Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Asus N550JV

Bärbar hemmabio

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.
Ljud & Bild tycker
Låter bättre än alla andra bärbara datorer vi har testat, inte minst tack vare den medföljande subbasen. Skärmen har en fin bild med Full-HD-upplösning, datorn har prestanda som ett atomkraftverk och på det stora hela fyller N550JV sin funktion som en bärbar hemmabio. I synnerhet som den till och med har inbyggt blu-ray-drivverk.
Det finns gränser för hur bra en bärbar dator kan vara. Ljudet är okej, men inte bättre. Dessutom är den tung och borde snarare kallas för en släpbar hemmabio.
Specifikationer
 • ASUS N550JV
 • Windows 8
 • Intel Core i7 2,4 GHz-processor
 • 750 GB HDD, 8 GB SDRAM
 • 15,6-tums 16:9 IPS-skärm, Full HD 1920 x 1080
 • 3x USB 3, HDMI, Mini DisplayPort, SD-kortläsare, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Blu-ray-spelare
 • 38,3 x 25,5 x 2,77 cm
 • 2,6 kg
 • Upp till 7 timmars batteritid
 • Pris: 11 500 kr

Det är en maffig ultrabook Asus har släppt på marknaden med sin N550JV. Skärmen är 15,6 tum stor och har Full-HD-upplösning, och hela maskinen är välkonstruerad av aluminium. Det sitter högtalare på framsidan, under tangentbordet, som är riktade mot användaren och hela den översta tredjedelen av kabinett vid sidan av och ovanför tangentbordet är också en högtalare. Till datorn ingår också en separat subbas-enhet, så allt är upplagt för ljudupplevelser man i normala fall inte förknippar med bärbara datorer.

N550JV har en blu-ray-spelare också, och om man inte har listat ut det ännu så är hela härligheten hopsnickrad som den är just för att den är tänkt som mobil hemmabio, som både ska kunna leverera ett ordentligt ljud och en habil bild.

Och i rättvisans namn måste vi medge att N550JV har ett bättre ljud i sina inbyggda högtalare – och med bättre tyngd tack vare den medföljande subbasen – än någon annan bärbar dator vi har provat. Å andra sidan finns det gränser för vad som är möjligt. De absolut flesta bärbara datorer låter rent förskräckligt ur sina små inbyggda högtalare och N550JV har ett ljud som går att leva med, ja kanske till och med är medelmåttigt, men inte mer än så. Visst ger den lilla subbasen en efterlängtad tyngd i basen, men den förvränger också ganska så snabbt så fort den pressas en smula. Så det sammanlagda resultatet är inte mycket bättre än vad vi hör emellanåt från flatskärms-TV-apparater, som ju inte direkt är kända för att ha ett bra ljud.

Men visst, det kan finnas andra skäl till att investera i N550JV. Tangentbordet är ett av de bästa vi har provat i en ultrabook-dator på senare tid. Tangenterna är mycket höga och har bra slaglängd, samt sitter på bra avstånd från varandra. Det är ett rent nöja att skriva.

Och dra på trissor vad Asus-datorn sparkar loss när det gäller rena prestanda. Med en Geekbench 3-mätning på hela 3038 poäng single-core och 11795 multi-core har N550JV det bästa resultatet vi någonsin har sett.

Annons

N550_Right_Open135_win_8_with_Subwoofer

Slutsats
Tanken med N550JV är att den ska vara en bärbar hemmabio som kan spela blu-ray-film i Full-HD på samma gång som den kan roa användaren med ett ljud man inte brukar förknippa med bärbara datorer. Och det har Asus lyckats med – men vi får inte glömma bort att ljudet i bärbara datorer brukar vara så eländigt att det inte är svårt att förbättra. Man får alltså inte tro att man får briljanta filmupplevelser med N550JV, trots de många inbyggda högtalarna och den medföljande subbasen. Men om man inte bygger upp några orealistiska förväntningar så kan N550JV absolut vara ett lysande köp. Den är gediget byggd och har ett fantastiskt tangentbord, och så har den prestanda som ett smärre atomkraftverk. Och tack vare HDMI- och MiniDisplay-kontakter kan den användas som transportabel blu-ray-spelare i en handvändning.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Vi recenserar bra och lätt sommarunderhållning som du kan streama en regnig sommarkväll.

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.