TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Olympus Tough TG-850

Praktisk och lättanvänd

Bättre optik och smart vinklingsbar skärm gör Olympus kamera lockande trots färre finesser.

Ljud & Bild tycker
+Bra reglage och vinklingsbar skärm gör den lätt att använda i alla situationer. Överlag bra bildkvalitet i de flesta situationer.
-Inga finesser som sticker ut. Kämpar fortfarande i dålig belysning.
Specifikationer

Upplösning: 16 Mp 1/2,3-tums BSI CMOS
Optik: 5x (21–105 mm) F3,5–5,7
Filmning: 1080p 60 fps
Skärm: 3,0 tum 0,46 Mp LCD
Finesser: Vinklingsbar skärm
Vattentät: 10 m
Stötsäker: 2,1 m
Temperatur: –10 grader
Batteri: 330 bilder
Pris: 2 800 kronor
olympus.se

Riktpris: 2800

Olympus ändrar mycket på finesserna mellan modellerna. I år har GPS-funktionen försvunnit igen. Å andra sidan har vi fått en vinklingsbar skärm för att ta ”selfies” eller hålla kameran lågt. Det finns mjukvara för att dela bilder, men det krävs ett FlashAir-minneskort för att faktiskt få Wifi. Tåligheten är genomsnittlig, med undantag för att kameran faktiskt även klarar 100 kg tryck. Den kan fås i vitt, svart eller silver och som tillbehör finns en silikonväska, halsrem och en flytande handrem.

Baksidan är sig relativt lik, men filmknappen har bytt plats med zoomreglaget som dessutom har blivit bättre. Det har gett plats för ett välkommet tumgrepp. Olympus är de enda som har en riktig funktionsratt vilket gör det mycket enklare och snabbare att välja fotoläge. Märkligt nog finns dock inte snabbval för snö- och undervattensfoto. Däremot väljer man snabbt makro, panorama och mörkerläge. Alternativt automatiskt scenläge, programautomatik, fotofilter eller något av scenlägena.

Med den förra modellens ökade upplösning blev bilderna mer brusiga. Men denna gång har Olympus även satt i en mer vidvinklig och ljuskänsligare optik. I dålig belysning blir det visserligen fortfarande ganska brusigt och bildbehandlingen är lite väl aggressiv. Men man får ändå en tilltalande bild i skärmupplösning och färgåtergivningen är bra. Vitbalansen är lyckad och TG-850 tog riktigt bra bilder under vatten. Den nya optiken ger viss förvrängning i vidvinkel, men fördelarna är fler än nackdelarna.

Slutsats
Detta är den första vattentäta kamera vi sett med vinklingsbar skärm, vilket är praktiskt om man vill sticka ner den i vattnet och knäppa en bild. Det väger upp för att GPS-funktionen försvunnit. Tack vare funktionsratten är hanteringen bäst av alla kameror i testet. Och den nya optiken ger både bättre vidvinkel och ljuskänslighet. I dåligt ljus är TG-850 fortfarande inte bäst, men överlag tar den mycket bra bilder. I kombination med den tilltalande prislappen så är den helt klart att rekommendera.

ID: 11260

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Nikon Coolpix AW120

Kungen under vattnet

AW-serien går framåt med stormsteg och har förbättrats på alla tänkbara sätt.

GPS med karta direkt på skärmen. Kan överföra bilder och styras från en smartmobil. Utmärkt bildkvalitet, även i dåliga ljusförhållanden.
Få möjligheter till egna inställningar. Det krävs många knapptryckningar för att ändra fotoläge.

Fujifilm Finepix XP70

Trådlös och snabb

Tåligare och fler finesser för samma pris som förr, men tyvärr är bildkvaliteten medelmåttig.

Betydligt billigare än övriga kameror i testet. Enkelt att ta snabba bildserier. Bilderna kan överföras via Wifi till dator eller smartmobil.
Bildkvaliteten håller inte måttet, speciellt i dåliga ljusförhållanden. Krävs många knapptryckningar för att ändra inställningar. Dålig batterikapacitet.

Ricoh WG-4 GPS

Fortfarande toppklass

Visserligen snudd på identisk med förra modellen, men den var å andra sidan utmärkt.

Praktiska finesser som GPS och trådlös laddning. Bra bildkvalitet. Unikt makroläge med hjälpbelysning.
Marginell skillnad från förra årets WG-3. Litet zoomomfång och inte speciellt snabb.

Canon Powershot D30

Djupdykande men föråldrad

En ny utsida kan inte gömma det faktum att inte mycket har hänt sedan D20-modellen.

Sätter nytt rekord för djuptålighet. GPS-funktion för att man ska se var bilder tagits. Bra tillbehör.
I princip samma kamera på insidan som 2012-modellen. Sämst bildkvalitet i dåligt ljus, som exempelvis under vatten.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.