Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSi Creator Z16 A11UET-011NEU

Välskapt på alla sätt

MSI Creator Z16 levererar varorna på alla viktiga områden – och ser bra ut under tiden.

Av / 2021-10-23 - 09:37
MSi Creator Z16 A11UET-011NEU
John Hvidlykke

De senaste åren har vi sett en strid ström av datorer med hårdvara i gaming-klassen, men med funktioner och mönster som vänder sig till en mer ”seriös” publik som består av kreativa proffs. Till exempel grafiska formgivare, 3D-designer och filmskapare. En publik som Apple tidigare betraktade som sin personliga egendom.

Creator Z16 är MSI:s mest sofistikerade laptop för kreativa användare: en knivskarpt slimmad 16-tums maskin i grafitgrå aluminium. En tjocklek på knappt 16 mm är riktigt imponerande för en dator av den storleken. Datorn är faktiskt så tunn att USB-portarna precis får plats!

Datorn är så tunn att den gammaldags USB-A-porten precis får plats. (Foto: MSI)

Chassit är fräst ur ett stycke metall och även om det är stort så är det helt vridstyvt. Som det måste vara på en dator som ska tåla att slängas ner slarvigt i väskan eller ryggsäcken hundratals gånger. Datorn är för övrigt klassad enligt MIL-STD-810G-standarden som används av den amerikanska armén.

Tangentbordet har en behaglig kvalitet och eftersom det finns gott om plats i det breda skalet är alla tangenter, även de yttersta raderna, i full storlek. Som vanligt hos MSI är tangentbordet levererat av danska Steelseries och tangenterna har individuellt RGB-ljus. Bara för att man kan! Ljudet är fintrimmat av Dynaudio, vilket också är en MSI-specialitet.

MSI Creator Z16 har en vass design och är bara 16 mm tjock. (Foto: MSI)

Läcker skärm

En 16-tums bärbar dator tar en del plats i väskan, men det jämnar ut sig när man öppnar locket och ser skärmen, som verkligen är stor. Bilden fyller nästan hela locket, med bara en smal ram runtom, och eftersom skärmen är i det högre 16:10-formatet, som är årets mode, finns det inte mycket dött utrymme under bilden heller. Skärmen har QHD+-upplösning (2500 x 1600 pixlar) och av professionell kvalitet. Det man ser på skärmen är vad som kommer ut på den färdiga utskriften – eller på biografens filmduk.

Två finesser som inte är absolut nödvändiga är uppdateringsfrekvensen på hela 120 Hz (MSI är trogen sina gaming-rötter och vet att även grafiska formgivare gillar att spela spel efter arbetstid) och pekfunktionen. Det senare är både kreativt och praktiskt, och ett stort plus.

Om jag fick önska mig något mer (recensenter är ett krävande och otacksamt släkte) så hade det varit ännu bättre med en ljusstark OLED-skärm – och helst i 4K-upplösning. Fast då hade priset blivit betydligt högre också.

Skärmen är i det moderna 16:10-formatet och har touch. (Foto: MSI)

Professionell hårdvara

Grafiskt arbete och 3D-design är några av de mest krävande uppgifterna man kan ge sin dator. MSI Creator Z16 är rustad för jobbet med en 11-generations 2,3 GHz Intel Core i7-processor med 8 kärnor och 16 trådar. Grafikkortet är också i den bättre änden, nämligen Nvidia GeForce RTX 3060 med 6 GB grafikminne. Minne och lagringsutrymme är 32 GB respektive 1 TB, vilket är dubbelt så mycket som man hittar i de flesta bärbara datorer – i den bättre klassen. Men grafikprogram är våldsamt minneskrävande. Hårdvaran kan naturligtvis användas för mer underhållande ändamål också, Z16 stresstestades villigt av husets tonårige son, som använde den under en två dygn lång spelturnering. Utan ett enda problem.

Läs också Drömdatorn för digitalt kreativa ProArt StudioBook 16 är en tunn och lätt tungviktsdator för grafiker och videofolk. Sådant kostar en hel del!

Benchmarks

Processorn är en 11:e generationens Intel Core i7-11800H. Även om toppmodellen i9 är ännu snabbare så är detta en oerhört kraftfull CPU. Vilket GeekBench-resultatet 8 207 i multicore vittnar om. Detsamma bevisas av PCMark 10-testet, som slutar på 6 502. Om någon skulle ha fräckheten att förolämpa datorn med något så simpelt som kalkylblad och ordbehandling.

GeForce RTX 3060-grafikprocessorn hittar man oftast i speldatorer i den näst högsta klassen. Men med hjälp av den fina CPU:n har MSI Creator Z16 prestanda som räcker utmärkt för grafik. Detta bekräftas av 3DMark-testerna TimeSpy och Fire Strike som ger 6 713 respektive 15 602 poäng. Även om de allra mest kostsamma speldatorerna, med starkare GeForce RTX 3080-grafikkort, klarar ungefär en tredjedel till så är detta alldeles briljant.

Batteriet är på 90 wattimmar, vilket är kraftfullt, men batteritiden är ändå kort. PCMarks intensiva test tömde batteriet på lite över två och en halv timme. Man kan förmodligen klara sig en dag med vanligt kontorsarbete på en enda laddning. Men om Z16 ska användas till det som den är byggd för, närmare bestämt krävande grafik, måste den relativt tunga laddaren tas med i datorväskan.

MSI Creator Z16
MSI Creator Z16 är gjord för kreativa proffs som grafiska formgivare, 3D-designer och filmskapare. (Foto: MSI)

Kreativa rivaler

Kreativa proffs är en eftertraktad grupp. Förutom MSI Creator Z16 har vi nyligen testat bland annat Asus ProArt StudioBook 16 OLED, som har en bättre skärm, som dock saknar touch, men som kostar mycket mer. Vi har också testat flera maskiner i Acers ConceptD-serie, bland annat den ursprungliga staffli-bärbara ConceptD 3 Ezel. Men den mest direkta konkurrenten är den lika framgångsrika Asus ROG Zephyrus M16, som betecknas som en gaming-dator, men som har nästan samma konfiguration som de olika modellerna av Creator Z16.

Slutsats

MSI Creator Z16 är den första fullblodsdatorn ”för kreativa” vi har sett från MSI. Den är gediget konfigurerad med passande muskler i både processor och grafikkort, plus en riktigt fin QHD-pekskärm. På samma gång är den så tunn och lätt att man kan ta den med sig i väskan varje dag. Och att den dessutom ser otroligt bra ut är ett extra plus i kanten. Creator Z16 är inte det enda alternativet för grafiska formgivare och 3D-designer i den här klassen. Men MSI har gjort rätt på alla områden. Den här typen av hårdvara kostar en hel del pengar, men priset är verkligen motiverat.

Karakter
MSi Creator Z16 A11UET-011NEU
Premium

Home tycker

Vass design. Processor och grafikkort är tillräckligt bra för seriöst bruk. Rikligt med RAM och lagringsutrymme. Pekskärm i QHD-upplösning. LCD-skärmen är mindre ljusstark än OLED-skärmar. 4K-upplösning hade varit ännu bättre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen