TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)

PC med staffli

Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.

forfatter
Publicerad 2021-01-02 - 06:55
Karakter
Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)
L&B tyckerblank
blank Lätt och ultra-stilfull "kreativ" laptop med en skärm som grannen garanterat inte sett maken till!
blank Skärmen är fin – men Full HD är för lite för en maskin i den klassen om den ska användas av grafiker.
Specifikationerblank
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-10750H hexa-core (12 trådar)
 • Skärm: 15,6″ IPS, Full HD (1920 x 1080), 16:9-format, Gorilla Glass 5
 • Färger: 100% sRGB, Delta E<2 färgäkthet, Pantone-validerad
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti m. 4GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bitars
 • Mått och vikt: 32,7 x 2,4 x 22,9 cm / 1,9 kg
 • Anslutningar: Wi-Fi 802.11ax (WiFi 6) Bluetooth 5.0, HDMI, Mini DisplayPort, 1 x USB-C (m. Thunderbolt 3), 2 x USB 3.2, 3.5mm ljuduttag, SD-kortläsare
 • Webb: acer.com
Riktpris: 21 490Pr. 2021-01-02 Produktsida

Acers ConceptD-serie riktar sig till kreativa proffs – som grafiska formgivare, 3D-designers och videokreatörer. Det är resultatet av att Acer upptäckte att en stor del av köparna av företagets speldatorer köper maskinerna främst för grafiskt arbete. Faktum är att en av åtta ägare av Acers spelmaskiner inte spelar dataspel alls!

Acer ConceptD 3 Ezel är en maskin som är prissatt för kreatörer som varken har Pixar eller Dreamworks i ryggen för att betala för hårdvaran. Med andra ord är den förhållandevis billig.

Det är en 15,6-tums bärbar dator i en design som tydligt signalerar ”kreativ klass”. Linjerna är knivskarpa, och varje kvadratcentimeter av maskinen är vit som snö.

Alla ytor (och de bakgrundsbelysta tangenterna) är som sagt vita. Ytan är silkesmatt och känns lite sammetslen. Det ser läckert ut, och Acer hävdar att den keramiska beläggningen skyddar mot kaffe, smuts och tuschpennor.

Maskinen är inte lika lätt och smal som ultrabook-datorer. Det känns faktiskt lite klumpig. Detta beror inte minst på den starka ramen och de ordentliga leder som håller fast skärmen. Skärmen kan nämligen lutas framåt och sedan roteras 180 grader runt sin egen axel. Det placerar den i ett perfekt läge för att användas med den medföljande ritpennan.

blank
Acers ConceptD-datorer vänder sig till kreativa yrkesmän – till exempel illustratörer och arkitekter. (Foto: Acer)

Staffli

Namnet ”Ezel” anspelar naturligtvis på ”easel”, vilket betyder ”staffli”. För det speciella stativet för skärmen gör det möjligt att vinkla skärmen som en målarduk. ” Ezel” är också holländska för ”åsna” – men låt oss inte haka upp oss på det.

Skärmen är – naturligtvis – en touchskärm. Och eftersom den ska användas för professionellt grafiskt arbete är den både färgrik och färgäkta. Tyvärr är den inte tillräckligt högupplöst. Full HD (1 920 x 1 080) är visserligen ok för spel, men en professionell 15″ grafisk display bör ha högre upplösning idag.

Intuitiv ritpenna

Jag har testat massor av datorer med ritpennor, men sällan någon där användandet av pennan verkade så omedelbart och lättillgänglig. Så fort man tar ut pennan från dess inbyggda ”garage” under tangentbordet, börjar den fungera. Och den reagerar naturligt med program som Adobe Photoshop, där den stöder 4 096 nivåer av tryck.

Tack vare den roterande leden kan skärmen ”sväva” snett ovanför tangentbordet, även om illustratörer av hänsyn till skuldror och nacke förmodligen föredrar att arbeta med skärmen nedfälld, så att den ligger plant ovanpå tangentbordet.

blank
Pekskärmen kan placeras i praktiskt taget alla tänkbara vinklar. (Foto: Acer)

Förnuft snarare än entusiasm

Under den vita keramiska beläggningen hittar man hårdvara som är vettig men inte lyxig: en tionde generationens 2.6 GHz Intel Core i7-10750H-processor med sex kärnor och 12 trådar, 16 GB DDR4 RAM och en 1 TB SSD. Detta är ungefär vad du förväntar dig av en maskin i den övre änden av premium-prisklassen.

De dyrare Modellerna i ConceptD-serien använder professionella Nvidia Quadro-grafikkort. Ezel-maskinen får nöja sig med ett något billigare Nvidia GeForce GTX 1660 Ti-kort med 4 GB RAM. Det är ett förståeligt val, men det har sina konsekvenser. Även om det inte behövs kraft för 3D-spel hos den kreativa avdelningen, kan de flesta professionella grafikprogram dra nytta av grafikprocessorn för beräkningar, så det innebär också långsammare grafiskt arbete.

blank
Varje kvadracentimeter av skärmen är vit som snö. (Foto: Acer)

Prestanda

Som nämnts ovan är processorn en 2,6 GHz Core i7 med sex kärnor och 12 trådar. Den får en respektabel Geekbench 5-poäng på 1 295 i singlecore och 5 832 i multicore. Det är lite snabbare än den tidigare generationen av samma processor. Men bara lite. Kontorsprogram-simuleringen PCMark 10 berättar samma historia: Att vi har att göra med en snabb dator som kan hantera kontorsjobbet utan problem.

3DMark Time Spy-testet kan kanske verka irrelevant när det gäller en PC för seriösa människor som (officiellt) aldrig spelar. Men grafikprocessorn avlastar även grafiska beräkningar i exempelvis Photoshop.

Time Spy-testet slutar med en poäng på 3 425 och Fire Strike med 8 057. Det är inte direkt dåligt, men å andra sidan har vi sett samma grafikkort prestera betydligt bättre i andra datorer.

Batteritestet är däremot utmärkt. PCMark 8-batteritestet, som belastar datorer mycket hårdare än normalt arbete, slutade med ett resultat på 4:18 timmar. Det innebär att ConceptD 3 Ezel enkelt kommer att kunna hantera en dags arbete utan laddaren.

blank
Skärmen är gångjärnsförsedd på mitten så att den kan vridas runt sin egen horisontella axel. (Foto: Acer)

När man tittar på hårdvaran ligger det nära att jämföra Acer ConceptD 3 Ezel med Acer Nitro 7, som vi testade för ett år sedan. Även om det handlar om pc-datorer för två helt olika ändamål är insidan i huvudsak den samma. Processorn är visserligen en generation nyare i Ezel, men klockhastigheten, antalet kärnor, mängden RAM, liksom grafikkortet är de samma.

Läs också En PC för både lek och allvar Acer försöker sitta på två stolar samtidigt – och lyckas faktiskt utan att hamna mittemellan.
blank

I rå beräkningshastighet är ConceptD 3 Ezel lite snabbare, men när det gäller grafiska muskler är Nitro 7 inte bara snabbare, utan minst 50 procent snabbare. Och det gäller för en ett år gammal dator som kostade mindre än Ezel till att börja med och som idag kan köpas för bara drygt hälften av det. Vilket kan hjälpa bekräfta Acers ursprungliga observation; nämligen att en stor andel av kunderna för deras spel-PC aldrig spelar, utan använder maskinerna för professionellt arbete.

Slutsats

Acer ConceptD 3 Ezel är en läckert designad PC med en unik, roterbar skärm. Priset är sådant att de flesta kan stå ut med det – åtminstone när det gäller professionella maskiner för kreativt arbete.

Om du behöver en färgäkta pekskärm som kan lutas och roteras i alla möjliga vinklar är detta maskinen för dig. Om inte bör du se dig om efter något annat, eftersom det i fråga om prestanda är svårt att försvara priset. En färgäkta pekskärm med en grafisk penna är visserligen inte gratis. Men ska den utgöra halva priset? Och kunde den inte i så fall haft en högre upplösning än Full HD?

blank
Även om man är kreativ ska man alltid tänka på egonomin! (Foto: Acer)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
blank
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
blank
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Följ Ljud & Bild