TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

CraftUnique CraftBot PLUS

För hemma-verktygsmakaren

CraftBot PLUS är ett rejält stycke verktyg som är utrustat med förnuftiga funktioner.

forfatter
Publicerad 2015-10-13 - 05:00
L&B tycker
Den känns rejält och förtroendeingivande konstruerad och har testets största byggvolym. LCD-pekskärmen är läcker.
Inte lika användarvänlig som MakerBot, så installationen är lite mer krävande. En del barnsjukdomar i programvaran. Kostar en del.
Specifikationer
 • Antal skrivarhuvud: 1
 • Byggvolym (BxDxH): 25 x 20 x 20 cm
 • Uppvärmd byggplatta: Ja
 • Kamera: Nej
 • Upplösning: 0,2 mm
 • Filament: 1,75 mm, alla märken
 • Material: PLA, ABS
 • Anslutning: USB, USB-enheter
 • Operativsystem: Windows, Mac
 • Programvara: CraftWare 1.11 Beta
 • Mått (BxDxH): 40 x 45 x 46 cm
 • Vikt: 14 kg

Till skillnad från de andra testdeltagarna är CraftBot PLUS byggd i metall och känns utpräglat rejäl med sin blå, hammarlackade yta. Att det handlar om ett stycke teknisk utrustning är uppenbart, men alla kablar är dolda och apparatens inre verkar både rent och prydligt. En 2 x 1,5-tums touchpanel gör det möjligt att sköta skrivaren manuellt och till exempel göra utskrifter direkt från ett USB-minne.

Med en byggvolym på 25 x 20 x 20 cm kan man skriva ut rätt så stora modeller i CraftBot och byggplattan kan dessutom värmas upp, så att plastmassan inte kyls ner så hastigt i kontaktytan.

Även här måste programvaran hämtas från nätet. CraftWare 1.11 beta är tillverkarens eget 3D-redigerings- och slicing-program. Det verkar förtroendeingivande och är nästan lika enkelt att använda som MakerBots program. Åtminstone tills man klickar på ”Expert”-knappen och får ett överflöd av inställningar för modellkonstruktionen.

CraftBot känns genomgående pålitlig och rejäl. Snabb är den också. Fast sedan börjar det gå galet. Skrivardrivrutinen föreslog en uppdatering av programvaran. Sådant brukar det finnas goda skäl till, så jag klickade på Ok och satte igång processen. Med resultatet att touch-displayen slutade fungera. Och inte ens flera timmars försök att nollställa skrivaren och displayen, samt flera samtal till supporten i Ungern, kunde lösa problemet: ”Det var ett fåtal skrivare som skickades iväg med en annan firmware. Och den funkade inte så bra.” Resten av testet fick därför göras fjärrstyrt från programmet på datorn.

craftunique_craftbot-plus_1

Programvaran orsakade också lite huvudbry. Som när utskriftsjobbet plötsligt stannar utan uppenbar anledning och vägrar köra vidare. Vi insåg också hur viktigt det är att ställa in byggplattan helt exakt så att extrudern inte krockar med det utskrivna materialet på plattan och förvandlar modellen till ett trassligt garnnystan av plast.

 

Slutsats

CraftBot PLUS är en stor, rejäl och läcker 3D-skrivare till ett attraktivt pris. Den testade modellen led av ett par barnsjukdomar men den grundläggande kvaliteten känns OK. Programvaran känns också lovande, men är inte helt stabil. Eftersom skrivaren hanterar filer i olika vanliga format så är detta dock inget stort problem.

craftunique_craftbot-plus_extruder1

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Velleman Vertex K8400

3D-print enligt IKEA-metoden

Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare

Stor byggyta och en möjlighet att ha två skrivarhuvuden. Riktigt mycket skrivare för ganska så lite pengar.
Bara för fingerfärdiga entusiaster! Du måste bygga skrivaren själv och sedan ägna mycket tid åt att fintrimma programvaran.

Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopieringsmaskin

Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.

Testets billigaste 3D-skrivare har egentligen allt som behövs. Upplösningen är fin och den uppvärmda byggplattan är ett plus.
Det har snålats på alla områden och den mekaniska kvaliteten är inte övertygande. Bör undvikas av okunniga. Installationen tar tid.

MakerBot Replicator Mini

Den rumsrena 3D-skrivaren

MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.

Testets mest genomtänkta och väldesignade produkt. Användarvänlig mjukvara och läckra detaljer gör det enkelt att börja med 3D-utskrifter.
Byggvolymen är testets minsta och upplösningen den lägsta. Och så är den ganska så dyr. Klarar inte standardrullar med filament.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
De viktigaste nyheterna i macOS Ventura Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.
Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend