Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kända filmskapare går ihop om ett nytt TV-läge

Filmmaker Mode ska visa filmen osminkad och direkt, precis som regissörens ville ha det.

Av / 2019-08-29 - 13:30
Kända filmskapare går ihop om ett nytt TV-läge

Vi det här laget är TV-världen full av olika stämplar, certifieringar och registrerade varumärken som anger att en produkt uppfyller vissa krav på specifikationer och prestanda. Listan över loggor och licenser som är ”bra att ha” börjar bli ganska lång: THX, Dolby Vision, Netflix Calibrated Mode, Technicolor, Imax Enhanced är bara några exempel. Gemensamt för många av dessa varumärken är att de utlovar bättre och mer naturtrogna filmupplevelser, utan konstlade tillsatser som uppiffade färger eller ”smoothe” rörelser.

Filmmaker mode – Hollywood-regissörernas favorit

Nu har vi fått en ny beteckning att hålla ordning på: en grupp TV-producenter (UHD Alliance) har gått ihop för att skapa ett nytt superneutralt TV-läge för tvättäkta filmfanatiker, som heter Filmmaker Mode.

I praktiken handlar det om ett extra exakt, neutralt TV-läge där all onödig bildbehandling är avstängd för att kunna visa filmmaterialet osminkat och direkt, utan några kreativa smaktillsatser från TV-tillverkarna. För det första ska färgåtergivningen vara kalibrerad efter D65-vitpunkt. Vedervärdiga bildfunktioner som interpolering och rörelseutjämning är några av de första sakerna som får ge vika. Detsamma gäller konstgjord skärpa och brusreducering.

Tanken med Filmmaker Mode är att samla alla inställningar under en och samma knapp. Det pratas också om att TV:n automatiskt ska kunna växla till Filmmaker Mode med hjälp av metadata när man tittar på en film eller serie.

Panasonic, LG och Vizio är några av de första TV-tillverkarna som börjar använda Filmmaker Mode. Och det är inte vem som helst de har fått med sig: Prisbelönta stjärnregissörer som James Cameron, Martin Scorsese och Christopher Nolan pratar alla sig varma om det nya filmläget, som kort och gott ser till att filmupplevelserna blir precis som regissören tänkte sig – ”As the director intended”, som det så fint brukar heta.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen