TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

ASUS ZenBook Flip

Zen och konsten att komma tillbaka

Asus ZenBook Flip är en regelrätt comeback.

forfatter
Publicerad 2016-09-14 - 13:30
L&B tycker
Bästa ljudet vi har hört på länge från en bärbar dator. Robust 2-i-1-konstruktion och briljant att använda.
Skärmen är vare sig den skarpaste eller mest ljusstarka.
Specifikationer
  • Windows 10 Home 64 bit
  • 2,4 GHz Intel Core i5-6200U-processor
  • 8 GB RAM, 256 GB SSD
  • 13,3-tums IPS-skärm, 16:9 1920 x 1080 (166 ppi)
  • 2 x USB 3.0, USB-C, HDMI, SDXC-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 321 x 219 x 13,9 mm
  • 1,2 kg
  • 57 Wh batteri
Riktpris: 11000Pr. 2016-09-14 Produktsida

Innehållsförteckning

Jag var inte övermåttan förtjust i ASUS ZenBook UX305CA, som var den senaste ZenBook-modellen vi testade här i Ljud & Bild. Tidigare ZenBooks har varit rena kärnkraftverken men UX305CA var en besvikelse med låga prestanda och högt pris. Felet låg i Intel Core m-processorn, så när Asus lanserade sin nya ZenBook Flip-serie, som innehåller både Core m- och Core i-modeller så insisterade jag på att få ett testexemplar med Core i-processor.

Den modellen, UX360UA, står framför mig nu och jag ser fram emot att få berätta mer om den, men först bör det alltså påpekas att det även finns en billigare Core-baserad version med modellbeteckningen UX360CA. De två modellerna är nästan identiska bortsett från processorn, så de flesta av de slutsatserna i detta test gäller alltså även för UX360CA om det är den som ditt hjärta bankar för.

Nåväl. ZenBook Flip påminner om sina många föregångare, med aluminiumhölje och ett borstat mönster av koncentriska cirklar på locket. Men precis som Lenovo Yoga 900 har ZenBook Flip gångjärn mellan tangentbordet och skärmen så att den kan vridas 360 grader runt sin egen axel – förmodligen är det därför som beteckningen är UX360. Det innebär att ZenBook Flip är ännu en i raden av 2-i-1-datorer – bärbara datorer som även kan användas som stora surfplattor – vilket i praktiskt taget är den enda kategorin IT-produkter som växer en smula i dagsläget.

Foto: Asus
Foto: Asus

Ljud & Bild

Om vi jämför med andra modeller i samma kategori – till exempel ovan nämnda Lenovo Yoga 900, nya Dell XPS 12 (som vi testade nyligen) och Microsofts egen Surface Pro 4 – så är ZenBook Flip flera tusen kronor billigare än konkurrenterna, men så har ASUS också sparat pengar på alla möjliga ställen.

Först och främst är skärmen inte riktigt lika bra som de flesta av konkurrenternas. Den allra dyraste ZenBook Flip-versionen har faktiskt 3200 x 1800-upplösning, men vårt testexemplar och de flesta andra modeller får nöja sig med 1920 x 1080-pixlars Full HD fördelat på 13,3 tum. Lyckligtvis sitter det en utmärkt IPS-panel i skärmen, men den är inte den mest ljusstarka och kontrasten är inte heller överdrivet bra. Speciellt om du använder datorn som en surfplatta – vilket är lite av poängen – är det dåligt att upplösningen inte är högre.

Ljudet är å andra sidan inget annat än helt fantastiskt! ZenBook Flip har så kallad ljudförbättrande Sonicmaster-programvara som utvecklats i samarbete med Harman/Kardon, och hur mycket det än har med saken att göra så är resultatet det bästa ljudet vi någonsin har hört från en bärbar dator. Med ett par bra hörlurar (för tillfället testar jag med ett par brusreducerade QC25-hörlurar från Bose) får man både kraftig volym, tung bas och kristallklart ljud i alla frekvensområden. Mums!

Foto: Asus
Foto: Asus

Användning

Som nämnts ovan finns ZenBook Flip i många olika konfigurationer. Gemensamt för dem alla är bland annat det utmärkta bakgrundsbelysta tangentbordet – som visserligen har förhållandevis små tangenter, men ett bra avstånd mellan dem och en fin slaglängd, vilket sammantaget betyder bra ergonomi och en angenäm skrivkänsla – och även portar och anslutningsmöjligheter är identiska i de olika modellerna. Inklusive två stycken USB 3.0- och en USB-C-port. Datorn saknar dock möjlighet att ladda via USB-C.

ASUS utlovar lång batteritid och vårt stresstest tog mer än fem timmar på sig att ta andan ur ZenBook Flip, vilket tyder på att den annonserade batteritiden på mer än 10 timmar förmodligen ligger nära verkligheten vid normal användning.

I Benchmark-testet hamnade datorn i närheten av Lenovo Yoga 900, trots att den senare alltså kostar betydligt mer och i vår testkonfiguration hade Core i7-processor. Inte illa – fast vi hade inte förväntat oss något mindre av ASUS.

Foto: Asus
Foto: Asus

Slutsats

Med tanke på priset är ASUS ZenBook Flip ett ovanligt bra köp. Största bristen är skärmen, som vi har sett bättre – även i den dyraste ZenBook Flip-modellen med Core i7-processor. Men värre än så är det inte, och i övrigt handlar det om en maskin som levererar varorna på alla områden. Fantastiskt ljud, bra prestanda, robust och läcker 2-i-1-konstruktion, pekskärm och ergonomiskt tangentbord. What’s not to like?

Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Fin för de flesta Lenovos lättvikts-spelmaskin ger bra prestanda för de flesta spel utan att krossa budgeten. Men den är inte upphetsande.
Följ Ljud & Bild