Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T

För nöje och skaparglädje

Asus svarta och lyxiga racerdator kostar massor av pengar. Men inte så mycket som man skulle kunna tro när man ser hur snabb den är.

Skrivet av / 2021-06-24 - 09:00
Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T
John Hvidlykke

Zephyrus är Asus eleganta gaming-serie. Supertunna maskiner i stilrent utförande som är tillräckligt snygga för att även kunna användas på arbetsplatsen. Inga blinkande lampor eller kantig tuffhet, utan mattsvart, diskret elegans.

Asus ROG Zephyrus M16 är det senaste tillskottet och den håller samma stil som sina föregångare. Allt är helt kolsvart, med en läcker och silkesmatt yta som känns exklusiv att röra vid – en beröring som lämnar tydliga fingeravtryck. Locket är gjort av svartanodiserad aluminium med laserperforerade hål, genom vilka man ser skiftande färgnyanser. Allt är dämpat och elegant på ett subtilt pråligt sätt. Metallskalet är för övrigt orubbligt stabilt.

Allting är kolsvart och har en läcker silkesmatt yta. (Foto: Asus)

Tangentbordet är rymligt och behagligt, detsamma gäller tangenternas slaglängd. Till blixtsnabba spel är dock ett riktigt, mekaniskt tangentbord att föredra. Men det här är tystare. Trots att vi befinner oss i 16-tumsklassen har Asus valt att inte försöka pressa in extra tangenter i utrymmet. Inte heller en rad med speciella gaming-funktionstangenter som mycket väl kunde ha fått plats.

För seriösa grafiker och seriösa spelare

Touchpaden är stor och reagerar snabbt. Den har inte de integrerade numeriska tangenterna som vi har sett förut i Zephyrus-maskiner, men det är inte någon större brist. Trots allt var det nog inte kalkylarksproffsen som Asus hade i åtanke när de byggde Zephyrus M16.

Skärmen är riktigt läcker, både färgstark och färgrik. Eftersom den är Pantone-godkänd och täcker 100 % av DCI-P3-färgrymden kan den absolut användas av proffs. Datorspelare bryr sig knappast om det, men eftersom uppdateringsfrekvensen är 165 Hz så uppfyller den deras krav också.

Och så en viktig detalj, som gläder en gammal testare: Här har vi äntligen en dator av spelkvalitet som har en skärm med anständig upplösning. WQXGA (2560 x 1600 pixlar) ger en mycket, mycket bättre bild och inte minst mer plats på skärmen än den kolossalt föråldrade Full HD-upplösningen som har varit normen för speldatorer i evigheter.

Den extra upplösningen gör det möjligt att få mer realism i episka spelvärldar som ”Cyberpunk 2077”. Men ännu även krävande titlar tjänar på den knivskarpa skärmen och framför allt den höga uppdateringsfrekvensen. Här är en dator som du kan använda på jobbet om du är professionellt kreativ. Och sedan ta med dig hem i väskan och använda som ett spelmonster på kvällen.

Asus ROG Zephyrus M16 är tillräckligt tunn och elegant för att fungera som arbets-laptop. (Foto: Asus)

En varm västanvind

Zephyrus-serien är uppkallad efter västanvindens gud i den grekiska mytologin. Och det passar. När det går som hetast till och inställningarna är satta på ”Turbo” så ska mer än 200 watt värmeenergi transporteras bort. Det ger en hel del fläktljud.

På grund av den tunna formen har Zephyrus-datorerna haft uppfinningsrika lösningar för att leda bort värmen. Till exempel att flytta tangentbordet mot framkanten för att bereda plats för kylsystemet. På Zephyrus M16 sitter tangenterna där de ska, i stället har Asus valt en lågteknologisk lösning: två kraftiga gummifötter längs hela datorns bredd, varav den bakre är mer än en centimeter tjock, lyfter upp datorn från underlaget och ser till att luft kan flöda fritt. Det är en utmärkt lo-tech-lösning som helt enkelt fungerar. Även om det innebär att datorn egentligen inte är 1,99 cm tjock, som Asus skriver, utan 3,1 cm när man tar med den fastmonterade gummifoten i beräkningen.

Med 2 cm tjocklek och 1,9 kg matchvikt befinner sig Zephyrus M16 i ultrabook-klassen. (Foto: Asus)

Utsökt hårdvara

Asus ROG Zephyrus M16 är fylld med fenomenal teknik. En 2,5 GHz 11:e generationens Intel Core i9-11900H-processor med 8 kärnor och 16 trådar. Det finns 32 GB RAM-minne, men det går att utöka till 48 GB. Det finns 2 TB SSD-lagring i maskinen.

Grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 3070 med 8 GB RAM. Det är ingen toppmodell, men kan, som benchmarktestet demonstrerar, ändå ge oerhört bra 3D-prestanda. 16-tumsskärmen har som nämnts ovan en upplösning på 2500 x 1600 pixlar och en uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Visst går det att hitta snabbare skärmar (rekordet just nu är 360 Hz), men då får man gå ner till Full HD-upplösning. Och 165 Hz räcker för alla utom de mest fanatiska spelarna.

Benchmarks

Med hjälp av dubbelt så många kärnor och trådar som en vanlig i7-processor kan i9:an i Zephyrus M16 verkligen räkna i hög hastighet. GeekBench-resultatet 9 408 i multicore är ett av det bästa vi har uppmätt. 1 591 i singlecore är mer normalt, eftersom det är antalet samarbetsvilliga processorkärnor som gör den stora skillnaden. Kontorsprogramtestet i PCMark 10 slutade på 7 161, vilket innebär att datorn är så snabb att man nästan förolämpar den om man ber den syssla med ordbehandling och kalkylark.

När vi testar datorers prestanda så gör vi det alltid i deras optimala tillstånd. Alltså med alla inställningar på max och alla ström- och brusbesparingar avstängda. Det brukar göra skillnad, men bara en liten skillnad. I Asus ROG Zephyrus M16 ska dock ”Turbo”-inställningen tolkas bokstavligt: ​​särskilt resultatet för 3D-grafik fördubblades i vissa fall jämfört med standardinställningen för normalt bruk.

3DMark TimeSpy-grafiktestet slutade på 9 309 poäng och 3DMark Fire Strike på 19 879. Det är bland de bättre resultaten vi har uppmätt hittills. Faktum är att det bara är MSi GE76 Raider som har varit betydligt snabbare. Och det var med ett GeForce RTX 3080-grafikkort. Att pressa ut så hög hastighet ur den mindre grafikmodellen RTX 3070 är ​​imponerande.

Batteritiden är däremot inte imponerande. Som vanligt för datorer med kraftfulla processorer och ännu kraftfullare grafikkort. Det tog två timmar och 39 minuter att tömma batteriet med PCMark-batteritestet. Och det är dessutom inte särskilt grafiktungt.

 

Asus ROG Zephyrus M16
Zephyrus M16 er den næsthurtigste computer, vi til dato har testet. Men langtfra den næstdyreste. (Foto: Asus)

Slutsats: Zephyrus M16

Oavsett om målet är professionell grafik eller gaming på hög nivå så löser ROG Zephyrus M16 uppgiften i överlägsen stil. Och Asus har till och med lyckats packa in alla muskler i en maskin som är både kompakt och elegant – och som kommer att ingjuta lika stor respekt vid mötesbordet som på LAN-partyt. Den kostar mycket pengar, men med tanke på att den är den näst snabbaste datorn vi någonsin har testat är priset inte bara rimligt utan nästan billigt.

Karakter
Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T
High End

Home tycker

Seriöst snabb processor – och dito grafik, även om det ”bara” sitter ett GeForce RTX 3070-kort i datorn. Tillräckligt elegant för att få följa med till jobbet. Billig i förhållande till prestanda, men kostar fortfarande mycket pengar. Vad hade man inte kunnat få med ett ännu bättre grafikkort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Ljud & Bild
Rulla till toppen