Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung EZCal ska förenkla TV-kalibreringen

Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.

Sonos är kända för sin Trueplay-rumskorrektion som gör att du kan fintrimma ljudet med hjälp av mobilens inbyggda mikrofon. Högtalarna spelar testtoner när du går runt i rummet och viftar med mobilen för att mäta akustik och ljudrespons.

Nu vill Samsung göra något liknande med sina TV-apparater, men i det här fallet är det bilden de vill fixa!

Samsung EZCal är en mobil-app som automatiskt kalibrerar TV:ns bild, utan att du behöver experthjälp eller dyra mätinstrument. Appen använder helt enkelt telefonens inbyggda kamera för att mäta och korrigera färgåtergivningen.

Även om dagens TV-modeller gradvis har fått allt bättre och mer exakta bildinställningar – bland annat genom särskilda filmlägen och inte minst det patenterade Filmmaker Mode – går det att få ännu bättre bild genom att göra en noggrann kalibrering av TV:n.

Annons

CalMAN AutoCAL har länge varit det mest populära programmet för sådant, men det kräver viss erfarenhet, och framför allt kostsam utrustning, för att åstadkomma ett optimalt resultat. Nu kommer Samsung med en egen kalibrerings-app för mobiltelefoner.

Samsung EZCal utför en automatisk, fullständig kalibrering av bilden, inklusive vitbalans, gamma, färg och gråskala – allt med hjälp av mobilen. (Foto: Samsung)

 

Samsung EZCal

EZCal-appen är främst anpassad för de senaste Galaxy-modellerna, samt utvalda iPhone-modeller. En snabb kalibrering ska bara ta 30 sekunder, men du kan också välja en mer avancerad, grundlig kalibrering som tar 15 minuter. I det senare fallet är det nog praktiskt att ha en hållare eller ett stativ till mobilen.

Vi kan inte förvänta oss att en sådan här automatisk kalibrering ger lika bra resultat som den professionella varianten, och knappast tillräckligt bra för krävande studioanvändning. Men det kan ändå vara ett intressant budgetalternativ för de som vill ha en enkel finjustering av sin TV.

Annons

Exakt hur bra EZCal fungerar får tiden utvisa: tjänsten presenterades på CES 2021 är ännu så länge bara på konceptstadiet. Det återstår därför att se om Samsung kommer att använda den på nuvarande eller kommande TV-modeller. Vi väntar med spänning!

Samsung lanserar Neo QLED Årets TV-nyheter från Samsung inkluderar MicroLED, "Neo QLED" och en ny version av designmodellen The Frame!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.