Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED807 (65OLED807/12)

Mycket ljus, mycket färger

Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.

Av / 2022-11-11 - 10:11
Philips OLED807 (65OLED807/12)
Audun Hage

Philips är ett väldigt populärt TV-märke här hemma: kombinationen av Android TV med OLED-bildkvalitet, lyxigt ljud och inte minst det färgglada Ambilight-ljuset har visat sig vara en potent kombination.

Testkandidaten OLED807 finns i fyra skärmstorlekar (48, 55, 65 och 77 tum) och använder den senaste generationen OLED-paneler från LG Display, även känd som OLED EX. Philips har även trimmat bildbehandlingen i form av en ny P5 AI (6th Gen)-videoprocessor.

Foto: Philips

Fyrsidig Ambilight

OLED807 skulle inte vara någon riktig Philips-TV utan det klassiska omgivningsljuset som består av lysdioder som är riktade uppåt, nedåt och åt sidan. Årets modell har förbättrat ljuskvaliteten i dioderna och även styrningen, så att ljuset anpassar sig mer sömlöst och kontinuerligt efter innehållet på skärmen – och tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet.

En nyhet i 2022-generationen är också pausläget Aurora, som använder Ambilight när TV-skärmen är i standby. Skärmen kan då visa utvalda bilder och videosekvenser tillsammans med Ambilight-ljuset och bidra med stämningsfullt ljus och ljud i bakgrunden.

Philips OLED807 har fyrsidig Ambilight-belysning som badar omgivningen i färger som matchar handlingen på skärmen. Oerhört effektfullt! Foto: Philips

Snygg och slimmad design

OLED807 är definitivt läcker att beskåda när vi packar upp den, skruvar ihop den och får upp den på testbänken. Den har den karaktäristiska lövtunna OLED-panelen, med en något tjockare del där elektroniken och högtalarna sitter. Själva ramen runt skärmen är också tunn, vilket ger intrycket av en bild som formligen ”svävar” framför oss.

TV:n står på en kromad T-formad fot, som gör att vi kan vrida skärmen åt vänster eller höger. Det är en praktisk finess, men vi noterade att skärmen kunde vingla lite när vi rörde den fram och tillbaka.

Många kommer nog att föredra att hänga upp Philips-skärmen på väggen med hjälp av de inbyggda VESA-fästena: då kommer det fyrsidiga Ambilight-ljuset också att ge en extra visuell effekt eftersom det skapar en gloria av ljus runt hela skärmen.

Philips OLED807 har en slimmad design med en tunn ram och en T-formad, kromad fot. Foto: Philips

Användning och finesser

Philips OLED807 kör en nyare version av Android-användargränssnittet, närmare bestämt Android 11. Men det är värt att notera att Philips – till skillnad från Sony och TCL – inte har tagit steget till den nya Google TV-plattformen ännu.

Vi tycker inte att huvudmenyn känns riktigt lika modern som i de senaste Google TV-modellerna, utan är i stället ganska lik tidigare Philips-modeller. Philips har även designat sin egen menystruktur för de olika TV-inställningarna, men de är inte alltid lika överskådliga. Enligt vår åsikt har Sony gjort ett bättre jobb med att organisera inställningarna i sina modeller.

Däremot har OLED807 ett brett utbud av appar och streamingtjänster. Röststyrning via Google Assistant finns också, genom den inbyggda mikrofonen i fjärrkontrollen.

Den silvergrå fjärrkontrollen har en premiumkänsla med bakgrundsbelysning och skinn (Muirhead) på undersidan. Men den känns inte som den mest ergonomiska vi har haft i våra händer, nu när många av konkurrenterna har gått över till mer kompakta varianter.

Lite större avstånd mellan knapparna, och lite tydligare knappkänsla, hade definitivt hjälpt.

Anslutningar och formatstöd

På anslutningsfronten kan Philips-skärmen skryta med fyra HDMI-ingångar, varav två har full 48 Gbit/s-bandbredd med stöd för de senaste HDMI 2.1-funktionerna. Inklusive eARC (högupplöst ljudreturkanal) samt spelfunktioner som VRR FreeSync Premium och G-Sync (48–120 Hz) som garanterar en mjukare spelkänsla.

Formatstödet är riktigt bra: OLED807 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Båda dessa videostandarder har en ström av dynamiska metadata, vilket möjliggör större variation i kontrast. På så sätt kan du vara säker på att allt kompatibelt innehåll (oavsett om det kommer från exempelvis Netflix, Disney+ eller Amazon) kan visas med sin fulla potential. Tillsammans med Panasonic och TCL är Philips en av få tillverkare som har så stort HDR-stöd. Kudos för det!

Foto: Philips

Bildkvalitet

De viktigaste nyheterna i 807-modellen kommer i form av visuella godbitar. Själva bildpanelen är ny för i år – en så kallad OLED EX-panel från LG Display som har fått betydligt bättre ljusstyrka. P5 AI-videoprocessorn har också fått flera bildförbättrande funktioner i sin verktygslåda, så att den kan utnyttja bildpanelen fullt ut.

Obs: Denna variant har inte utökad kylning som finns på vissa highend-modeller. Philips har även en dyrare modell som heter OLED907 och som är utrustad med kylning och klarar ännu högre ihållande ljusstyrka.

Hur ser då alltihop ut i praktiken? Riktigt läckert, faktiskt. Vi har vant oss ganska så väl vid OLED-teknikens kontrastrika bildkvalitet, men Philips OLED807 utmärker sig med en ovanligt ljusstark, skarp och färgstark bild, med stabil och brusfri bildbehandling.

När vi tittar på en effektfull serie som Snabba Cash, säsong 2 avslöjar OLED807 att den har en märkbart mer potent och ljus bild än föregångaren OLED806/856. Ljusstyrkan mäter vi till cirka 850 nits i ett 10 % stort fönster. Det är inte lika mycket som de allra häftigaste highend-skärmarna, men räcker ändå för att ge en fängslande glöd i HDR-effekterna, plus en rent allmänt lite ljusare och mer dynamisk bild.

Svärtan är givetvis kolsvart, som på de flesta OLED-skärmar. Eftersom alla de små pixlarna i panelen kan tändas och släckas individuellt behövs inget bakgrundsbelysning, vilket bidrar till en suverän kontrast. Alla färger och nyanser av grått kan tecknas på en helt svart bakgrund, och det ger bilden ett sagolikt djup.

Med det sagt anar vi en viss tendens till så kallad black crush på Philips-skärmen. Detaljer i och runt de allra mörkaste områdena av bilden tenderar att drunkna i svart. Det kan vara nödvändigt att höja ljusstyrkan ett snäpp, men det kan också orsaka mer brus. Vi tycker att Sony har lyckats bättre med detta i sin A80K-modell.

Å andra sidan smäller Philips till med extremt mjuka rörelser, som till och med överträffar vad vi har sett från Sony. Rörelseskärpan i hemmabio-bildläget är otroligt bra och gör att man kan följa panoreringer och rörelser i bilden utan uppbrytningar och flimmer. Det gör att sportinnehåll som fotboll och MMA ser flimmerfritt och sömlöst ut.

Varning: Detta kan vara beroendeframkallande! Om du däremot är känslig för ”såpoperaeffekten” och föredrar att se filmer i 24 bilder per sekund finns även ett neutralt Filmmaker-läge där all rörelsekompensation är avstängd.

Sammantaget levererar Philips OLED807 en utmärkt bildkvalitet och har en rad effektiva bildlägen som gör att man kan skräddarsy bilden efter egna preferenser, oavsett om man föredrar lite extra krydda och kontrast eller hellre vill ha den superkorrekt.

Ambilight ger det lilla extra

OLED807 har ett extra ess i rockärmen i form av Ambilight. Detta är en unik funktion för Philips som bara finns i deras TV-apparater och som många TV-fantaster uppskattar. Denna modell har så kallad fyrsidig Ambilight-belysning.

Ambilight har flera bildfördelar, genom att bilden växer i storlek och känns bekvämare att vila ögonen på. Det färgade ljuset som visas mot väggen runt skärmen bidrar också till en bättre upplevd kontrast. Men mest av allt ger det en större inlevelse, eftersom handlingen fyller en större del av rummet. TV:n kan också kommunicera med Philips Hue-färglampor runt om i rummet – då kan resultatet bli riktigt magiskt!

Foto: Philips

Ljudkvalitet

OLED807 får klara sig utan högtalarsystemet från Bowers & Wilkins som vi hittar i en del exklusivare Philips-modeller. Här finns i stället mer normala, undermonterade högtalare, kombinerat med en extra bashögtalare på baksidan.

Vi har blivit ganska så kräsna vid det här laget och är inte särskilt imponerade av ljudet i den här modellen. Röståtergivningen känns lite luddig och instängd, och musik återges ganska diffust. Den extra bashögtalaren bidrar med extra fyllighet, men spelar inte särskilt rytmiskt eller djupt.

En soundbar dyker nog snabbt upp på önskelistan i det här fallet. Då är det bra att veta att Philips-skärmen stöder Dolby Atmos-ljudbehandling och kan skicka ut ljudet via HDMI eARC-utgången.

Är du däremot intresserad av bra integrerat TV-ljud kan det vara värt att kolla in storebror OLED907 som har en mer påkostad ”soundbar” från Bowers & Wilkins på undersidan.

Läs också Kolla in Philips TV-nyheter Toppmodellerna OLED+ 937, OLED+ 907 och PM9507 lovar gnistrande bildkvalitet - med Ambilight-ljus och ljud från Bowers & Wilkins.

Slutsats

Philips OLED807 är en lysande OLED-TV som är full av fina kvaliteter. Rent designmässigt är detta en fantastisk TV att titta på. Bildkvaliteten har fått ett märkbart lyft från förra året, med saftigare ljusstyrka och bättre kontrast.

Ändå känns det här nog mer som evolution än revolution jämfört med föregångaren OLED806: Philips kör fortfarande med det åldrande Android 11-systemet och har fortfarande inte bytt till Google TV. Fjärrkontrollen och menysystemet är inte det mest ergonomiska vi har testat hittills, men fungerar tillfredsställande.

Pricken över i är definitivt det fyrsidiga Ambilight-ljuset, som piffar upp filmer, serier och sport ordentligt. Om du letar efter en OLED-TV med det där lilla extra är OLED807 absolut ett bra köp – inte minst för att den också finns i en många olika skärmstorlekar.

Karakter
Philips OLED807 (65OLED807/12)
Premium

Ljud & Bild tycker

Philips OLED807 ger en härlig bildupplevelse som kännetecknas av stark kontrast och mjuka rörelser. Det färgrika Ambilight-ljuset hjälper till att förhöja upplevelsen samtidigt som det är behagligt för ögonen. Philips kör fortfarande det äldre Android 11-gränssnittet och den stora fjärrkontrollen kan vara lite krånglig att använda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen