läge med bländarautomatik och en möjlighet att spara favoritinställningar. Samt att det nu finns ett stort utbud av tillbehör. Med det sagt så har den bra funktioner som GPS, extrema närbilder och trådlös laddning. Samt att bildkvaliteten är bland de bättre av årets nya modeller.

ricoh wg4_back__pic

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Nikon Coolpix AW120

Kungen under vattnet

AW-serien går framåt med stormsteg och har förbättrats på alla tänkbara sätt.

GPS med karta direkt på skärmen. Kan överföra bilder och styras från en smartmobil. Utmärkt bildkvalitet, även i dåliga ljusförhållanden.
Få möjligheter till egna inställningar. Det krävs många knapptryckningar för att ändra fotoläge.

Fujifilm Finepix XP70

Trådlös och snabb

Tåligare och fler finesser för samma pris som förr, men tyvärr är bildkvaliteten medelmåttig.

Betydligt billigare än övriga kameror i testet. Enkelt att ta snabba bildserier. Bilderna kan överföras via Wifi till dator eller smartmobil.
Bildkvaliteten håller inte måttet, speciellt i dåliga ljusförhållanden. Krävs många knapptryckningar för att ändra inställningar. Dålig batterikapacitet.

Olympus Tough TG-850

Praktisk och lättanvänd

Bättre optik och smart vinklingsbar skärm gör Olympus kamera lockande trots färre finesser.

Bra reglage och vinklingsbar skärm gör den lätt att använda i alla situationer. Överlag bra bildkvalitet i de flesta situationer.
Inga finesser som sticker ut. Kämpar fortfarande i dålig belysning.

Canon Powershot D30

Djupdykande men föråldrad

En ny utsida kan inte gömma det faktum att inte mycket har hänt sedan D20-modellen.

Sätter nytt rekord för djuptålighet. GPS-funktion för att man ska se var bilder tagits. Bra tillbehör.
I princip samma kamera på insidan som 2012-modellen. Sämst bildkvalitet i dåligt ljus, som exempelvis under vatten.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.