TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Dell XPS 12

Den svåra uppföljaren

Nya Dell XPS får oss inte att jubla. Den är för klumpig och opraktisk, även om den har sina goda sidor också.

forfatter
Publicerad 2016-04-21 - 06:00
L&B tycker
Läcker 4K-skärm med fina färger och perfekt svärta. Utmärkt fullsize-tangentbord och bra ljud från de inbyggda högtalarna. Det går blixtsnabbt ändra från desktop-dator till surfplatta.
Opraktisk skärm, som bland annat tvingar skärmvinkeln till 110 grader i dockat läge. Låga prestanda och ännu lägre batteritid.
Specifikationer
 • Windows 10 Home 64-bit
 • 1,51 GHz Intel Core m5-6Y57-processor
 • 8 GB RAM, 256 GB SSD
 • 12,5-tums 4K Ultra HD, 3840 x 2160 (352 ppi)
 • 2 x Thunderbolt 3, SDXC-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1
 • 291 x 198 x 16-25 mm (surfplatta: 291 x 198 x 8 mm)
 • 1,27 kg (surfplatta: 790 g
 • 30 Wh batteri
Riktpris: 14500Pr. 2016-04-21 Produktsida

I samband med Windows 10 har det kommit en ny generation Windows-baserade datorer. Microsoft själva visar vägen med Surface Pro 4 och tendensen är tydlig: det satsas hårt på 2-i-ett-datorer – eller ”hybrid-datorer” som vi brukar kalla dem – som ska kunna fungera både som surfplattor och bärbara datorer.

Därför ser den nya inkarnationen av Dell XPS 12 helt annorlunda ut än föregångaren som vi höjde till skyarna och till och med utsåg till Årets bästa dator 2013.

 

Unikt designval

Medan den ursprungliga XPS 12 såg ut som en helt vanlig laptop, men hade skärmen i en robust aluminiumram och satt fast så att den kunde snurra runt sin egen axel, består nya XPS 12 av två helt separata delar: ett tangentbord och en skärm. Skärmen kan användas som surfplatta eller monteras i en docka på tangentbordet, så att allt går att använda som en helt vanlig bärbar dator.

I alla fall nästan, för designen är ganska så speciell. Tangentbordet har nämligen inga mekaniska delar som lås eller gångjärn som håller fast skärmen när den dockas. I stället ser dockan mest ut som en hängränna som löper längs tangentbordets baksida. Den är magnetisk och så fort skärmen ställs på högkant i den så är den dockad.

Just den konstruktionen har sina för- och nackdelar. Det är naturligtvis superenkelt och går fort att ta bort skärmen från ”dockan” för att använda den som surfplatta, men av samma anledning finns det inga rörliga delar vilket innebär att den dockade skärmen sitter i en viss vinkel i förhållande till tangentbordet, och den vinkeln går inte att ändra. Lutningen är 110 grader och det fungerar ganska så bra om man sitter med datorn i knät – vilket är trassligt att göra med Microsofts konkurrent Surface Pro 4 – men om man har datorn stående på ett bord framför sig så kan betraktningsvinkeln bli för brant så att man inte får ut optimalt ur den i övrigt så strålande skärmen.

Konstruktionen är också nästan helt omöjlig att flytta runt på som en enda samlad enhet. Antingen måste man fälla ihop tangentbord och skärm som en helt vanlig bärbar innan man kan flytta den från matbordet till soffbordet, eller så får man ta loss skärmen och använda den som surfplatta.

Skärmen tappar dessutom mycket snabbt kontakten med tangentbordsdockan om man knuffar till någon av delarna det minsta, och då fungerar plötsligt inte tangenterna och styrplattan längre, vilket är en stor källa till irritation.

Dell skickar med ett slags magnetiskt ytterskal till XPS 12 som heter Dell premier Folio, som kan hålla ihop skärm och tangentbord en smula, men i grund och botten är designen helt enkelt inte så praktisk och smart som den kan verka när man ser den första gången.

(Foto: Dell)
(Foto: Dell)

Fler ljusglimtar

Och det är lite synd, för på andra områden är nya XPS 12 en lika lysande dator som sin föregångare. Skärmen på 12,5 tum har 4K-upplösning (3840 x 2160) och är helt fantastisk (som jämförelse har Apples 12-tums MacBook en skärm med 2304 x 1440 pixlar). Färgerna är djupa och vackra och svärtan är väldigt, väldigt bra. Till en början undrar man lite över varför ramen runt skärmen är så bred på långsidorna – när förra årets Dell XPS 13 briljerade med en skärm som nästan inte hade någon ram alls – men det fyller en funktion när man använder skärmen som surfplatta. Man är ju tvungen att kunna hålla i något som inte är beröringskänsligt.

Nåväl, ljudet från de inbyggda högtalarna är också bra – fast det låter inte lika bra som från iPad Pro – och i synnerhet fullsize-tangentbordet förtjänar beröm.

Det är mycket, mycket bättre än tangentbordet till rivalen 12-tums MacBook. Tangenterna har lång slaglängd, vilket ger en bra taktil känsla, och de enskilda tangenterna sitter på bra avstånd från varandra och är till och med upplysta. Inte ens den läckraste business-Thinkpaden har ett finare tangentbord än den här Dell-maskinen.

 

Usel batteritid

Dessvärre är den läckra business-Thinkpaden inte mycket dyrare än Dell XPS 12 heller. Vi har testat den mellersta av tre modeller och ändå är priset mer än 14 000 kronor, vilket inte ens den ovan nämnda MacBook-datorn kan kosta på sig med motsvarande konfiguration.

Och det är inte prestanda man får för pengarna, för XPS 12 bygger precis som den lilla Apple-datorn – och andra konkurrenter, till exempel nya ASUS Zenbook UX305CA som vi testade i marsnumret) – på Intels Core M-processor, som ska göra avkall på lite av alla muskler men i gengäld ge ifrån sig noll fläktljud och ha en lång batteritid.

Våra prestandatester visar att Core M håller vad den lovar, åtminstone när det gäller hastighet. Den är som förväntat inte särskilt imponerande. Men när det gäller batteritiden blir vi rejält snuvade. Den är nämligen helt usel. Mellan 3,5 och 4,5 timmar orkar datorn på en laddning, sedan protesterar Windows och varnar för kritisk batterinivå. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra.

(Foto: Dell)
(Foto: Dell)

 

Slutsats

Dell XPS 12 har både bra och dåliga sidor. Designen kan vara svår att vänja sig vid, men om man verkligen önskar sig en Windows-surfplatta med en fenomenalt bra tangentbordsdocka så kan den ändå vara rätt val. Skärmen imponerar med ultrahög upplösning och en snygg bild, och tangentbordet är läckert och ergonomiskt.

Man ska dock inte förvänta sig att kunna arbeta med tung videoredigering och bildbehandling med XPS 12, sådant räcker inte prestanda för. Och se till att ha ett vägguttag i närheten, för batteriet är kasst.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild