Asus är en av de största och mest flitiga leverantörerna av datorer för spel. Vi har testat många av dem och de har ofta imponerat på oss med såväl prestanda som storlek.
På grund av sin konstruktion blir nämligen gaming-laptops oftast väldigt stora. Moderna grafikprocessorer måste bli av med hundratals watt i form av värme. Och när datorerna dessutom ska ha så snabba processorer som möjligt så krävs avkylning av den högre skolan. Vilket rimmar illa med kompakta skal.
Asus ROG Zephyrus (med efternamnet GX501V) är därför en lite udda syn. Mindre än 2 cm tjock och 15-tums skärm innebär att den hamnar i ultrabook-kategorin. Och vikten på strax över två kilo betyder att den är lätt att ha med sig i väskan. Även om man pendlar till jobb eller studier varje dag.
Ulv i fårakläder
Eftersom vi har med en speldator att göra är skalet naturligtvis kolsvart. Zephyrus är ändå en smula mer civiliserad att titta på än de flesta konkurrenter med en design som sticker ut med skarpa kanter och knallröda detaljer. Asus rena linjer och borstade metallfinish är tillräckligt diskret för att få följa med till jobbmöten. Det är bara texten ”Republic of Gamers” under skärmen som ger en antydan om vilka krafter som döljer sig på insidan. Och om det behövs kan Zephyrus minsann pråla med RGB-ljus i tangenterna och loggan.
Trots de beskedliga yttermåtten har Asus lyckats trycka in ett GeForce GTX 1080-grafikkort i datorn. Vi snackar seriösa grafikprestanda på toppklassnivå. Resten av specifikationerna matchar: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM och 8 GB grafikminne. Och givetvis en blixtsnabb SSD-disk på 512 GB. Skärmen har bara Full HD-upplösning men är å andra sidan snabb: 120 Hz.
Kylningen bestämmer designen
Asus ROG Zephyrus skiljer sig från de flesta andra bärbara datorer genom att tangentbordet sitter i framkant av skalet. Trackpoint-styrplattan är undanskuffad ner i högra änden. Det är en placering som jag inte har sett maken till på 10 år (med MSi GT80 Titan som enda undantag). Styrplattan dubblerar som numeriskt tangentbord. Fiffigt!
Man skulle kunna hävda att det hade varit mer ergonomiskt att flytta upp tangenterna närmare skärmen för att få stöd för handlederna. Men det finns en poäng med designen: kylning. Och här har Asus lyckats med ett riktigt columbi ägg. Tangenternas placering ger plats för kylsystemet i den övre änden av skalet. En annan finess är att bottenplatten lutas ut ett par millimeter när man öppnar locket – och på så sätt ger ett fritt luftintag. För att se till att ingen missar den här smarta detaljen strålar det ut rött ljus genom springan.
Avsaknaden av handledsstöd avhjälps med en stödkudde av skumgummi. Den fungerar men är mest avsedd för hemmabruk.
En stilla västanvind
Zephyrus är uppkallad efter västanvindens gud i den grekiska mytologin. Det är den mildaste av de fyra vindarna och det är passande. En del gaming-laptops har fläktar som väsnas så mycket att brusreducerande hörlurar är en nödvändighet. Men inte här. Till och med när spelen är som allra hetast är fläktljudet bara ett dämpat sus. Det är imponerande för att vara en så kompakt dator!
Det finns ungefär det urval av in- och utgångar man kan förvänta sig av en modern speldator: fyra USB 3.1-portar och en USB-C-port med Thunderbolt. Optisk enhet och kortläsare får man leta i månen efter. Nu för tiden görs sådant via nätet. Det finns ingen separat ethernet-kontakt men det ingår en USB-adapter för ändamålet. Det är OK. Däremot är det konstigt att det inte finns någon DisplayPort på en snabb speldator. Här får man nöja sig med HDMI.
Som extra lyx följer det med en mus i kartongen som heter ROG Strix Impact. En riktigt duglig spelmus med upp till 5000 dpi-upplösning. Fast inte riktigt i samma ultimata klass som själva datorn.
Benchmarks
Vi har testat flera kompakta speldatorer tidigare och bärbarheten har oftast kostat i form av lägre prestanda. Så är inte fallet här!
För att börja med den tuffaste utmaningen avklaras 3DMark Time Spy-grafiktestet med det tjusiga resultatet 5474. Det placerar Zephyrus på vår topp 3-lista över grafisk muskelkraft någonsin. Bara överträffad av Asus egen ROG G701 VIK och Acers Predator 17X GX 792. Och de båda är dubbelt så stora och tunga.
I processortestet GeekBench är Zephyrus också en av de snabbaste hittills. 16652 multicore respektive 3522 singlecore visar att vi har med i7 av den senaste generationen att göra. Det bekräftas av renderingstestet Cinebench: 718 cb är i toppklassen. Det här är en dator som är maxtrimmad för grafik. Oavsett om det är 3D-spel eller bild- och videoredigering.
Batteritestet är den enda punkten där Zephyrus gloria hamnar lite på sned. Och det är som förväntat. Datorn är lätt, men ska du ägna dig åt annat än lättare webbsurfing och kontorsarbete så måste du ha med dig nätdelen. Och den är stor och tung.
Slutsats
Asus ROG Zephyrus är en gaming-dator som tack vare sin storlek och vikt faktiskt också kan användas som vardags-PC. Den är inte bara den mest kompakta speldatorn vi har testat. Utan också den med minst kompromisser för att få ner vikten och storleken. Även om den bara är lika stor som en skoldator så är den av de kraftfullaste PC:erna vi har testat någonsin. Lägg därtill en ultralätt och förtroendeingivande konstruktion så får vi en dator som förtjänar högsta betyg. Priset gör den till ett exklusivt nöje – men den är värd pengarna. Både för tungviktsspelare på språng och för andra som behöver seriösa grafiska muskler var de än går och står.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser