TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Asus N550JV

Bärbar hemmabio

Asus N550JV har ett bättre ljud än vi har hört från någon annan bärbar dator.

forfatter
Publicerad 2014-01-12 - 06:00
L&B tyckerblank
blank Låter bättre än alla andra bärbara datorer vi har testat, inte minst tack vare den medföljande subbasen. Skärmen har en fin bild med Full-HD-upplösning, datorn har prestanda som ett atomkraftverk och på det stora hela fyller N550JV sin funktion som en bärbar hemmabio. I synnerhet som den till och med har inbyggt blu-ray-drivverk.
blank Det finns gränser för hur bra en bärbar dator kan vara. Ljudet är okej, men inte bättre. Dessutom är den tung och borde snarare kallas för en släpbar hemmabio.
Specifikationerblank
 • ASUS N550JV
 • Windows 8
 • Intel Core i7 2,4 GHz-processor
 • 750 GB HDD, 8 GB SDRAM
 • 15,6-tums 16:9 IPS-skärm, Full HD 1920 x 1080
 • 3x USB 3, HDMI, Mini DisplayPort, SD-kortläsare, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Blu-ray-spelare
 • 38,3 x 25,5 x 2,77 cm
 • 2,6 kg
 • Upp till 7 timmars batteritid
 • Pris: 11 500 kr
Riktpris: 11500Pr. 2014-01-12 Produktsida

Det är en maffig ultrabook Asus har släppt på marknaden med sin N550JV. Skärmen är 15,6 tum stor och har Full-HD-upplösning, och hela maskinen är välkonstruerad av aluminium. Det sitter högtalare på framsidan, under tangentbordet, som är riktade mot användaren och hela den översta tredjedelen av kabinett vid sidan av och ovanför tangentbordet är också en högtalare. Till datorn ingår också en separat subbas-enhet, så allt är upplagt för ljudupplevelser man i normala fall inte förknippar med bärbara datorer.

N550JV har en blu-ray-spelare också, och om man inte har listat ut det ännu så är hela härligheten hopsnickrad som den är just för att den är tänkt som mobil hemmabio, som både ska kunna leverera ett ordentligt ljud och en habil bild.

Och i rättvisans namn måste vi medge att N550JV har ett bättre ljud i sina inbyggda högtalare – och med bättre tyngd tack vare den medföljande subbasen – än någon annan bärbar dator vi har provat. Å andra sidan finns det gränser för vad som är möjligt. De absolut flesta bärbara datorer låter rent förskräckligt ur sina små inbyggda högtalare och N550JV har ett ljud som går att leva med, ja kanske till och med är medelmåttigt, men inte mer än så. Visst ger den lilla subbasen en efterlängtad tyngd i basen, men den förvränger också ganska så snabbt så fort den pressas en smula. Så det sammanlagda resultatet är inte mycket bättre än vad vi hör emellanåt från flatskärms-TV-apparater, som ju inte direkt är kända för att ha ett bra ljud.

Men visst, det kan finnas andra skäl till att investera i N550JV. Tangentbordet är ett av de bästa vi har provat i en ultrabook-dator på senare tid. Tangenterna är mycket höga och har bra slaglängd, samt sitter på bra avstånd från varandra. Det är ett rent nöja att skriva.

Och dra på trissor vad Asus-datorn sparkar loss när det gäller rena prestanda. Med en Geekbench 3-mätning på hela 3038 poäng single-core och 11795 multi-core har N550JV det bästa resultatet vi någonsin har sett.

N550_Right_Open135_win_8_with_Subwoofer

Slutsats
Tanken med N550JV är att den ska vara en bärbar hemmabio som kan spela blu-ray-film i Full-HD på samma gång som den kan roa användaren med ett ljud man inte brukar förknippa med bärbara datorer. Och det har Asus lyckats med – men vi får inte glömma bort att ljudet i bärbara datorer brukar vara så eländigt att det inte är svårt att förbättra. Man får alltså inte tro att man får briljanta filmupplevelser med N550JV, trots de många inbyggda högtalarna och den medföljande subbasen. Men om man inte bygger upp några orealistiska förväntningar så kan N550JV absolut vara ett lysande köp. Den är gediget byggd och har ett fantastiskt tangentbord, och så har den prestanda som ett smärre atomkraftverk. Och tack vare HDMI- och MiniDisplay-kontakter kan den användas som transportabel blu-ray-spelare i en handvändning.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
blank
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Följ Ljud & Bild