TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Officiellt: Här är Samsungs 2021 TV-modeller

Årets TV-nyheter från Samsung inkluderar MicroLED, "Neo QLED" och en ny version av designmodellen The Frame!

forfatter
Publicerad 2021-01-06 - 17:00

Nytt år betyder naturligtvis nyheter på TV-fronten: Under ett livesänt First Look event idag avslöjade Samsung sina första officiella TV-modeller för 2021. Nyheterna innehåller ultra high-end-skärmar med MicroLED-teknik, en slankare version av design-TV:n The Frame, och – kanske mest intressant – helt nya modeller i QLED-familjen, kallade Neo QLED.

Mer miljövänliga TV-apparater?

Den koreanska TV-producenten inledde konferensen med att betona att de kommer att uppnå en ”grönare” profil under de närmaste åren, bland annat genom ökad användning av återvinningsbara material, och mer miljövänliga förpackningar. De satte också upp mål för att minska strömförbrukningen för sina modeller, och i år lanserar de en ny fjärrkontroll med solcellsladdning, för att eliminera behovet av utbytbara batterier.

Neo QLED: Nya QLED-modeller med MiniLED-teknik

Neo QLED Lifestyle_4 Neo QLED Lifestyle_2 Neo QLED Samsung Neo QLED 2021
<
>

Samsungs välkända QLED-modeller finns kvar även 2021 – men i år introducerar de smeknamnet ”Neo QLED” för några av toppmodellerna. Dessa använder den eftertraktade MiniLED-tekniken som många har väntat på.

MiniLED är helt enkelt en LCD-TV med direkt LED-bakbelysning som vi är vana vid från tidigare – men bakbelysnings-tekniken är betydligt mer avancerad, eller snarare krympt. Samsungs så kallade Quantum MiniLED lysdioder är enligt uppgift bara 1/40 av storleken hos konventionella lysdioder, vilket ger utrymme för betydligt fler ljuskällor på samma skärmområde.

Istället för några hundra individuella zoner med lokal ljusreglering, kan det nu finnas tusentals av dem. Det möjliggör betydligt mer exakt ljuskontroll, med mindre ljusläckor och ojämnhet. Den nya MiniLED-tekniken används först på flaggskepps-modellen QN900A med 8K-upplösning, och QN90A som blir toppmodellen med 4K-upplösning. Inuti sitter också en Neo Quantum Processor med förbättrad bildbehandling och AI-uppskalning.

Infinity-design

Samsungs Neo QLED får samma lövtunna form som föregångaren Q950TS, men i år står den rakt upp. Lägg också märke till den diskreta kopplingsboxen fäst på baksidan av sockeln. (Foto: Samsung)

Neo QLED-modellerna fortsätter den lövtunna Infinity Designen som vi känner igen från förra årets toppmodell Q950TS. Skillnaden är att de nu står rakt upp vertikalt, istället för att luta sig något bakåt. Dessutom använder den nya toppmodellen (QN900A) en ny Slim One Connect-box. Denna kan nu fästas direkt på baksidan av TV-apparatens sockel, vilket enligt uppgift orsakar mindre kabelhärvor än tidigare.

På ljudsidan satsar Samsung fortfarande på Object Tracking Sound Pro-systemet, med små högtalare fördelade runt baksidan av skärmen. Den nya finessen Spacefit Sound hjälper till att anpassa ljudet till den fysiska omgivningen.

Nya spelfunktioner

Samsung introducerar också några intressanta nya funktioner på spelfronten. En av dessa är Super Ultrawide GameView,som ger möjlighet att spela i antingen 21:9 eller 32:9 widescreen på spel som stöder detta. För att uppnå detta har Samsung helt enkelt ändrat bildformatet genom att släcka den nedre delen av 16:9-skärmen. Dessutom erbjuder de nu en så kallad Game Bar, en ny huvudmeny med alla spelrelaterade funktioner och inställningar samlade på ett ställe. Säkert mycket användbart!

Micro LED

Samsung använde också delar av eventet till att prata om sina nya ultra high-end modeller med MicroLED-teknik. Dessa har tidigare setts i form av den modulära The Wall, men årets nya MicroLED-modeller kommer i förmonterade storlekar på 99 och 110 tum. Mindre storlekar kommer också att lanseras under året, säger Samsung.

Läs också Samsung lanserar 110-tums storskärm med microLED-teknik Här är senaste nytt på TV-fronten från Samsung: MicroLED i 110 tum!

Nya lifestyle-modeller: Samsung The Frame 2021

Samsungs populära ”tavelrams-TV” The Frame får också en ansiktslyftning i år. 2021-modellen ska tydligen bara vara hälften så tjock som sin föregångare: detta möjliggör också en slankare estetik på själva inramningen, med nya designvarianter som heter Modern och Beveled (med fasad kant). Nya färgval på ramarna ska också finnas tillgängliga. Samsung har inte avslöjat mycket om bildkvaliteten ännu, men vi antar att den är mycket lik sin föregångare. Hursomhelst, de ser verkligen läckra ut!

Pris och tillgänglighet

Samsung har ännu inte meddelat några detaljer om nordiska modeller, priser eller lanseringsdatum. Vi uppdaterar när vi vet mer!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Den största frågan är om 2021 apparaterna stödjer Dolby vision? Jag valde bort samsung vid mitt senaste pga detta

Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend