Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung EZCal ska förenkla TV-kalibreringen

Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.

Av / 2021-01-27 - 08:41
Samsung EZCal ska förenkla TV-kalibreringen

Sonos är kända för sin Trueplay-rumskorrektion som gör att du kan fintrimma ljudet med hjälp av mobilens inbyggda mikrofon. Högtalarna spelar testtoner när du går runt i rummet och viftar med mobilen för att mäta akustik och ljudrespons.

Nu vill Samsung göra något liknande med sina TV-apparater, men i det här fallet är det bilden de vill fixa!

Samsung EZCal är en mobil-app som automatiskt kalibrerar TV:ns bild, utan att du behöver experthjälp eller dyra mätinstrument. Appen använder helt enkelt telefonens inbyggda kamera för att mäta och korrigera färgåtergivningen.

Även om dagens TV-modeller gradvis har fått allt bättre och mer exakta bildinställningar – bland annat genom särskilda filmlägen och inte minst det patenterade Filmmaker Mode – går det att få ännu bättre bild genom att göra en noggrann kalibrering av TV:n.

CalMAN AutoCAL har länge varit det mest populära programmet för sådant, men det kräver viss erfarenhet, och framför allt kostsam utrustning, för att åstadkomma ett optimalt resultat. Nu kommer Samsung med en egen kalibrerings-app för mobiltelefoner.

Samsung EZCal utför en automatisk, fullständig kalibrering av bilden, inklusive vitbalans, gamma, färg och gråskala – allt med hjälp av mobilen. (Foto: Samsung)

 

Samsung EZCal

EZCal-appen är främst anpassad för de senaste Galaxy-modellerna, samt utvalda iPhone-modeller. En snabb kalibrering ska bara ta 30 sekunder, men du kan också välja en mer avancerad, grundlig kalibrering som tar 15 minuter. I det senare fallet är det nog praktiskt att ha en hållare eller ett stativ till mobilen.

Vi kan inte förvänta oss att en sådan här automatisk kalibrering ger lika bra resultat som den professionella varianten, och knappast tillräckligt bra för krävande studioanvändning. Men det kan ändå vara ett intressant budgetalternativ för de som vill ha en enkel finjustering av sin TV.

Exakt hur bra EZCal fungerar får tiden utvisa: tjänsten presenterades på CES 2021 är ännu så länge bara på konceptstadiet. Det återstår därför att se om Samsung kommer att använda den på nuvarande eller kommande TV-modeller. Vi väntar med spänning!

Läs också Samsung lanserar Neo QLED Årets TV-nyheter från Samsung inkluderar MicroLED, "Neo QLED" och en ny version av designmodellen The Frame!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen