TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Toshiba Chromebook 2

Den svåra tvåan

Toshiba Chromebook 2 borde vara bättre än föregångaren på alla punkter. Men det är den inte.

forfatter
Publicerad 2015-08-23 - 06:00
L&B tycker
Utmärkt skärm med Full HD-upplösning. Imponerande bra ljud och en robust men ändå slank och lätt design.
Prestanda håller inte måttet, vare sig i benchmark-test eller i den dagliga användningen. Batteritiden är också en besvikelse så för de här pengarna kan inte hela paketet rekommenderas.
Specifikationer
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Skärm: 13,3-tums TFT IPS, 1920 x 1080
 • Processor: 2,16 GHz Intel Celeron N2840
 • Internminne: 4 GB ram
 • Lagring: 16 GB (+SDXC)
 • Kamera: HD-webbkamera
 • Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0 LE
 • Anslutningar: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, SD-kort
 • Mått: 32 x 21,4 x 1,93 cm
 • Vikt: 1,35 kg
 • Batteri: Upp till 9 timmar
Riktpris: 3600Pr. 2015-08-23 Produktsida

Vi var väldigt entusiastiska över Toshibas första Chromebook, som vi testade i februarinumret, så vi hade räknat med att efterträdaren skulle vara ännu bättre. Och det är Chromebook 2 också på ett par områden, även om vi överlag inte kan dölja en viss besvikelse.

Om vi ska börja med det positiva så är Toshiba Chromebook 2 både smalare och lättare än sin föregångare, men fortfarande robust och har en helt godkänd kvalitetskänsla. Skärmen är fortfarande på 13,3 tum men numera får man en IPS-skärm med Full HD-upplösning på köpet, och den är inget annat än förträfflig. Den är ljusstark och har en bra betraktningsvinkel och färgerna är levande och dynamiska.

Toshiba har satsat på bra ljud i den här chromebooken också, ett samarbete med Skullcandy har resulterat i ganska så bra inbyggda högtalare. Stoppar man i ett par bra hörlurar i datorn så blir man inte besviken. Tvärtom. Ljudet är kraftfullt och övertygande.

Precis som i Toshibas första Chromebook är tangentbordet ganska så bra. Och även om tangenterna inte har världens längsta slaglängd så sitter de på bra avstånd från varandra och skrivkänslan är absolut godkänd.

Både processor och minne är uppgraderat (från 1,4 GHz Intel Celeron 2955U-processor och 2 GB RAM till 2,16 GHz Intel Celeron N2840 och 4 GB RAM) men trots detta känns Chromebook 2 slöare än sin föregångare! Öppnar man bara tre eller fyra flikar i webbläsaren så har datorn svårt att hänga med och vårt prestandatest visar samma sak. Bara 2314 poäng får Chromebook 2 i Browsermark 2.1-testet, medan föregångaren fick mer än 3000 poäng.

Vi dubbelkollade genom att testa prestanda med Futuremarks Peacekeeper och fick 1501 poäng. Som jämförelse får en iPad Air 2 1385 i samma test och det borde trots allt vara större skillnad på en surfplatta och en bärbar dator. Även om den senare kör Chrome OS.

Nästa besvikelse är batteritiden, som Toshiba anger till 9 timmar, men som vi uppmätte till bara 4 timmar och 19 minuter i ovan nämnda Peacekeeper-test. En av fördelarna med en Chromebook ska ju vara den långa batteritiden …

Toshiba-Chromebook-2-CB30-B_full-product_with-wallpaper_02

 

Slutsats

Så den samlade bilden är tyvärr en smula grumlig. Jo, Toshiba Chromebook 2 är både lättare och smalare än föregångaren. Den har en utmärkt skärm och riktigt bra ljud, men även om specifikationerna har blivit bättre på papperet så är inte prestanda lika höga som förväntat, och batteritiden lämnar mycket att önska. Och eftersom Chromebook 2 kostar 1 600 kronor mer än föregångaren så tycker vi att den är svår att rekommendera.

Vad är Chrome OS?
Chrome OS är utformat för att främst fungera med Googles egna molntjänster via diverse olika webbapplikationer, och även om man också kan använda vissa funktioner i Chrome OS i offline-läge så förutsätter datorn som regel att man är uppkopplad till internet.De absolut flesta apparna i Chrome OS bygger på Googles online-tjänster – till exempel Gmail, Google Docs och YouTube – och börjar oftast som en flik i Chrome-webbläsaren, som i stora drag är kärnan i operativsystemet.

Vissa program körs i egna fönster, till exempel Files som är Chrome OS svar på Utforskaren i Windows och Finder i Mac OS.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild