Fujitsu Lifebook U904

För dyr

Fujitsu Lifebook U904 är en lysande ultrabook, men den kostar för mycket.
Ljud & Bild tycker
Mycket fin skärm med skarpa färger och hög upplösning. Tunn, lätt och strömlinjeformad design. Har 4G/LTE, wifi och ethernet.
128 GB SSD-disk räcker inte. Byggkvaliteten är inte tillräckligt robust för de dyra materialen. Tangentbordet är inte heller det bästa, och detsamma måste sägas om styrplattan. Det höga priset går helt enkelt inte att motivera.
Specifikationer
  • Windows 8.1 Pro
  • Skärm: 14-tums IGZO touch LED, 3200 x 1800 WQHD+
  • Processor: 2,5 GHz Intel Core i5-4300U
  • Minne: 10 GB DDR3L SDRAM / 128 GB SSD
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, HDMI, SDXC-kortläsare, 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth
  • 10 timmars batteritid
  • Mått: 329,9 x 229,9 x 15,5 mm
  • Vikt: 1,39 kg
  • Pris: 18 000 kr
  • fujitsu.com
forfatter

Det här är en av de tunnaste och lättaste 14-tums ultrabook-datorerna vi har sett. Fujitsu Lifebook U904 väger bara 1,39 kilo och har en strömlinjeformad, konservativ design i aluminium och magnesium.

Skärmen har 3200 x 1800 pixlar – samma höga upplösning som Samsungs absoluta toppmodell, ATIV Book 9 Plus – och dessutom har Lifebook U904 till och med plats för SIM-kort (stöder 4G/LTE). Datorn kan också kopplas till vanligt ethernet-nätverk, så det går att ansluta den på alla fronter.

Utöver den fina skärmen har den ett strålande ljud (så länge man använder ett par bra hörlurar, de inbyggda högtalarna låter nämligen som en groda som sjunger blues i en plåthink), och datorn är därmed inte bara tänkt som verktyg för produktivitet, utan också som underhållningscentral för film och musik. Lifebook U904 är alltså inget annat än en ultimat mobil värsting.

Desto större är därför vår irritation över att byggkvaliteten inte är hundraprocentig på flera områden. Tangentbordet sänker totalbetyget. Tangenternas slaglängd är för kort (även om avståndet mellan dem är godkänt), och hela skalet ger efter när man skriver. Och stabiliteten är till och med ett genomgående problem, för bristen på robusthet märks till exempel när man håller datorn i en hand och trycker med fingrarna runt den stora styrplattan. Man märker tydligt att kabinettet ger efter.

Styrplattan är vi för övrigt inte heller förtjusta i. Den är rent sagt usel och reagerar ofta med små fördröjningar. Allt kan bäst beskrivas som att det känns som om man inte riktigt får tag i pilen på skärmen – och det hjälper bara delvis att Lifebook U904 har pekskärm.

På papperet har Fujitsu Lifebook U904 specifikationer som är optimerade för höga prestanda. Hela 10 GB RAM har den och är dessutom utrustad med en Intel Core i5-processor som i vårt testexemplar var uppklockad till 2,5 GHz. Därför är benchmark-testet något av en besvikelse.

LIFEBOOK_U904_01

I Geekbench 3 får Fujitsu-datorn 2689 poäng i single-core och 4758 i multi-core. Det är resultat på samma nivå som ovan nämnda Samsung ATIV Book 9 Plus, medan Apples motsvarande modell – MacBook Pro med 2,6 GHz Intel Core i5-processor, fast bara 8 GB internminne – får hela 3118 poäng i single-core och 6609 i multi-core.

Slutsats
Och då kommer vi till kontentan av testet. Fujitsu Lifebook U904 har samma höga skärmupplösning som Samsung ATIV Book 9 Plus och är byggd av dyra material och ryms i en smal och strömlinjeformad design. Men det är si och så med robustheten och även om prestanda inte är tillnärmelsevis lika höga som i motsvarande Apple-modell, så är den väsentligt dyrare. Priser är högre än vad man får ge för en MacBook Pro med Retina-skärm med hela 512 GB SSD, men i den testade versionen av Lifebook U904 får man alltså hålla till godo med 128 GB SSD.

Även Samsungs ATIV Book 9 Plus är dyrare än MacBook Pro om konfigurationen ska vara identisk, men av de tre datorerna är Fujitsu Lifebook U904 den avgjort dyraste, även om man faktiskt får mindre för pengarna.

Visst kan man bli nöjd med Lifebook U904 och inte jämföra den med andra, men vi tycker inte att den motiverar det höga priset, och det påverkar slutbetyget.

LIFEBOOK_U904_02

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.