Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)

Skrämmande realistisk!

OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

Skrivet av / 2022-09-21 - 08:00
LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)
Audun Hage

8K-TV har länge varit kuriosa för extra intresserade TV-entusiaster. Och när det gäller 8K-TV med OLED, då börjar vi verkligen snacka sällsyntheter!

LG:s OLED-modeller har redan hög status bland TV-entusiaster över hela världen och 4K-serierna C2 och G2 har redan imponerat på oss i testrummet den här säsongen. Men LG har ännu starkare kanoner i arsenalen! Flaggskeppsmodellen OLED Z2 tar allting ett steg till, med en extra högupplöst 8K-panel som finns i 77 och 88 tum.

LG OLED77Z29LA. (Foto: LG)

LG OLED Z2: 77-tum med 8K-upplösning

Själva 8K-tekniken är fortfarande ung och befinner sig i ett slags ”hönan eller ägget”-fas. Det finns fortfarande relativt lite innehåll i den knivskarpa upplösningen – och skärmarna är fortfarande (oproportionerligt) dyra.

Särskilt OLED-8K har varit – och kommer nog att fortsätta vara ett tag framöver – en kostsam historia, även om LG har försökt sänka priset på entrébiljetten i år. 77-tummaren i Z2-serien är den billigaste 8K-OLED-TV:n hittills, men den kostar fortfarande 130 000 kronor!

Det är nästan tre gånger så mycket som en ”vanlig” 77-tums 4K-OLED. Faktum är att du kan köpa en 83-tums OLED83G2 för lite drygt hälften av vad LG begär för sitt 8K-flaggskepp.

Det finns också en storebror till modellen vi testar här. 88-tummaren heter OLED88Z2 och levereras på en lyxig hylla i borstad aluminium. Men så kostar den en kvartsmiljon också!

Varför är 8K-OLED så dyrt, undrar du kanske? Jo, dagens OLED-fabriker har kostat miljarder att bygga och storskalig massproduktion går inte bara att lägga om över en natt. 8K-panelerna är betydligt dyrare att tillverka än 4K-varianterna, bland annat för att OLED kräver många transistorer. En LCD-TV klarar sig med en transistor per subpixel, men enligt uppgift kräver OLED tre till fem transistorer per subpixel. Och när TV:n ska ha drygt 33 miljoner (!) pixlar blir det en dyr och krävande produktionsprocess.

LG OLED77Z2 LG OLED77Z2 rear LG OLED77Z2 detail
<
>
LG OLED77Z29LA. (Foto: LG)

LG OLED Z2: Design

77-tummaren i Z2-serien har en slimmad ”galleri-design” som vi känner igen från lillebror G2. Skärmen är helt platt på baksidan, med infällningar för anslutningar och väggfäste, så att den kan hängas tätt intill väggen.

LG har designat ett separat väggfäste som följer med i kartongen, förutom de vanliga metallfötterna för bordsplacering. Skulle du vilja använda andra väggfästen med VESA-standarden så finns även skruvhål för detta.

LG verkar ha tänkt på det mesta och byggkvaliteten är felfri. Vi gillar också att de har skickat med en separat fjärrkontroll som är hämtad från Signature-serien. Den är gjord av borstat stål, och känns betydligt mer ”premium” än de vanliga plastfjärrarna. Om du frågar oss borde LG ha skickat med den till samtliga OLED-modeller!

OLED77Z2 remote OLED77Z2 (5)
<
>

 

Användning och finesser

På styrningsfronten kan Z2-modellen stoltsera med LG:s senaste operativsystem, WebOS 22. Gränssnittet har förändrats något från tidigare generationer, genom att man numera kan skräddarsy startskärmen efter sina egna preferenser. Man kan lagra egna användarprofiler och anpassa menylistan med apparna och tjänsterna man använder mest. I stort sett alla populära streamingtjänster finns tillgängliga för nedladdning.

OLED Z2 har också fått den nya standby-funktionen Always Ready. Med den kan man använda TV:n för att visa grafik, bilder, tiden, vädret och liknande, eller spela musik när TV-mottagningen är avstängd. TV:n startar sedan blixtsnabbt igen med en tryckning på fjärrkontrollen.

I likhet med andra LG-modeller har OLED Z2 ett brett stöd för olika videoformat, inklusive Dolby Vision och IMAX Enhanced. För 8K-underhållningen är det såklart extra viktigt att skärmen stödjer komprimeringsstandarden AV1, som gör det möjligt att visa YouTube-filmer i 8K-kvalitet.

 

Z2 utmärker sig också med gott om anslutningar. Alla de fyra videoingångarna är HDMI 2.1-kompatibla och kan ta emot 8K-signaler med upp till 60 bilder per sekund, eller 4K-video med upp till 120 bilder per sekund. LG-skärmen är alltså redo att paras ihop med moderna spelkonsoler och speldatorer.

LG OLED Z2 har bra anslutningsmöjligheter, inklusive fyra HDMI-ingångar som stöder 4K/120 Hz och 8K/60 Hz. (Foto: Audun Hage)

Skulle man vilja använda 8K-skärmen till gaming är det också trevligt att veta att den stöder Nvidia G-Sync och AMD Freesync VRR, vilket garanterar smidig återgivning av spelgrafiken. LG har en särskild spelmeny (Game Optimizer) som samlar de relevanta inställningarna på ett ställe. Sedan kan även bildbehandlingen anpassas till olika typer av spel, till exempel skjutaspel och sport.

För att LG-skärmen ska visa sig från sin bästa sida är det viktigt att stänga av allt vad energibesparing heter, eller åtminstone reglera det. Vi hittade inställningen väl undangömd i menyn ”OLED Care”. Med aggressiv energibesparing kan bilden bli blek och sakna kontrast.

Bildkvalitet

Vi har som sagt blivit imponerade av vad LG:s ”vanliga” OLED-modeller i C2- och G2-serierna presterat i testrummet den här säsongen. Båda de nya modellserierna är utrustade med nya Evo-paneler som levererar superb kontrast, nyanserad färgåtergivning och – i synnerhet G2 – imponerande bra ljusstyrka. Detta har gjort OLED-skärmarna mer användbara för all slags TV-underhållning.

Skärpan från en 4K OLED är förstås redan otroligt bra. Hundratrettiotusenkronorsfrågan blir därför om Z2-modellen med 8K kan göra lika de lika bra, eller ännu bättre?

OLED77Z2 (12) OLED77Z2 (13) OLED77Z2 (14) OLED77Z2 (17) OLED77Z2 (15)
<
>
LG OLED77Z2 levererar knivskarp bildkvalitet. Här med ”Sagan om ringen: Maktens ringar” på Amazon Prime. (Foto: Audun Hage)

Efter att ha levt med skärmen hemma och i testrummet i ett par veckor kan vi i alla fall konstatera att det ÄR skillnad.

Vid första anblicken ser Z2 ut som vilken modern OLED som helst, men det blir snabbt uppenbart att just skärpan i en klass för sig. Vi har testat flera LCD-skärmar med 8K-upplösning, men en 8K OLED-skärm är verkligen suverän på bildskärpa!

Med en pixeltäthet på cirka 115 ppi (ungefär samma som en 39-tums 4K-TV) kan vi sitta nästan helt intill skärmen utan att se någon antydan till pixelstruktur eller rutmönster. Hela bilden verkar sömlös och jämn. Och eftersom varenda en av de drygt 33 miljonerna pixlarna också är sin egen ljuskälla blir bilden vansinnigt kontrastrik och detaljerad.

Vi har länge hävdat att kontrasten är minst lika viktig som upplösningen för hur bildskärpan uppfattas i praktiken. Men när både kontrasten och upplösningen ligger på den här nivån blir upplevelsen verkligen magisk.

Under testperioden tittade vi bland annat på nya Maktens Ringar på Amazon Prime. Sagan om ringen-serien serveras visserligen ”bara” i 4K-upplösning, och måste därför skalas upp för att passa 8K-skärmupplösningen. Men här gör videoprocessorn (LG A9) ett utmärkt jobb, samtidigt som bildkvaliteten på källmaterialet är bland det bästa vi har sett.

Den påkostade Amazon-produktionen framträder verkligen all sin prakt på LG-skärmen. Närbilderna av skådespelarna är extremt bra och helt utan brus. Man kan verkligen se varje por och hårstrå på de vackraste alverna och varje grimas på de fula orcherna. Och inte minst varenda liten detalj i de storslagna stridsscenerna.

Det behöver inte vara 4K heller: OLED77Z2 levererar en bra bild även med äldre filmtitlar i full-HD-upplösning. Då måste bildbehandlingen jobba hårdare för att fylla i de saknade pixlarna, men det fungerar bättre än förväntat.

LG-skärmen har en rad olika bildlägen, men för oss är det ”bio hemma” som fungerar bäst. Där får vi neutrala färger och lysande ljusstyrka, samtidigt som vi kan trimma rörelseutjämningen (LG:s TruMotion-interpolering) till något som ser naturligt ut.

LG OLED77Z2 (3) LG OLED77Z2 (2) LG OLED77Z2 (6)
<
>
LG-skärmen trivs naturligtvis allra bäst när den matas med äkta 8K-innehåll. (Foto: Audun Hage)

Ännu bättre med äkta 8K

Även om LG-skärmen har imponerande bra uppskalning är det givetvis med äkta 8K-innehåll som den verkligen kommer till sin rätt. Sådant är fortfarande bristvara från de stora filmproducenterna, men med tiden har det kommit ett par semiprofessionella videor på YouTube som man kan titta på och njuta av. Där finns bland annat produktioner från filmfotografer som Phil Holland och Eugene Belsky, som ser riktigt läckra ut.

Deras YouTube-kanaler har allt från närbilder av katter till drönarfilmer av städer som New York och Los Angeles i 8K-upplösning. Och den gemensamma nämnaren är att de ser kristallklara och naturtrogna ut. Konturerna runt föremål blir så skarpa att man nästan glömmer bort att man tittar på en video. Nästan som ett fönster mot verkligheten. Så se upp för fingeravtryck!

 

Värt prisskillnaden?

Om du har pengar över, även efter att årets sista elräkning är betald, så kan det vara värt det om du är en hardcore-TV-entusiast. Men ändå, när allt kommer till kritan, och man tar bort den allra sista graden av skärpa, så är det ingen tvekan om att dagens 4K OLED-skärmar redan gör väldigt mycket bra till ett betydligt lägre pris.

På andra områden som kontrast, svärta och färgåtergivning levererar LG OLED77Z2 i linje med övriga skärmar i toppklassen. Ljusstyrkan i HDR-läge ligger runt 750 nits (10 % fönster), vilket ger bra intensitet i de ljusaste områdena. Men det är inte heller banbrytande på något sätt. På sätt och vis hade man kunnat önska att LG lyckats trolla fram ännu kraftigare ljusstyrka, eller tagit fram någon ännu mer exklusiv finess för att motivera den saftiga prisskillnaden.

Läs också Bästa OLED-köpet? LG:s populära OLED-modeller i C-serien har fått en rejäl uppiffning i år. Det har gjort en bra TV ännu bättre!
Läs också En av de bästa OLED-skärmarna vi har testat LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!

Ljudkvalitet

Till skillnad från många andra skärmar i highend-klassen har LG-skärmen inget speciellt påkostat ljudsystem – men det är ändå ett klart steg upp från standard. Högtalarkonfigurationen anges vara 4.2 kanaler, med fyra högtalare och två extra bashögtalare. Det inbyggda ljudet är klart godkänt, med bra rösttydlighet och tillräckligt med fyllighet för att man ska få ett bra intryck av musik och ljudeffekter. Ljudsystemet tål att spela högt och tydligt utan plågsam förvrängning.

Ändå är det ingen tvekan om att en skärm i den här klassen förtjänar ett kraftfullare ackompanjemang på ljudsidan. Här är det fritt fram att koppla in en soundbar eller en utökad hemmabioanläggning och dra nytta av Dolby Atmos-ljudbehandling. Till exempel LG:s egen SQ95R, som levererar hela 9.1.5 kanaler med ljud. Alternativt, om man vill gå hela vägen, kan OLED77Z2 kombineras med Beosound Theatre, den nya soundbar-högtalaren från Bang & Olufsen, komplett med sockel eller väggfäste. Vi har inte hunnit testa den än, men testexemplar är beställt!

Läs också Beosound Theatre är B&O:s nya soundbar B&O:s råaste soundbar hittills stöder 7.1.4-kanals Dolby Atmos-surroundljud och är skräddarsydd för LG:s OLED-TV-apparater.

Slutsats

Vissa hävdar att 8K-TV-apparaterna håller på att dö, att de kommer att drabbas av samma öde som 3D-TV-apparaterna och skrotas innan tekniken hinner ta fart. Men för oss som har sett tekniken på nära håll är det definitivt lockande att se mer av den! Även om LG:s vanliga OLED-skärmar ser imponerande ut är det ingen tvekan om att bildupplevelsen blir ett snäpp häftigare och mer helgjuten när upplösningen höjs till 8K.

LG-skärmen är utrustad med en kraftfull videoprocessor som gör ett strålande jobb med att skala upp HD- och 4K-innehåll för att fylla den stora och knivskarpa 8K-panelen. Samtidigt råder det ingen tvekan om att den förtjänar och kräver att matas med prima vara. Då får man å andra sidan en bildkvalitet som få andra bildskärmar kan konkurrera med.

Det enda stora problemet med LG OLED77Z2 är den enorma prisskillnaden. Vi befinner oss definitivt i den höga änden av skalan, där även en liten förbättring kan kosta mycket pengar. Men till och med då kan 130 000 kronor fortfarande kännas oproportionerligt mycket, speciellt när man kan köpa en fantastisk 4K-version av samma TV för mindre än hälften. Den är bara inte riktigt lika knivskarp som den här!

Karakter
LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)
Ultra High End

Ljud & Bild tycker

LG-skärmen kombinerar den välkända OLED-kontrasten med en knivskarp upplösning som helt enkelt måste upplevas. Plus i kanten för fin byggkvalitet och lyxig fjärrkontroll. Priset är fortfarande i styvaste laget, TV:n kostar mer än dubbelt så mycket som en motsvarande 4K-OLED! Detta är därför en TV för särskilt intresserade och välbärgade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen