Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung ATIV Book 9 Plus

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 är den grymmaste ultrabook-datorn vi har testat. Den visar att bärbara Windows-datorer faktiskt kan vara sexiga!

Skrivet av / 2014-02-19 - 06:00
Samsung ATIV Book 9 Plus
Peter Gotschalk

Du kommer in på vilket trendigt café som helst i din hemstad, i Soho i London eller varför inte Prenzlauer Berg i Berlin. Då ser du direkt att du hamnat i rena rama hipster-mekka. Det är kaffe latte och MacBook Pro så lång ögat räcker på alla bord. Det nästan så att fiket knappt behöver några lampor i taket, så många lysande äpplen utnyttjar det trådlösa wifi-nätverket när det kreativa klientelet surfar, skriver insiktsfulla uppdateringar på sociala medier och på det stora hela är … kreativa.

Och skulle det mot förmodan finnas någon Windows-användare i lokalen så har han eller hon förmodligen gått fel, och gömmer sig i ett hörn med sin icke-MacBook och frånvaron av lysande äpple på locket.

Eller rättare sagt: så brukade det vara. Men en sak är säker. Har du trillat in på stans trendigaste hipster-fik och drar upp en ATIV Book 9 Plus ur Wood Wood-väskan, så behöver du inte gömma dig i hörnet eller skämmas för din Windows-laptop. Samsungs senaste topp-ultrabook är inte bara snabb, strömlinjeformad och lätt, den är grymt läcker och har tvättäkta hipster-faktor. Egentligen vet vi ju alla vad som har hänt: Apple har blivit mainstream!

Det har kommit en ny vinnarskärm
Samsung tillhör den nya generationen. Åtminstone den här ultrabooken, som är en vidareutveckling av den Series 9 som kom för ett par år sedan, och som vi i vårt första test – under överskriften ”Så ska ultra se ut” – kallade för MacBook Airs demoniska kusin (på grund av den svarta designen och tangentbordets gröna ljus, som ATIV Book 9 Plus har ärvt). Vi gillade datorn för att den var en riktigt genomtänkt produkt, och blev framför allt förtjusta i skärmen med sina kristallklara men ändå naturliga färger.

Utan att tveka kan vi säga precis samma sak om nya ATIV Book 9 Plus, som har Intels senaste Haswell arkitektur (vårt testexemplar hade en 2,6 GHz Intel Core i5 under motorhuven) och med den förmodligen bästa skärmen vi har sett i en bärbar dator någonsin.

De lovorden har vi använt om Apples MacBook Pro med Retina-skärm också, senaste gången för bara ett par månader sedan när vi testade 2013-modellen som också har Haswell-arkitektur och 13,3-tums skärm. Men medan Retina-skärmen får ”nöja sig” med maximal upplösning på 2560 x 1600 pixlar (vilket man får trolla med ett externt program för att få fram eftersom Apple bara tillåter att man ställer in upplösningen till maximalt 1680 x 1050 i systeminställningarna) så klarar den lika stora 13,3-tumsskärmen på ATIV Book 9 Plus hela 3200 x 1800 pixlar. En upplösning som Samsung kallar för QHD.

Vem vinner då tvekampen mellan Retina och QHD? Tja, svaret blir nog att det inte finns någon solklar vinnare. Det finns ett skäl till att Apple anser att användarna inte ska vrida upp skärmupplösningen hela vägen. Och även om Windows inte behöver tredjepartsprogram för att få upp bilden till 3200 x 1800 pixlar så får man faktiskt frågan flera gånger om man verkligen är helt säker på att man vill göra det. Skärmbilden blir nämligen väldigt stor och detaljerna väldigt små, precis som på Retina-skärmen. Fast Windows 8 i QHD-upplösning är ännu svårare att sköta utan lupp än vad Mac OS X är i 2560 x 1600-upplösning.

Skärmbilden är knivskarp även på ATIV Book 9 Plus, till och med på den högsta upplösningen, och på grund av den höga skärmkvaliteten finns det plats för fler paneler än i det normala Windows 8-gränssnittet, som tidigare hette Metro och som ändå ingen använder. Den maximala upplösningen går dock bara att få i skrivbordsläget.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-5

Dyrare än Apple
Men även om den senaste Apple-toppmodellen alltså drar det kortaste strået i direkt närkamp med Samsung ATIV Book 9 Plus när det gäller skärmupplösning, så är det Apple som går segrande ur striden om vi fortsätter på samma spår och jämför den senaste MacBook Pro med Retina-skärm mot Samsungs ultrabook-flaggskepp. Trots att vårt testexemplar av ATIV Book 9 Plus har precis samma processor på papperet som den MacBook Pro vi testade för ett par månader sedan, klarar sig Apple en smula bättre i de benchmark-tester vi använder oss av för att skapa oss en bild av datorns prestanda. ATIV Book 9 Plus får 2577 (single-core) och 4860 (multi-core) poäng i vår Geekbench 3-mätning, medan MacBook Pro med samma 2,6 GHz Intel Core i5 Haswell-processor får 3118 respektive 6609 poäng. Även Browsermark 2.0-mätningen går i Apples favör. I båda fallen har vi mätt med den senaste utgåvan av Googles Chrome-webbläsare och där får ATIV Book 9 Plus 5191 poäng medan MacBook Pro skrapar ihop 5631.

Fortsätter vi med en direkt jämförelse mellan MacBook Pro och ATIV Book 9 Plus så får Samsung bonuspoäng för att de har stoppat i en pekskärm i sin senaste ultrabook, medan Apple har givit sin MacBook Pro med Retina-skärm den senaste wifi-tekniken 801.11ac (som klarar data-överföringar med hastigheter på uppemot 1 gigabit per sekund), till skillnad från ATIV Book 9 Plus som får nöja sig med förra årets 801.11n-teknik.

MacBooken är ett par tusenlappar dyrare än ATIV Book 9 Plus, som å andra sidan bara är utrustad med 128 gigabyte SSD-disk, medan vårt Apple-testexemplar var utrustat med hela 512 gigabyte. Så stor SSD-disk klarar inte Samsung i skrivande stund, och investerar man i samma modell som vårt testexemplar fast med den bästa konfigurationen som har 256 gigabyte SSD och 8 gigabyte RAM-minne så stiger priset till närmare 17 000 kronor. Ur det perspektivet är det faktiskt Apple-datorn som är billigast när man jämför dem mot varandra och ser vilken konfiguration man får för pengarna.

Samsung-ATIV-Book-9-Plus

Slutsats
Visst, det handlar om små skillnader. Samsung ATIV Book 9 Plus är en hårsmån bättre än MacBook Pro med Retina-skärm när det gäller just skärmen, men Apples tunna toppmodell är en smula snabbare och ligger lite före när det gäller lagringsplats och nätverksteknik.

Men summa summarum ligger Samsung ATIV Book 9 Plus faktiskt på samma höga nivå som Apples mästerverk – både när det gäller kvalitet och pris. Och det ser man med blotta ögat. Samsungs senaste ultrabook är helt klart den läckraste, designsmartaste och hipster-aktigaste Windows-bärbara vi någonsin har skådat. Sedan får det vara upp till varje läsare att avgöra om det ska betraktas som ris eller ros.

PS. Kära Samsung, vi avskyr det nya namnet. ATIV Book 9 Plus får man bara försöka uttala i nyktert tillstånd. Vad var det för fel med att kalla ultrabook-toppserien för Series 9?

Home tycker

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken vi har testat. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon laptop. 128 GB SSD-minne är inte tillräckligt och ska man gå upp till 256 GB blir datorn dyrare än en motsvarande MacBook Pro (Retina) med 512 GB SSD. Det gör det extra tydligt att ATIV Book 9 Plus är lite för dyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen