Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Topp 10

Topp 10 bästa TV-apparaterna

Ny tv i julklapp? Här hittar du de 10 bästa TV-modellerna just nu!

Av / Uppdaterad: 2022-12-15 - 14:50 // Först publicerad: 2022-05-03
Topp 10 bästa TV-apparaterna

Ljud & Bild testar många TV-apparater varje år och i den här listan hittar du de tio modellerna vi rankar allra högst just nu. Om du letar efter bästa bild- och ljudkvalitet kan du tryggt välja en TV från den här listan.

Listan består av testvinnare och rekommenderade TV-apparater från slutet av 2021 och fram till i dag. Den uppdateras löpande när vi testar nya produkter.

 1. Köp rätt storlek

Det första du bör bestämma är hur stor skärmen ska vara. Ett typiskt misstag som många gör (och senare ångrar) är att köpa en för liten TV. Om ditt mål är optimal underhållning och ”biokänsla” bör skärmstorleken väljas utifrån avståndet mellan TV:n och där du sitter.

 1. Välj rätt skärmtyp och kvalitet – LCD, OLED och 4K/8K

Vad kommer skärmen att användas mest till? Vanligt TV-tittande, spel eller filmmys på kvällstid? Det är lättare att hitta rätt skärm när du inser dina egna behov. Om din favoritmeny består av filmer och TV-program, betona bra bildkvalitet med fokus på kontrast och svartnivå. Sport kräver en TV som är bra på snabba rörelser, medan spel gör sig bäst på TV-apparater med låg latens (input lag). Och ju större bild du vill ha, desto viktigare blir det med skärpa och skärmupplösning.

 1. Tänk på placering och ljusförhållanden

Var ska TV:n placeras? Om du tittar mycket på TV i dagsljus kräver det en ljusstark TV, helst med en matt skärmyta eller sotat glas. Kom ihåg att skärmar med blank yta kan ge irriterande reflektioner av omgivningen.

 1. Glöm inte ljudkvaliteten

Platta skärmar har blivit synonymt med platt ljud, men det finns några ljuspunkter där ute. Om du vill att tal, musik och ljudeffekter ska återges tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer en extern ljudanläggning eller soundbar.

 1. Anslutningsmöjligheter (HDMI)

Om du ska ansluta mycket extern utrustning till din TV är det en bra idé att se till att den har tillräckligt med ingångar. 4 HDMI-ingångar har nästan blivit standard, men vissa modeller måste nöja sig med 3. Om du planerar att använda moderna videokällor som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bör din TV också stödja de senaste HDMI 2.1-funktionerna för att säkerställa optimal ”spelbarhet”.

Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.
Läs också 5 tips till dig som ska montera TV:n på väggen. Undrar du hur högt upp TV:n ska sitta? Kolla i vår guide!
Läs också 5 tips: Så låter din soundbar bäst Har du precis köpt en ny soundbar? Här får du några enkla tips som gör installationen till rena rama barnleken.
Läs också När bara det bästa är gott nog! Är du på jakt efter en ny TV, högtalare, mobiltelefon eller hörlurar? Här hittar du de allra bästa produkterna vi har testat i år!
 1. TCL QLED860 (55QLED860)

  Snabb, kontrastrik och användarvänlig

  TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

  TCL QLED860 har en mycket snygg bild, rik på kontrast, samt fint Google-gränssnitt och bra anslutningar.
  TCL har en något snävare betraktningsvinkel än konkurrenten från Philips. Ljudet är lite tunnare än förväntat.
  Läs hela testet
 2. Philips OLED807 (65OLED807/12)

  Mycket ljus, mycket färger

  Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.

  Philips OLED807 ger en härlig bildupplevelse som kännetecknas av stark kontrast och mjuka rörelser. Det färgrika Ambilight-ljuset hjälper till att förhöja upplevelsen samtidigt som det är behagligt för ögonen.
  Philips kör fortfarande det äldre Android 11-gränssnittet och den stora fjärrkontrollen kan vara lite krånglig att använda.
  Läs hela testet
 3. Sony A80K (XR-55A80K)

  I klass med de bästa

  Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!

  Sony A80K har en knivskarp bild med superstark kontrast. Google-gränssnittet är enkelt att använda och TV:n levererar bra ljud från de inbyggda högtalarna. Ett utmärkt OLED-köp!
  Sony-skärmen saknar lite ljusstyrka jämfört med de allra häftigaste toppmodellerna.
  Läs hela testet
 4. Samsung QN95B (QE65QN95B)

  Kontrastkanon från Samsung

  Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.

  Samsung QN95B har en extremt ljusstark bild med utmärkt kontrast och gnistrande färgåtergivning. MiniLED-skärmen har dessutom fin svärta och ljuskontroll. En mycket bra allround-TV.
  Samsung visar fortfarande inga tecken på att vilja stödja det populära Dolby Vision HDR-formatet. Det nya Tizen-användargränssnittet kan kräva lite tillvänjning för befintliga Samsung-användare.
  Läs hela testet
 5. LG OLED C2 (OLED65C2)

  Stabil comeback av LG

  LG:s populära OLED-modeller i C-serien har fått en rejäl uppiffning i år. Det har gjort en bra TV ännu bättre!

  OLED-skärmen från LG utmärker sig med snygg design, smidig användning och brett formatstöd. Bildkvaliteten är också lysande, med bättre ljusstyrka än förra generationen.
  Skärmglaset är relativt blankt vilket gör att man får tåla lite reflektioner från omgivningen.
  Läs hela testet
 6. Samsung S95B (QE65S95B)

  QD-OLED: Det bästa av två världar?

  Äntligen har vi testat en av årets mest omtalade och efterlängtade TV-apparater! Samsung S95B har en oerhört imponerande bildkvalitet, men behöver förbättras på vissa områden.

  Samsung S95B levererar en knivskarp och kontrastrik bild med imponerande färgåtergivning. OLED-skärmen har även en strålande svärta och bred betraktningsvinkel.
  S95B saknar stöd för Dolby Vision HDR-formatet, vilket förhindrar optimal visning av vissa filmer, serier och spel. Användargränssnittet har genomgått förändringar som kan irritera tidigare Samsung-ägare. 65 tum är den maximala skärmstorleken.
  Läs hela testet
 7. Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)

  TV-fyrverkeri!

  Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!

  Sony A95K bjuder på storslagna bildupplevelser med superstark kontrast och en riktigt fenomenal färgåtergivning. Dessutom får du ett fantastiskt ljud – rakt ut från skärmen.
  Sony A95K finns för närvarande bara i 55 och 65 tum – inga storskärmar! Bara två av fyra HDMI-ingångar är helt 2.1-kompatibla. QD-OLED-bildpanelen har en speciell pixelstruktur, som kan ge en del irriterande effekter på nära håll.
  Läs hela testet
 8. LG OLED G2 (OLED65G2)

  OLED-TV för extra kräsna

  LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!

  LG OLED G2 är en oerhört välgjord TV med snygg design och en mängd smarta funktioner. Bildkvaliteten sprudlar av kontrast och bättre ljusstyrka än många andra OLED-modeller.
  Skärmglaset är ganska blankt och G2 kostar mer än andra OLED-modeller. Och även om väggfäste ingår i kartongen så får du betala extra för bordsstativ.
  Läs hela testet
 9. Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)

  Dröm-TV för filmfantaster

  Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.

  Panasonic LZ2000 förmedlar filmer och serier med suverän skärpa och färgprecision. Dessutom levererar den utmärkt ljud från de inbyggda högtalarna.
  Panasonics användargränssnitt saknar en del populära appar.
  Läs hela testet
 10. LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)

  Skrämmande realistisk!

  OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

  LG-skärmen kombinerar den välkända OLED-kontrasten med en knivskarp upplösning som helt enkelt måste upplevas. Plus i kanten för fin byggkvalitet och lyxig fjärrkontroll.
  Priset är fortfarande i styvaste laget, TV:n kostar mer än dubbelt så mycket som en motsvarande 4K-OLED! Detta är därför en TV för särskilt intresserade och välbärgade.
  Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

2 reaktioner på ”Topp 10 bästa TV-apparaterna”

 1. 2021 års bästa TV är TCL 65 C825. FANTASTISKT BILD I OLED KLASS OCH LJUD SOM ÄR SVÅRSLAGET. DESSUTOM ÄR TV.N. ELEGANT MED METALL RAM OCH I BORDSTATIV. ALLT TILL ETT FANTASTISKT PRIS.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Sov gott med LG OLED-TV

Samsung fokuserar på "supersize"-TV:s

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Rulla till toppen