TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Apple MacBook Pro 13 tum

Ett smärre mästerverk

MacBook Pro med Retina-skärm har vi redan testat en gång, och även om den nya versionen med 13-tumsskärm är mindre så förminskar inte det vår förtjusning.

forfatter
Publicerad 2013-02-13 - 06:00
L&B tyckerblank
blank Höga prestanda Marknadens bästa laptop-skärm
blank Problem med AirPlay
Specifikationerblank
 • OS X Mountain Lion
 • Intel Core i5 2,5 GHz-processor
 • 256 GB SSD, 8 GB SDRAM
 • 13,3-tums LED-bakbelyst IPS, 2560 x 1600-upplösning
 • 2x Thunderbolt, 2x USB 3, HDMI, SDXC-kortläsare, 802.11n, Bluetooth 4.0
 • Mått: 31,4 x 21,9 x 1,9 cm
 • Vikt: 1,62 kg
 • Batteritid: 7 timmar
 • Pris: 19 500 kr
Riktpris: 19500Pr. 2013-02-13 Produktsida

Det har gått ett drygt halvår sedan Apple släppte den första bärbara datorn med Retina-skärm. Det var en MacBook Pro med 15-tumsskärm och när vi testade den blev vi väldigt entusiastiska. Vi kallade den en ”vrålsnabb laptop med en skärm som saknar motstycke” och sammanfattade med att ”Apple har lyckats göra en redan vrålsnabb och välbyggd proffslaptop ännu mer åtråvärd”, vilket var ”en imponerande uppvisning”.

Inget separat grafikkort
Nu har Apple alltså släppt en 13-tumsversion av samma dator och det finns egentligen ingenting dåligt att säga om den heller. Specifikationerna är en smula annorlunda, men i grund och botten är det tal om samma gedigna bedrift som ännu inte överträffats av någon annan datortillverkare. Råa prestanda (mätt med testverktyget Geekbench) är med ett resultat på 7275 poäng fullt i klass med de allra bästa maskinerna från Samsung och Asus i Ultrabook-klassen och även grafiken är tämligen briljant. Dock inte riktigt lika imponerande som vad storebror med 15-tumsskärm klarar av, eftersom den mindre modellen säljs utan det separata NVIDIA GeForce GT650M-grafikkortet som gjorde den första Retina-datorn så briljant snabb på grafiska uppgifter.

Mycket små ikoner eller en fantastisk bild
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000, har de två Retina-datorerna dock gemensamt och när det gäller själva skärmen och bildkvaliteten så är den nya 13-tumsmodellen av MacBook Pro faktiskt en hårsmån bättre än sin storebror, som ”får nöja sig med” en pixeltäthet på 220 ppi, att jämföra med 13-tummarens 227. Skärmens maximala upplösning är 2560 x 1600 bildpunkter vilket kräver väldigt, väldigt bra syn eftersom bokstäver, ikoner och allting blir så smått att det knappt går att arbeta med dem. Apple har därför begränsat inställningarna så att maximal skalning går upp till 1680 x 1050 bildpunkter. Allra bäst ser skärmen ut om du väljer inställningen som Apple kallar för ”Bäst för Retina-skärm”, vilket är 1280 x 800.

Vill du trotsa Apples rekommendationer så går det, fast då måste du ladda ner ett externt program som ställer in skärmupplösningen. Vi provade med QuickRes som gör det möjligt att växla mellan ett bestämt antal fördefinierade skärmupplösningar, inklusive maximala 2560 x 1600, med hjälp av en enkel musklickning, men det finns andra program som är lika bra.

Smolk i glädjebägaren
Retina-skärmen ger dock denna MacBook Pro ett ganska så irriterande problem, vilket Apple måste ha känt till ända sedan den första modellen med 15-tumsskärm kom ut på marknaden. Och det är ett hackande AirPlay-ljud. Det är inte helt omöjligt att spela musik via AirPlay men snudd på, för ljudet stoppar och startar igen ur högtalarna precis hur det vill. En enkel Google-sökning avslöjar att det är ett känt problem som beror på standardgrafikkortet från Intel. Drivrutinen är uppenbarligen inte helt hundraprocentig, vilket påverkar AirPlay-funktionaliteten. För de som äger en MacBook Pro 15 är lösningen att gå in i systeminställningarna och välja bort ”Automatic Graphics Switching” så att NVIDIA-kortet alltid tar hand om alla grafikuppgifter. De som skaffar sig en 13-tumsversion får däremot ge sig till tåls och hoppas på att Apple och Intel kan fixa problemet i en framtida uppdatering – det är ju bara 15-tumsversionen som är utrustad med ett separat NVIDIA-graffikkort. Skärpning!

Slutsats
13-tums MacBook Pro med Retina-skärm är i dagsläget den bästa laptopen på marknaden i sin klass. Den är ett givet val om man vill ha ett bärbart muskelknippe i ultrabook-storlek. Skärmen är utan jämförelse marknadens bästa och alla höga prestanda och den fina skärmen är inpackad i Apples stilrena, läckra och användarvänliga design. Om det inte hade varit för AirPlay-problemet så skulle den här datorn ha varit en given sexpoängare!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
blank
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Följ Ljud & Bild