TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

MakerBot Replicator Mini

Den rumsrena 3D-skrivaren

MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.

forfatter
Publicerad 2015-10-13 - 05:00
L&B tycker
Testets mest genomtänkta och väldesignade produkt. Användarvänlig mjukvara och läckra detaljer gör det enkelt att börja med 3D-utskrifter.
Byggvolymen är testets minsta och upplösningen den lägsta. Och så är den ganska så dyr. Klarar inte standardrullar med filament.
Specifikationer
 • Antal skrivarhuvud: 1
 • Byggvolym (BxDxH): 10 x 10 x 12,5 cm
 • Uppvärmd byggplatta: Nej
 • Kamera: 320 x 240 pixlar
 • Upplösning: 0,2 mm
 • Filament: 1,75 mm
 • Material: PLA, ABS
 • Anslutning: USB, wifi
 • Operativsystem: Windows, Mac, Linux
 • Mått (BxDxH): 31 x 29,5 x 38,1 cm
 • Vikt: 8 kg
Riktpris: 15000Pr. 2015-10-13 Produktsida

MakerBoten är tillverkarens femte generation, och det märks. Alla detaljer känns genomtänkta och – för att vara en 3D-skrivare – användarvänliga. Extrudern (som motsvarar skrivarhuvudet på en vanlig printer) klickas fast med magneter utan att man behöver skruvar. Det tar bara ett par sekunder att sätta fast en ny. Fast man blir förvarnad om att man bör låta den svalna först.

MakerBot Replicator Mini är en förhållandevis kompakt enhet. Skalet består av en svart plastram med plexiglas på tre av sidorna och insidan badar i rött ljus. Som en popcornmaskin designad av Philippe Starck.

Replicator Mini är den mest rumsrena av alla skrivarna och också den mest underhållande. Motorljudet är nästan melodiskt. Fast om du ska använda den ofta så väsnas den för mycket för att stå på skrivbordet. Eftersom den har inbyggt trådlöst nätverk är den enkel att gömma undan.

Mjukvaran är relativt enkel. Åtminstone jämfört med konkurrenterna. Från MakerBot Desktop-programmet kan man se modellen på byggplattan och sedan skala, rotera och justera detaljerna i utskriften. En läcker detalj är att man kan följa utskriften på skärmen via den inbyggda kameran. Detta är framför allt praktiskt om man inte har skrivaren stående direkt på skrivbordet. Och med tanke på allt oväsen den ger ifrån sig är tvättstugan en bättre plats!

makerbot_replicator_mini_extruder

Byggytan i Replicator Mini är bara 10 x 10 x 12 cm. Det sätter snäva gränser för vad som går att bygga. På samma gång är upplösningen på 0,2 mm relativt låg. Slutligen kan programvaran vara lite väl optimistisk om vad som går att bygga. Detta kan bäst förklaras genom att föreställa sig att man ska skriva ut en modell av bokstaven T. Det går lätt längs hela den smala delen, men när tvärstrecket överst ska byggas så börjar skrivaren spruta ut plast i tomma luften. Efter ett par vändor bildar de torkade trådarna ett underlag som går att bygga vidare på, men tvärstrecket får en hängande kjol av plasttrådar och ett hål på undersidan.

 

Slutsats

MakerBot Replicator Mini är 3D-skrivarnas svar på (de första) Mac-datorerna. Ihärdiga gör-det-självare kommer att rynka på näsan över begränsningarna. Å andra sidan är den relativt lätt att komma i gång med. Alla utskrifter vi försökte med lyckades relativt tillfredsställande. Att den dessutom ser ut som något som kan stå i ett normalt hem är ett extra plus. Om du vill ge familjen en möjlighet att göra spelbrickor och roliga prylar, men inte vill göra själva processen att 3D-printa till din hobby, är Replicator Mini det givna alternativet.

makerbot_replicator_mini_1

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Velleman Vertex K8400

3D-print enligt IKEA-metoden

Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare

Stor byggyta och en möjlighet att ha två skrivarhuvuden. Riktigt mycket skrivare för ganska så lite pengar.
Bara för fingerfärdiga entusiaster! Du måste bygga skrivaren själv och sedan ägna mycket tid åt att fintrimma programvaran.

CraftUnique CraftBot PLUS

För hemma-verktygsmakaren

CraftBot PLUS är ett rejält stycke verktyg som är utrustat med förnuftiga funktioner.

Den känns rejält och förtroendeingivande konstruerad och har testets största byggvolym. LCD-pekskärmen är läcker.
Inte lika användarvänlig som MakerBot, så installationen är lite mer krävande. En del barnsjukdomar i programvaran. Kostar en del.

Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopieringsmaskin

Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.

Testets billigaste 3D-skrivare har egentligen allt som behövs. Upplösningen är fin och den uppvärmda byggplattan är ett plus.
Det har snålats på alla områden och den mekaniska kvaliteten är inte övertygande. Bör undvikas av okunniga. Installationen tar tid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend