TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Velleman Vertex K8400

3D-print enligt IKEA-metoden

Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare

forfatter
Publicerad 2015-10-13 - 05:00
L&B tycker
Stor byggyta och en möjlighet att ha två skrivarhuvuden. Riktigt mycket skrivare för ganska så lite pengar.
Bara för fingerfärdiga entusiaster! Du måste bygga skrivaren själv och sedan ägna mycket tid åt att fintrimma programvaran.
Specifikationer
 • Antal skrivarhuvud: 1–2
 • Byggvolym (BxDxH): 18 x 19 x 20 cm
 • Uppvärmd byggplatta: Nej
 • Kamera: Nej
 • Upplösning: 0,1 mm
 • Filament: 1,75 mm, alla märken
 • Material: PLA, ABS
 • Anslutning: USB, SD-kort
 • Operativsystem: Windows, Mac, Linux
 • Programvara: Repetier, CuraEngine, Slic3er
 • Mått (BxDxH): 36 x 39,5 x 38 cm
 • Vikt: 7 kg

Belgiska Velleman är ett välkänt namn bland elektronik-hobbybyggare över hela världen. Sedan 1975 har företaget byggt elektroniska byggsatser och miljontals har lärt sig att hantera en lödkolv genom att bygga ljusshower, elektroniska tärningar och torkarrobotar från Velleman.

Traditionsenligt är Vertex 8400 också en byggsats. På 20 webbsidor förklaras konstruktionens olika processer steg för steg. Från när man sitter med en hög plastbitar, kabelbuntar och 26 numrerade plastpåsar med skruvar, muttrar och brickor, ända tills LCD-displayen tänds och skrivaren meddelar att den är redo. Jag försökte inte bygga skrivaren själv utan fick testexemplaret hopmonterat, men om man har byggt elektronik förut så kan man antagligen sätta ihop apparaten på en dag och ha sin första utskrift klar (sent) på kvällen.

Eftersom Velleman vänder sig till hobbyfolk och självbyggare så har de inte ansträngt sig för att dölja elektroniken. Allt är synligt i det stora, halvt genomskinliga plexiglaskabinettet där knippen med olikfärgade kablar löper kors och tvärs. Om du älskar elektronik är det förmodligen den vackraste synen på jorden, men diskret är den inte!

velleman_vertex_K8400_3

Rent tekniskt bygger Vertex 8400 på en lång tradition av bygg-själv-skrivare. Styrprogrammet bygger på Marlin, som i sin tur bygger på Sprinter, som bygger på open source-skrivaren RepRap. För icke-nördar innebär detta att det finns en stor användarskara med entusiaster där ute, som gärna delar med sig av sina erfarenheter.

Det finns inget trådlöst nätverk, men skrivaren kan styras via antingen USB eller den inbyggda SD-kortläsaren, som också används för firmware-uppdateringar.

Vertex 8400 levereras med en enda extruder, precis som de övriga i testet, men mot en extrakostnad kan man uppgradera och skriva ut i två färger. Det gör att man kan bygga mer avancerade modeller. En större skrivarmodell i samma serie kan till och med utrustas med ett skärhuvud så att skrivaren blir en 3D CNC-fräs.

velleman_vertex_K8400_extruder1

I sann byggar-anda är programvaran till Vertex 8400 öppen källkod. Programmet Repetier styr modellbyggandet, medan CuraEngine och Slic3r översätter datormodellen till något som kan skrivas ut. Även om skrivaren bygger på en etablerad standard så får man räkna med att ägna en del tid åt att anpassa både mjukvara och utskriftsjobben efter hårdvaran. Man måste bland annat tänka på filamenttrådens utmatningshastighet, extruderns temperatur och hastigheten på de tre fläktarna. Och skriver man ut från en fil från nätet så kan man behöva gå in och ställa in byggplattans temperatur till 0 grader manuellt.

Resultatet av utskriften var … varierande. Ibland kom det ut stora, tjusiga och solida föremål, men ibland var modellerna skeva och åkte direkt i papperskorgen. Trots att 3D-figuren var behandlad i samma program och med samma inställningar. Detta gällde även de medföljande testfilerna.

velleman_vertex_K8400_1

 

Slutsats

Man får mycket skrivare för pengarna med Velleman. Med plats för två extruder-enheter är Vertex 8400 testets mest avancerade. Däremot är skötseln besvärlig och gammaldags och kvaliteten varierande. Och för de flesta är mängden gör-det-själv-arbete en dealbreaker. Hängivna DIY-nördar kommer däremot att njuta av möjligheten att bygga vidare på skrivaren och programvaran.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

CraftUnique CraftBot PLUS

För hemma-verktygsmakaren

CraftBot PLUS är ett rejält stycke verktyg som är utrustat med förnuftiga funktioner.

Den känns rejält och förtroendeingivande konstruerad och har testets största byggvolym. LCD-pekskärmen är läcker.
Inte lika användarvänlig som MakerBot, så installationen är lite mer krävande. En del barnsjukdomar i programvaran. Kostar en del.

Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopieringsmaskin

Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.

Testets billigaste 3D-skrivare har egentligen allt som behövs. Upplösningen är fin och den uppvärmda byggplattan är ett plus.
Det har snålats på alla områden och den mekaniska kvaliteten är inte övertygande. Bör undvikas av okunniga. Installationen tar tid.

MakerBot Replicator Mini

Den rumsrena 3D-skrivaren

MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.

Testets mest genomtänkta och väldesignade produkt. Användarvänlig mjukvara och läckra detaljer gör det enkelt att börja med 3D-utskrifter.
Byggvolymen är testets minsta och upplösningen den lägsta. Och så är den ganska så dyr. Klarar inte standardrullar med filament.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Duuhhh…

Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend