Nyhet

LG lanserar MiniLED-TV 2021

LG planerar fler topptrimmade LCD-skärmar med den nya MiniLED-tekniken 2021.
forfatter

2021 är bara några dagar bort, och snart går teknikmässan CES i Las Vegas av stapeln. Det har nästan blivit en tradition att producenterna tjuvstartar mässan genom att släppa små tips om vad som väntar. Koreanska LG har redan skvallrat om nya och större OLED-skärmar under 2021, men de har tydligen mer i beredskap. Även LCD-skärmarna får en kraftfull uppgradering nästa år i form av så kallad MiniLED-teknik!

83-tums OLED nästa år? LG utökar OLED-sortimentet med flera nya modeller, bland annat en helt ny 83-tummare.

MiniLED-TV

Under den virtuella CES-mässan kommer LG att introducera sin allra första QNED Mini LED-TV. I grunden handlar det fortfarande om LCD-skärmar, som nu trimmas med både kvantprickar (Quantum Dots) och LG: s NanoCell-teknik, därav förkortningen QNED. Den största nyheten är dock att de nu använder MiniLED som ljuskälla. 2021-serien innehåller 10 nya 4K- och 8K-modeller med MiniLED-teknik, med skärmstorlekar upp till 86 tum.

LG hävdar att QNED MiniLED är deras mest avancerade LCD-TV hittills, men fortfarande ett hack bakom OLED på bildkvalitet. (Foto: LG)

Stopp ett tag, sa du MiniLED? Detta är helt enkelt en ny typ av miniatyriserade lysdioder, vilket gör att du kan klämma in betydligt fler enskilda ljuskällor bakom LCD-panelen för en given skärmstorlek. Den största LG MiniLED-modellen på 86 tum ståtar med hela 30 000 lysdioder över 2 500 zoner! Detta möjliggör långt mer exakt och finmaskig ljuskontroll än vi är vana vid att se på vanliga LCD-skärmar, och enligt LG representerar det ett stort hopp i bildkvalitet.

Den koreanska tillverkaren är noga med att påpeka att de fortfarande anser OLED-teknik som ”referens” i bildkvalitet, men säger att Mini LED ger den bästa bildkvaliteten från LCD-TV, och representerar ett spännande alternativ för dem som vill uppgradera TV-upplevelsen hemma.

LG:s 86-tums 8K QNED-TV kommer att avtäckas på CES 2021 från 11 januari. Vi förväntar oss mer info om olika modeller då, så stay tuned!

Källa: LG Newsroom

Läs också

Smygtitt på CES 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.