Samsung EZCal ska förenkla TV-kalibreringen

Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Annons
Annons
forfatter

Sonos är kända för sin Trueplay-rumskorrektion som gör att du kan fintrimma ljudet med hjälp av mobilens inbyggda mikrofon. Högtalarna spelar testtoner när du går runt i rummet och viftar med mobilen för att mäta akustik och ljudrespons.

Nu vill Samsung göra något liknande med sina TV-apparater, men i det här fallet är det bilden de vill fixa!

Samsung EZCal är en mobil-app som automatiskt kalibrerar TV:ns bild, utan att du behöver experthjälp eller dyra mätinstrument. Appen använder helt enkelt telefonens inbyggda kamera för att mäta och korrigera färgåtergivningen.

Även om dagens TV-modeller gradvis har fått allt bättre och mer exakta bildinställningar – bland annat genom särskilda filmlägen och inte minst det patenterade Filmmaker Mode – går det att få ännu bättre bild genom att göra en noggrann kalibrering av TV:n.

Annons

CalMAN AutoCAL har länge varit det mest populära programmet för sådant, men det kräver viss erfarenhet, och framför allt kostsam utrustning, för att åstadkomma ett optimalt resultat. Nu kommer Samsung med en egen kalibrerings-app för mobiltelefoner.

Samsung EZCal utför en automatisk, fullständig kalibrering av bilden, inklusive vitbalans, gamma, färg och gråskala – allt med hjälp av mobilen. (Foto: Samsung)

 

Samsung EZCal

EZCal-appen är främst anpassad för de senaste Galaxy-modellerna, samt utvalda iPhone-modeller. En snabb kalibrering ska bara ta 30 sekunder, men du kan också välja en mer avancerad, grundlig kalibrering som tar 15 minuter. I det senare fallet är det nog praktiskt att ha en hållare eller ett stativ till mobilen.

Vi kan inte förvänta oss att en sådan här automatisk kalibrering ger lika bra resultat som den professionella varianten, och knappast tillräckligt bra för krävande studioanvändning. Men det kan ändå vara ett intressant budgetalternativ för de som vill ha en enkel finjustering av sin TV.

Exakt hur bra EZCal fungerar får tiden utvisa: tjänsten presenterades på CES 2021 är ännu så länge bara på konceptstadiet. Det återstår därför att se om Samsung kommer att använda den på nuvarande eller kommande TV-modeller. Vi väntar med spänning!

Annons
Läs också
Samsung lanserar Neo QLED Årets TV-nyheter från Samsung inkluderar MicroLED, "Neo QLED" och en ny version av designmodellen The Frame!
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.