Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)

PC med staffli

Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.

Skrivet av / 2021-01-02 - 06:55
Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)
John Hvidlykke

Acers ConceptD-serie riktar sig till kreativa proffs – som grafiska formgivare, 3D-designers och videokreatörer. Det är resultatet av att Acer upptäckte att en stor del av köparna av företagets speldatorer köper maskinerna främst för grafiskt arbete. Faktum är att en av åtta ägare av Acers spelmaskiner inte spelar dataspel alls!

Acer ConceptD 3 Ezel är en maskin som är prissatt för kreatörer som varken har Pixar eller Dreamworks i ryggen för att betala för hårdvaran. Med andra ord är den förhållandevis billig.

Det är en 15,6-tums bärbar dator i en design som tydligt signalerar ”kreativ klass”. Linjerna är knivskarpa, och varje kvadratcentimeter av maskinen är vit som snö.

Alla ytor (och de bakgrundsbelysta tangenterna) är som sagt vita. Ytan är silkesmatt och känns lite sammetslen. Det ser läckert ut, och Acer hävdar att den keramiska beläggningen skyddar mot kaffe, smuts och tuschpennor.

Maskinen är inte lika lätt och smal som ultrabook-datorer. Det känns faktiskt lite klumpig. Detta beror inte minst på den starka ramen och de ordentliga leder som håller fast skärmen. Skärmen kan nämligen lutas framåt och sedan roteras 180 grader runt sin egen axel. Det placerar den i ett perfekt läge för att användas med den medföljande ritpennan.

Acers ConceptD-datorer vänder sig till kreativa yrkesmän – till exempel illustratörer och arkitekter. (Foto: Acer)

Staffli

Namnet ”Ezel” anspelar naturligtvis på ”easel”, vilket betyder ”staffli”. För det speciella stativet för skärmen gör det möjligt att vinkla skärmen som en målarduk. ” Ezel” är också holländska för ”åsna” – men låt oss inte haka upp oss på det.

Skärmen är – naturligtvis – en touchskärm. Och eftersom den ska användas för professionellt grafiskt arbete är den både färgrik och färgäkta. Tyvärr är den inte tillräckligt högupplöst. Full HD (1 920 x 1 080) är visserligen ok för spel, men en professionell 15″ grafisk display bör ha högre upplösning idag.

Intuitiv ritpenna

Jag har testat massor av datorer med ritpennor, men sällan någon där användandet av pennan verkade så omedelbart och lättillgänglig. Så fort man tar ut pennan från dess inbyggda ”garage” under tangentbordet, börjar den fungera. Och den reagerar naturligt med program som Adobe Photoshop, där den stöder 4 096 nivåer av tryck.

Tack vare den roterande leden kan skärmen ”sväva” snett ovanför tangentbordet, även om illustratörer av hänsyn till skuldror och nacke förmodligen föredrar att arbeta med skärmen nedfälld, så att den ligger plant ovanpå tangentbordet.

Pekskärmen kan placeras i praktiskt taget alla tänkbara vinklar. (Foto: Acer)

Förnuft snarare än entusiasm

Under den vita keramiska beläggningen hittar man hårdvara som är vettig men inte lyxig: en tionde generationens 2.6 GHz Intel Core i7-10750H-processor med sex kärnor och 12 trådar, 16 GB DDR4 RAM och en 1 TB SSD. Detta är ungefär vad du förväntar dig av en maskin i den övre änden av premium-prisklassen.

De dyrare Modellerna i ConceptD-serien använder professionella Nvidia Quadro-grafikkort. Ezel-maskinen får nöja sig med ett något billigare Nvidia GeForce GTX 1660 Ti-kort med 4 GB RAM. Det är ett förståeligt val, men det har sina konsekvenser. Även om det inte behövs kraft för 3D-spel hos den kreativa avdelningen, kan de flesta professionella grafikprogram dra nytta av grafikprocessorn för beräkningar, så det innebär också långsammare grafiskt arbete.

Varje kvadracentimeter av skärmen är vit som snö. (Foto: Acer)

Prestanda

Som nämnts ovan är processorn en 2,6 GHz Core i7 med sex kärnor och 12 trådar. Den får en respektabel Geekbench 5-poäng på 1 295 i singlecore och 5 832 i multicore. Det är lite snabbare än den tidigare generationen av samma processor. Men bara lite. Kontorsprogram-simuleringen PCMark 10 berättar samma historia: Att vi har att göra med en snabb dator som kan hantera kontorsjobbet utan problem.

3DMark Time Spy-testet kan kanske verka irrelevant när det gäller en PC för seriösa människor som (officiellt) aldrig spelar. Men grafikprocessorn avlastar även grafiska beräkningar i exempelvis Photoshop.

Time Spy-testet slutar med en poäng på 3 425 och Fire Strike med 8 057. Det är inte direkt dåligt, men å andra sidan har vi sett samma grafikkort prestera betydligt bättre i andra datorer.

Batteritestet är däremot utmärkt. PCMark 8-batteritestet, som belastar datorer mycket hårdare än normalt arbete, slutade med ett resultat på 4:18 timmar. Det innebär att ConceptD 3 Ezel enkelt kommer att kunna hantera en dags arbete utan laddaren.

Skärmen är gångjärnsförsedd på mitten så att den kan vridas runt sin egen horisontella axel. (Foto: Acer)

När man tittar på hårdvaran ligger det nära att jämföra Acer ConceptD 3 Ezel med Acer Nitro 7, som vi testade för ett år sedan. Även om det handlar om pc-datorer för två helt olika ändamål är insidan i huvudsak den samma. Processorn är visserligen en generation nyare i Ezel, men klockhastigheten, antalet kärnor, mängden RAM, liksom grafikkortet är de samma.

Läs också En PC för både lek och allvar Acer försöker sitta på två stolar samtidigt – och lyckas faktiskt utan att hamna mittemellan.

I rå beräkningshastighet är ConceptD 3 Ezel lite snabbare, men när det gäller grafiska muskler är Nitro 7 inte bara snabbare, utan minst 50 procent snabbare. Och det gäller för en ett år gammal dator som kostade mindre än Ezel till att börja med och som idag kan köpas för bara drygt hälften av det. Vilket kan hjälpa bekräfta Acers ursprungliga observation; nämligen att en stor andel av kunderna för deras spel-PC aldrig spelar, utan använder maskinerna för professionellt arbete.

Slutsats

Acer ConceptD 3 Ezel är en läckert designad PC med en unik, roterbar skärm. Priset är sådant att de flesta kan stå ut med det – åtminstone när det gäller professionella maskiner för kreativt arbete.

Om du behöver en färgäkta pekskärm som kan lutas och roteras i alla möjliga vinklar är detta maskinen för dig. Om inte bör du se dig om efter något annat, eftersom det i fråga om prestanda är svårt att försvara priset. En färgäkta pekskärm med en grafisk penna är visserligen inte gratis. Men ska den utgöra halva priset? Och kunde den inte i så fall haft en högre upplösning än Full HD?

Även om man är kreativ ska man alltid tänka på egonomin! (Foto: Acer)

Karakter
Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)
Premium

Home tycker

Lätt och ultra-stilfull "kreativ" laptop med en skärm som grannen garanterat inte sett maken till! Skärmen är fin – men Full HD är för lite för en maskin i den klassen om den ska användas av grafiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Uppgörelse i chefskorridoren

Lika tryggt som förr i tiden

Ljud & Bild
Rulla till toppen