Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Lenovo Yoga 900

På rätt spår igen

Yoga 900 är den dator som föregångaren borde ha varit.

Av / 2016-02-13 - 06:00
Lenovo Yoga 900
Peter Gotschalk

Vi har varit förtjusta i Lenovos bärbara datorer i Yoga-serien. 2014 utsåg vi Lenovo Yoga 2 Pro till testvinnare i ett test av highend-ultrabooks, med konkurrenter som Apples MacBook Air 13, ASUS Zenbook UX301LA och Dell XPS 13. Inte minst på grund av den geniala designen med en skärm som kunde rotera 360 grader runt sin egen axel. Vi kunde nästan inte sluta applådera.

2015 släppte Lenovo uppföljaren Yoga 3 Pro, som briljerade med ett helt nytt gångjärn med ett slags klockarmbands-design som gjorde datorn flexiblare än någonsin – Microsofts nya Surface Book, som inte har släpps i Sverige ännu, har ett gångjärn som påminner väldigt mycket om Lenovos – men tyvärr var den en besvikelse på flera andra områden. Framför allt prestanda och batteritid. Anledningen var Intels nya Core M-processor som sades vara utvecklad speciellt för kraftfulla men lätta ultrabooks men som i de absolut flesta fall – till och med i Apples nya 12-tums MacBook – inte lyckades leva upp till förväntningarna. Lenovo Yoga 3 Pro var alltså både dyrare och sämre än sin föregångare och det slutade med att vi gav den fyra stjärnor i betyg, vilket så här i backspegeln förmodligen var en stjärna för mycket.

Nu har det däremot hänt saker och ting. Lenovo har nämligen lyssnat på kritiken och slängt Core M-processorn så långt pepparn växer. Efterträdaren har också fått ett nytt namn, så att kunderna inte ska förväxla de kraftfulla ultrabook-datorerna med Lenovos Android-surfplattor som Yoga Tab 3 och Yoga Tab 3 Pro.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Lenovo Yoga 900, som toppmodellen alltså numera heter, finns med både Intel Core i5- och i7-processor, och vi har lagt beslag på det absoluta flaggskeppet som har i7-processor, 16 gigabyte RAM och 512 gigabyte SSD-disk.

På de flesta punkter påminner Yoga 900 om förra årets Yoga 3 Pro – samma geniala gångjärn, samma högupplösta och ljusstarka skärm och samma fina ljud som bland annat beror på ljudoptimerande programvara från JBL – men tack vare Intels senaste Skylake-arkitektur är prestanda tillbaka på en helt tillfredsställande nivå, utan att det kostar för mycket batteritid. Även här klarar sig faktiskt Yoga 900 bättre än Yoga 3 Pro.

I övrigt är det ont om förändringar. Yoga 900 är en smula tjockare och tyngre än Yoga 3 Pro, men det handlar om skillnader som mäts i millimeter och gram. Lenovo har också tagit till sig den nya USB-standarden och utrustat Yoga 900 med en USB-C-port utöver de två USB 3-portarna och den enda USB 2-port (i kombination med DC-laddkontakten) som Yoga 3 Pro också hade. Detta innebär att datorn inte längre har någon särskild HDMI-utgång, så man måste använda USB-C tillsammans med en adapter för att koppla in en extern skärm.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Sammanfattningsvis är Lenovo Yoga den ultrabook som förra årets Yoga 3 pro borde ha varit. Konkurrensen har hårdnat – inte minst på grund av nya Dell XPS 13, som nästan helt har eliminerat ramen runt skärmen – och Yoga 900 är definitivt en av de dyraste Windows-datorerna på marknaden. Vår rekommendation är därför inte lika reservationslös som när vi hyllade 2014-modellen Yoga Pro 3. Men i och med Yoga 900 är Lenovo tillbaka på rätt spår. Den elogen ska de ha.

Home tycker

Smart och flexibel design med klockarmbandsgångjärn. Ljudoptimering från JBL och utmärkt bildkvalitet gör detta till en dator som är perfekt att titta på film på. Ganska så stor ram runt skärmen. Och i den dyrare änden om man jämför med konkurrenterna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen