Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Panasonic lanserar Z95A och Z93A, nya flaggskepps-OLED med Fire TV

Nytt operativsystem, men fortsatt stort fokus på bild- och ljudkvalitet.

Skrivet av / 2024-01-09 - 15:51
CES 2024: Panasonic lanserar Z95A och Z93A, nya flaggskepps-OLED med Fire TV

Med anledning av CES-mässan har Panasonic avtäckt OLED-TV-apparaterna Z95A och Z93A, som blir företagets nya toppmodeller för 2024.

Panasonic har ett gediget rykte inom TV-branschen, framför allt tack vare sina OLED-TV i high-end-klassen. Modeller som förra årets flaggskepp MZ2000 och dess föregångare har ofta varit bland de bästa testade TV-apparaterna, främst tack vare mycket precis bildkvalitet. Men nu är det alltså dags för en ny modell-era.

Efterföljarna markerar ett skifte för Panasonic när det gäller modellnamn (farväl till xZ2000), men kanske mer uppseendeväckande är att de nu byter operativsystem till Amazons Fire TV.

Panasonic Z95A. (Foto: Panasonic)

Panasonic Z95A (55”/65”) och Z93A (77”): nya flaggskepps-OLED-TV för 2024

Flaggskeppsmodellen Z95A levereras i 55 och 65 tum med en MLA OLED-panel och Panasonics eget kylelement – ​​även kallat Master OLED Ultimate. Medan ”lillebror” Z93A kommer i en 77 tums ”Cinema Size”-utgåva – utan MLA och extra kylning.

Båda modellserierna är utrustade med Panasonics senaste videoprocessor (HCX Pro AI-processor MK II) och använder den senaste versionen av OLED-paneler från LG Display.

När det kommer till bildbehandling och färgnoggrannhet har Panasonic som vanligt allierat sig med färgexperten Stefan Sonnenfeld (Company 3), som är ansvarig för färggraderingen på många Hollywood-blockbusters, inklusive Top Gun: Maverick och A Star is Born. Sonnenfeld använder Panasonics OLED-TV som kundreferensmonitorer i sitt dagliga arbete.

På formatfronten stöds bland annat Dolby Vision IQ with Precision Detail för kontrastrik och nyanserad HDR. På ljudsidan har Panasonic-modellerna ett 360 Soundscape Pro-högtalarsystem signerat Technics.

(Foto: Panasonic)

Från MyHomeScreen till Fire TV

Panasonic har alltså valt att byta ut sitt traditionella MyHomeScreen användargränssnitt mot Fire TV. Det nya systemet erbjuder bland annat en personlig startskärm som samlar streamingtjänster, appar, livekanaler och skräddarsydda rekommendationer.

TV-apparaterna är också helt kompatibla med Amazon Alexa-aktiverade enheter och har en instrumentpanel för smarta hem, som gör det möjligt för användare att övervaka och kontrollera andra Alexa-kompatibla enheter i hemmet. Hur väl detta kommer att fungera i Norden återstår att testa. Annars är Z95A och Z93A kompatibla med Apple Home och AirPlay och kan streama innehåll från iPhone, iPad eller Mac.

När det gäller spel är hastighet och reaktion på agendan, med stöd för upp till 144Hz uppdateringsfrekvens, VRR och låg input. Men precis som på tidigare Panasonic-modeller, stöder bara två av fyra HDMI-ingångar de snabbaste 4K-signalerna.

(Foto: Panasonic)

Pris och tillgänglighet

Exakt vad de nya modellerna kommer att kosta vet vi inte ännu, men vi räknar med att få veta mer när den europeiska lanseringen äger rum. Ryktet säger att vi kan förvänta oss de nya Panasonic-modellerna i butik under sommaren.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen