Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Panasonic lanserar nya OLED- och LED-TV-modeller för 2024

Med uppgraderade OLED-paneler och ”AI-boostad” bildbehandling kan detta bli en godbit för filmentusiaster.

Av / 2024-05-14 - 16:49
Panasonic lanserar nya OLED- och LED-TV-modeller för 2024

Düsseldorf/ Ljud & Bild: Panasonic presenterade idag sitt kompletta TV-modellutbud för 2024, som består av en mängd olika OLED- och LED-baserade TV-skärmar. Utbudet varierar från små och billiga LCD-skärmar till stora LED- och OLED-skärmar i high-end-klassen. Vi fick en förhandstitt på några av dessa under CES 2024 i januari, men nu är den europeiska lanseringen ett faktum.

Läs också Panasonic byter växel med nya OLED-modeller Nytt operativsystem, men fortsatt stort fokus på bild- och ljudkvalitet.

Panasonic TV 2024: AI-förbättrad bildkvalitet och användarvänlighet i fokus

Panasonic framhåller sitt långvariga samarbete med filmindustrin i Hollywood som en av framgångsfaktorerna för att uppnå exakt och enastående bildkvalitet. Panasonics OLED-TV-apparater är kända för sin exakta vitbalans och färggradering, vilket har gjort dem populära hos många professionella studior. Till exempel är koloristen Stefan Sonnenfeld från postproduktionshuset Company 3 en av Panasonics regelbundna samarbetspartners.

Den senaste generationen av HCX-videoprocessorn har fått flera AI-förbättrade bildfinesser inom brusreducering och uppskalning. TV:n använder artificiell intelligens för att analysera innehållet och sedan justera bild och ljud på ett optimalt sätt.

I år lanserar de också ett samarbete med Amazon, som har levererat användargränssnittet Fire TV till några av modellerna. Fire TV erbjuder bland annat en skräddarsydd startskärm och fjärrkontrollen har en programmerbar ”My app”-knapp. Vissa av high-end-modellerna utlovar också 360-graders surroundljud.

Dessutom har Panasonic enligt uppgift förbättrat sina smarta och spelrelaterade finesser för att skapa en revolutionerande TV-upplevelse. Det är stora ord, men Panasonic är traditionellt känt för att leverera när det gäller kvalitet och användarupplevelse.

Läs också Så är Panasonics nya "Fire TV" Nu händer det grejer

Nya 4K OLED-modeller: Z95A, Z93A, Z90A, Z85A, Z80A

l-jn240508-1-3 l-jn240508-1-2
<
>
Panasonic Z90A (Foto: Panasonic)

2024-serien toppas av Z95A och Z93A – Panasonics flaggskepp bland OLED-TV-apparater, som först visades på CES i januari. Båda modellerna har den avancerade HCX Pro AI MK II-processorn och Panasonic Premium-funktioner. Z95A har också en förbättrad ”Master OLED Ultimate”-panel med MLA-teknik för högre ljusstyrka.

Panasonics skärmar har också fått stöd för Dolby Vision IQ® med Precision Detail för överlägsen återgivning av HDR-video, medan ett 360 Soundscape Pro-ljudsystem från Technics garanterar ett omslutande 3D-surroundljud. OLED-TV-apparaterna har nu stöd för 144Hz Variable Refresh Rate (VRR) för jämnare återgivning av spelgrafik, och är även NVIDIA® G-SYNC®-kompatibla och AMD FreeSync™ Premium-certifierade TV-apparater.

Panasonic Z95A finns i 55 och 65 tum, medan Z93A finns i 77 tum, utan MLA.

Lite längre ner på skalan finns Z90A, som har samma OLED-panel och avancerade videobearbetning, men med ett något enklare ljudsystem som sparar utrymme och pengar. Den här skärmen är optimerad för spel med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz och Game Mode Extreme för lägsta möjliga fördröjning.

Panasonic Z90A finns i storlekarna 42, 48, 55 och 65 tum.

Dess lillebror är Z85A, som fortfarande är en tunn 4K OLED-skärm, men nu begränsad till 120 Hz, men med samma kraftfulla videoprocessor.

Panasonic Z85A fås i storlekarna 55 och 65 tum.

Panasonic Z85A. (Foto: Panasonic)

Sist men inte minst kommer även Z80A som är en enklare modell med en mindre kraftfull videoprocessor.

Panasonic Z80A finns tillgänglig i 42, 48, 55 och 65 tum.

Alla OLED-modeller använder operativsystemet Amazon Fire TV.

Nya 4K LED-modeller: W95A, W90A, W80A, W70A, W60A

Panasonic W95A. (Foto: Panasonic)

Panasonic introducerar också nya LCD-skärmar med MiniLED-bakbelysning i år. Panasonic avslöjar inte antalet dimningszoner, men säger att toppmodellen W95A använder Mini LED-teknik för en ”ljusare 4K-bild med högre kontrast”, och drivs av samma typ av videoprocessor (HCX Pro AI MK II) som i OLED-toppmodellerna. W95A har också Fire TV-gränssnitt, 144Hz Game Mode Extreme, Filmmaker Mode och True Game Mode för den ultimata film- och spelupplevelsen.

Panasonic W95A fås i storlekarna 55, 65 och 75 tum.

Dess lillebror, W90A, använder mer konventionella lysdioder i bakbelysningen, tillsammans med HCX Pro AI-processorn MK II för dynamiska bilder, Panasonic Premium TV-funktioner, spel med upp till 144Hz uppdateringsfrekvens och omfattande smart-funktioner.

Panasonic W90A fås i storlekarna 43, 50, 55 och 65 tum.

Panasonic W90A. (Foto: Panasonic)

Ytterligare modeller inkluderar W80A med 4K Edge ED-paneler som erbjuder ljusa färger, skarpa kontraster och precisa detaljer tack vare Dolby Vision®, HDR10+ och Filmmaker Mode.

Panasonic W80A fås i storlekarna 43, 50, 55 och 65 tum.

Alla ovanstående modeller är ”Panasonic Premium TVs” med Fire TV, som erbjuder ett brett utbud av streaminginnehåll och smarta funktioner.

Dessutom lanseras W70A och W60A, som är enklare LED LCD-TV med operativsystemen Google TV och Powered by TiVo. Båda i skärmstorlekar på 43-65 tum.

En Google TV som W70A har inbyggd Chromecast, vilket gör det enkelt att dela filmer, TV-program eller foton från mobilen eller surfplattan direkt till TV:n.

Panasonic W70A och W60A fås i storlekarna 43, 50, 55 och 65 tum.

Pris och tillgänglighet

Panasonics TV-modeller för 2024 kommer att släppas i butik under våren och sommaren 2024. Svenska priser kommer att meddelas före lansering.

Förra årets 77MZ2000E var en av de bästa OLED-TV-apparaterna vi testade under 2024.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Ljud & Bild
Rulla till toppen