TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Officiellt: Här är Samsungs 2022 TV-modeller

Samsung börjar året med att presentera helt nya MicroLED-, Neo QLED- och Lifestyle-modeller – inklusive en ny version av populära The Frame!

forfatter
Publicerad 2022-01-03 - 17:23

CES-mässan i Las Vegas går som bekant av stapeln den här veckan och Samsung är en av de första tillverkarna som avslöjar rykande färska TV-modeller för 2022. Den sydkoreanska tillverkaren hävdar som vanligt stora framsteg inom både bild- och ljudkvalitet, samt användarvänlighet och design.

Bland nyheterna finns ultra-highend-skärmar med MicroLED-teknik, uppdaterade modeller i det stora Neo QLED-sortimentet samt – inte minst – nya versioner av den populära designmodellen The Frame.

Samsung The Frame 2022 (LS03B). Foto: Samsung

Det har också florerat rykten om att Samsung ska lansera nya TV-apparater med QD-OLED-teknik i år, men sådana håller uppenbarligen den sydkoreanska tillverkaren (åtminstone för tillfället) tyst om.

Läs också Rykte: Samsung planerar ”storsläpp” av OLED-TV 2022 Ryktet säger att Samsung kommer att lansera OLED-modeller nästa år. Och om vi ska tro källorna så kan vissa TV-apparater få OLED-paneler från LG!

MicroLED för hela slanten

Samsung fortsätter att satsa på MicroLED-tekniken i sina flaggskepp i ultra-highend-klassen. På CES lanserar de MicroLED-TV i tre skärmstorlekar: 110, 101 och 89 tum. Den senare är en helt ny, mindre modell – men speciellt billig blir den knappast bara därför!

MICRO-LED_4-1-989x658 MICRO-LED_5-989x658 MICRO-LED_1-1-989x658
<
>
Foto: Samsung

MicroLED-skärmarna har bland annat ett särskilt Art-läge där de kan visa konst och bilder i standby-läge. En annan kuriositet är möjligheten att titta på upp till fyra olika videokällor samtidigt, i 4K-upplösning och med upp till 120 bilder per sekund. På så sätt kan du följa sport och nyhetssändningar på två fjärdedelar av skärmen, samtidigt som du spelar OCH kollar på en walkthru på YouTube på de andra två.

Det är fortfarande osäkert när och om Samsungs MicroLED-TV kommer till Norden, och vad de kommer att kosta. Men vi snackar nog om sexsiffrigt, även för den lilla!

Nya modeller i Neo QLED-familjen

För oss ”vanliga dödliga” kommer det förstås uppdateringar i Neo QLED-serien, som fortfarande utgör Samsungs viktigaste modellval i premium- och highend-segmentet. Efterträdarna till populära modeller som QN85A och QN95A kommer att heta QN85B och QN95B.

Precis som förra året är årets modeller baserade på LCD-teknik kombinerat med MiniLED-bakbelysning, en teknik som gav tydliga förbättringar på flera av 2021 års modeller – fast inte helt utan komplikationer. Även om MiniLED ger synbart bättre kontrast och svärta än vanlig LED så kan det uppstå så kallade ”halo-effekter” med konturer runt ljusa föremål om ljusfördelningen inte är tillräckligt exakt.

Samsung 2022 Neo QLED 8K
Samsungs toppmodell i Neo QLED-familjen blir 8K TV:n QN900B. (Foto: Samsung)

 

Detta är enligt uppgift något som Samsung har jobbat mycket med i 2022-modellerna. De är bland annat utrustade med en ny videoprocessor (Neo Quantum Processor) som ska bidra till mer exakt ljusstyrning. Bland annat har den nya processorn ökat från 12 till 14 bitars ljusgradering, så att den kan reglera alla tusentals lysdioder i betydligt fler steg än sina 2021-föregångare.

Neo Quantum-processorn ska också vara bättre på att analysera bildmaterialet och forma ljusfördelningen därefter. En ny funktion som heter Shape Adaptive Light tar hänsyn till linjer, former och ytor för att ge en så exakt bakbelysning som möjligt.

Detta ger förhoppningsvis en ännu mer exakt och finkänslig ljusfördelning – men det återstår naturligtvis att se i praktiken!

Samsung hävdar också att 2022 års Neo QLED-modeller ska ha ännu bättre skärpa och djupkänsla. En finess i bildbehandling, Real Depth Enhancer, tar hänsyn till föremål i bilden och förhållandet till bakgrunden. Det här kan låta som något vi sett förut i bland annat Sonys LCD- och OLED-modeller, med stor framgång.

En funktion som vi har saknat i 2021-modellerna är stöd för HDR-videoformatet Dolby Vision. Tyvärr verkar detta inte heller bli verklighet i 2022-modellerna: Samsung satsar i stället på sitt eget öppna format HDR10+, i hopp om att fler innehållsproducenter ska ta till sig formatet.

Neo QLED Sound: Bättre surroundljud

Utvalda Neo QLED-modeller ska ha fått en betydande uppgradering även på ljudsidan: 8K-toppmodellen Samsung QN900B har massor av högtalare inbyggda i det slimmade skalet, inklusive uppåtriktade höjdhögtalare som vi har sett på konkurrerande modeller som Panasonic JZ2000. De extra höjdkanalerna ska bidra till en bättre återgivning av Dolby Atmos-ljudspår.

Neo QLED TV-apparaterna kan också analysera föremålen i bilden och hjälpa till att placera ljudet mer exakt efter handlingen på skärmen – så kallat Object Tracking Sound. Det ska bli intressant att se hur väl detta fungerar i praktiken i 2022-modellerna.

Samsung-skärmarna ska dessutom fungera bra i samspel med företagets egna soundbar-högtalare, med hjälp av så kallad Q Symphony. Nytt för i år är att man även kommer ska kunna överföra ljudet mellan TV och soundbar trådlöst via Wi-Fi – även Dolby Atmos-ljudspår. På så sätt kan man potentiellt spara en HDMI-kabel med tillhörande ingång.

Nya lifestyle-modeller: Samsung The Frame 2022

Tavel-TV:n The Frame har utan tvekan varit en succé för Samsung: den sålde i runda slängar 1 miljon exemplar bara förra året. Årets modell har fått en del förändringar på panelsidan, den största skillnaden är en ny, mattare skärmbeläggning som ska reducera reflektioner och göra panelytan mer som ett matt papper. Det kommer förhoppningsvis att kunna ge en ännu mer trovärdig och ”målerisk” look. Och vem vet, det kanske också kan piffa till bildkvaliteten? Den så kallade Matte Display ska också vara extra motståndskraftig mot flottfläckar och fingeravtryck. Samma beläggning kommer också att gälla de andra designmodellerna i Lifestyle-segmentet, inklusive The Sero och The Serif.

Samsung The Frame 2022 finns i skärmstorlekar från 32 till 85 tum (QE85LS03B).

Samsung The Frame 2022 (LS03B) har bland annat en ny, mattare skärmbeläggning. (Foto: Samsung)

Ny Smart Hub

Även Samsungs välkända Smart Hub-användargränssnitt får en rejäl ansiktslyftning i år. Huvudmenyn har gjorts om för att ge bättre överblick och snabbare tillgång till favoritinnehåll, samt personliga rekommendationer. 2022-modellerna har även sina egna menyer för spel (Game Home) och Ambient-läge (Ambient Home). Här får man bland annat tillgång till strömmande spel via tjänster som Google Stadia och Geforce Now.

En separat app som heter Watch Together gör det möjligt att titta på innehåll med andra – till exempel vänner och familj – på var sin TV-skärm. Obs! Det återstår att se hur brett stöd för detta som Norden får, och vilket innehåll man eventuellt kan se tillsammans.

Flera av 2022-modellerna får också en funktion som heter Smart Calibration som finjusterar TV-skärmens färger och gråskala för optimal bildkvalitet. Kalibreringen görs automatiskt med hjälp av en app till iPhone- och Samsung Galaxy-mobiler, och ska ta mellan 30 sekunder och 10 minuter beroende på bildläge.

Pris och tillgänglighet

Samsung har ännu inte meddelat detaljerad information om nordiska modeller, priser och lanseringsdatum. Vi förväntar oss mer detaljerad info innan de nya modellerna rullas ut framåt våren 2022!

Samsungs högsta chef för TV, mobil och hemelektronik, Han Jonghee, ska hålla ett öppningstal på CES den 4:e januari. Då får vi eventuellt veta mer om företagets planer för 2022. Stay tuned!

Källa: Samsungs pressmeddelande

Läs också Samsung samlar mobil och TV under samma tak Samsung Electronics meddelade på tisdagen att de kommer att byta ut alla sina vd:ar och banta ner företaget till två divisioner.
Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild