Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000)

Kostsam utökning av nätverket

Om du redan har ett bra nätverk och vill ha bättre täckning kan Nighthawk EAX80 vara mitt i prick.

Skrivet av / 2021-12-11 - 08:00
Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000)
Geir Gråbein Nordby

Att ha bra trådlös internettäckning i hemmet har aldrig varit viktigare än nu, när alla prylar i hemmet ska vara smarta och uppkopplade till samma nätverk för att fungera. För det hjälper ju inte att du har världens snabbaste router om den inte når dit den ska. Men innan du springer och köper ett helt nytt mesh-nätverk, så ta en titt på det här alternativet från Netgear: Nighthawk EAX80.

Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000) extender-L&B scaled
Foto: Netgear

Nighthawk EAX80 utökar nätverket

EAX80 är en nätverksförlängare, eller extender, som ställs i närheten av där det saknas täckning. Under en enkel installation på en PC eller mobiltelefon väljer du mellan att använda den som nätverksförlängare och accesspunkt. Använd accesspunkt om din router är bra men dess WiFi-signal är dålig eller föråldrad, då tar EAX80 över som husets WiFi-sändare. Guld värt om du till exempel inte har modern WiFi 6 men vill ha det. Nackdelen är att du då fortfarande bara har WiFi-täckning från en punkt.

Om din router däremot har bra WiFi, men du har ett område dit den inte når, så väljer du att göra EAX80 till en nätverksförlängare (WiFi Range Extender).

Två frekvensband

De flesta trådlösa nätverk använder sig av både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden och man vill oftast utöka båda. Det väljer man under installationen av EAX80 och det går att göra den till en naturlig del av nätverket, med samma namn och lösenord. Då har du ett fungerande mesh-nätverk, där dina prylar bara ser ett enda gemensamt nätverk och inte bryr sig om om signalen kommer från din befintliga WiFi-router eller din nyanskaffade nätverksförlängare.

En liten reservation: Om du har satt upp ett gästnätverk via din nuvarande router så kan EAX80 inte förlänga både detta och huvudnätverket. Du måste välja.

Bra stabilitet och snabbhet

Under testet hade jag en fin uppkoppling mellan PC eller mobil och Nighthawk EAX80, oavsett om den stod i samma rum eller i rummet bredvid. Den förlängde nätverket från husets router som den skulle och gav bra täckning i de döda zonerna. Jag testade också att ta ut den i garaget för att få bättre täckning till den smarta garageöppnaren (iSmartGate) och det fungerade utmärkt.

Jag använde den mest på kontoret, där jag fick bättre WiFi-hastighet och stabilitet än när jag kopplade upp mig till huvudroutern som jag fått av internetleverantören.

Haastigheten är bra, men ändå inte den högsta i klassen. Jag satt oftast och hade hastigheter kring 300 Mbit/s, vilket är allt de flesta behöver och tillräckligt för att streama tio 4K-Netflix-program – samtidigt! Men med Gigabit-hastighet på fibernätet hemma har jag sett både 500 och 600 Mbit/s från andra nätverksenheter. Till exempel Netgears eget mesh-nätverk Orbi RBK752, som verkligen fick fart på surfandet. Och till och med det billigaste WiFi 6-nätverket RBK352 gav ungefär samma hastigheter som EAX80, och då får du både router och satellit (nod) till ett lägre pris än för den här Nighthawk-boxen.

Nighthawk AX8 EAX80 extender or access point Nighthawk AX8 EAX80 2.4 & 5GHz password Nighthawk AX8 EAX80 success
<
>
Enkel steg-för-steg installation. Foto: Skärmdump

Ethernet

En väldigt trevlig sak med EAX80 är att den har fyra Ethernet-kontakter på baksidan, alla med Gigabit-hastighet (fast du får inte högre hastigheter än vad boxen tar emot trådlöst). Det kan underlätta vardagen om du behöver koppla in nätverksprodukter som har Ethernet men inte WiFi. På kontoret kunde jag till exempel koppla in både min laserskrivare och en ljudanläggning. Båda har visserligen WiFi, men installationen är krångligare, det är mycket enklare att bara koppla in en kabel.

Som en bonus finns det en USB 3.0-kontakt på baksidan. Om du ansluter en hårddisk till den så utökas den till en nätverkshårddisk som alla i nätverket har tillgång till. Du kör bara ReadyShare på Windows, så vips!

Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000) box copy-L&B scaled
Foto: Netgear

Slutsats

Netgear Nighthawk EAX80 är en box som enkelt förlänger ditt befintliga WiFi-nätverk, eller så kan den ta över jobbet som WiFi-åtkomstpunkt från din router.

Uppkopplingen känns snabb och stabil, men hastigheten är inte den högsta vi sett. Förvänta dig inte att den ska vara lika snabb som de snabbaste WiFi 6-mesh-nätverken, även om du aldrig kommer att uppleva att internet känns trögt hemma. Nighthawk EAX80 gör precis vad den ska, vilket är att ge bättre täckning från ditt WiFi. Det kostar bara i mesta laget med tanke på hastigheterna vi fick.

Karakter
Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000)
Premium

Home tycker

Stabil och i stort sett felfri anslutning. Användarvänlig installation. Fyra Ethernet-kontakter plus USB 3.0 som du kan använda för att skapa en nätverkshårddisk. Det finns snabbare mesh-nätverk, även från samma tillverkare. Priset är i styvaste laget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen