TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung EZCal ska förenkla TV-kalibreringen

Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.

forfatter
Publicerad 2021-01-27 - 08:41

Sonos är kända för sin Trueplay-rumskorrektion som gör att du kan fintrimma ljudet med hjälp av mobilens inbyggda mikrofon. Högtalarna spelar testtoner när du går runt i rummet och viftar med mobilen för att mäta akustik och ljudrespons.

Nu vill Samsung göra något liknande med sina TV-apparater, men i det här fallet är det bilden de vill fixa!

Samsung EZCal är en mobil-app som automatiskt kalibrerar TV:ns bild, utan att du behöver experthjälp eller dyra mätinstrument. Appen använder helt enkelt telefonens inbyggda kamera för att mäta och korrigera färgåtergivningen.

Även om dagens TV-modeller gradvis har fått allt bättre och mer exakta bildinställningar – bland annat genom särskilda filmlägen och inte minst det patenterade Filmmaker Mode – går det att få ännu bättre bild genom att göra en noggrann kalibrering av TV:n.

CalMAN AutoCAL har länge varit det mest populära programmet för sådant, men det kräver viss erfarenhet, och framför allt kostsam utrustning, för att åstadkomma ett optimalt resultat. Nu kommer Samsung med en egen kalibrerings-app för mobiltelefoner.

Samsung EZCal utför en automatisk, fullständig kalibrering av bilden, inklusive vitbalans, gamma, färg och gråskala – allt med hjälp av mobilen. (Foto: Samsung)

 

Samsung EZCal

EZCal-appen är främst anpassad för de senaste Galaxy-modellerna, samt utvalda iPhone-modeller. En snabb kalibrering ska bara ta 30 sekunder, men du kan också välja en mer avancerad, grundlig kalibrering som tar 15 minuter. I det senare fallet är det nog praktiskt att ha en hållare eller ett stativ till mobilen.

Vi kan inte förvänta oss att en sådan här automatisk kalibrering ger lika bra resultat som den professionella varianten, och knappast tillräckligt bra för krävande studioanvändning. Men det kan ändå vara ett intressant budgetalternativ för de som vill ha en enkel finjustering av sin TV.

Exakt hur bra EZCal fungerar får tiden utvisa: tjänsten presenterades på CES 2021 är ännu så länge bara på konceptstadiet. Det återstår därför att se om Samsung kommer att använda den på nuvarande eller kommande TV-modeller. Vi väntar med spänning!

Läs också Samsung lanserar Neo QLED Årets TV-nyheter från Samsung inkluderar MicroLED, "Neo QLED" och en ny version av designmodellen The Frame!
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend