Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2023: Här är Panasonics nya OLED-toppmodell MZ2000

Med kraftigt förbättrad ljusstyrka och ett nytt "Filmmaker mode" kan detta bli en godbit för filmentusiaster.

Av / 2023-01-04 - 20:46
CES 2023: Här är Panasonics nya OLED-toppmodell MZ2000

CES-mässan i Las Vegas har precis börjat och Panasonic passar på att presentera årets första TV-nyheter. Först ut är OLED-toppmodellen MZ2000, som blir uppföljaren till  LZ2000 från 2021.

Panasonics toppmodeller har nästan alltid imponerat på oss med mycket exakt och naturlig bildkvalitet, för att inte tala om potent ljud från Technics-högtalarna. Dess föregångare utsågs till årets bästa TV i high-end-klassen 2022, så man får säga att förväntningarna är höga… !

Panasonic MZ2000: Finns i 55, 65 och 77 tum

Panasonics flaggskeppsmodell tenderar traditionellt att vara i toppskiktet när det gäller teknik, och MZ2000 följer i samma spår. När det gäller design är den förvirrande lik förra årets, men den använder nu den senaste generationens OLED-panel från LG Display, med så kallad Micro Lens Array-teknik. Det innebär högre ljusstyrka och förbättrad kylning av panelen – som vi också hittar på den nyligen lanserade 2023-generationen av OLED från LG.

Läs också LG slår till med nya OLED-TV-apparater Lovar oöverträffad bildkvalitet och banbrytande användarvänlighet med C3, G3 och Z3.

Panasonic erkänner att ljusstyrka är viktig när det gäller att leverera en bra HDR-bild, och inte överraskande är det precis vad ingenjörer har försökt förbättra från förra årets modell. Med en värmekontroll utvecklad av Panasonic-ingenjörer ska de ha uppnått en betydande förbättring av både topp- och långvarig ljusstyrka i OLED-panelen. Vilket förmodligen kommer att resultera i ännu mer imponerande och kontrastrika HDR-bilder.

Obs! Detta kommer främst att gälla 55 och 65 tums modellerna som får den så kallade Luminance Booster Ultimate, medan 77 tums-modellen får nöja sig med Luminance Booster Pro.

Panasonic TX-77MX2000. (Foto: Panasonic)

Bildbehandlingen hanteras av Panasonics HCX Pro AI-processor, med flera nya funktioner ombord. Bland annat finns det ett nytt, förbättrat Filmmaker Mode, som tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet när den skapar neutral bildkvalitet. Syftet är att njuta av innehållet precis som producenterna tänkt sig – oavsett om du sitter i ett mörkt biorum eller ett ljust vardagsrum.

Som vanligt har Panasonic samarbetat med den kända Hollywood-koloristen Stefan Sonnenfeld för att finjustera färgåtergivningen på OLED-skärmen. Sonnenfeld har hjälpt till att sätta färgpaletten för välkända storfilmer som Top Gun: Maverick, A Star is Born, Wonder Woman, Star Wars: The Force Awakens, Jurassic World, 300 och många fler.

Dessutom stöder MZ2000 ett brett utbud av HDR-format, inklusive Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive och HLG Photo (HDR stillbilder).

Bland anslutningarna har naturligtvis MZ2000 stöd för HDMI 2.1 och 4K/120 Hz, samt viktiga funktioner som VRR, AMD Freesync Premium och NVIDIA G-Sync. När den är ansluten till en spelkonsol eller dator med NVIDIA RTX-grafikkort optimerar TV:n automatiskt latens och skärmfrekvens för att säkerställa jämna rörelser.

Panasonic MZ2000 har också fått några nya funktioner på spelfronten, inklusive ett eget optimerat bildläge för spel. Det så kallade True Game Mode-bildläget säkerställer neutrala, korrekta färger och optimal HDR-reproduktion även i spelsammanhang. Panasonic-skärmen stöder Dolby Vision HDR-format för spel.

MZ2000 använder också den senaste versionen av Panasonics eget Smart TV-operativsystem, myHomescreen 8.0, som nu stöder de viktigaste strömningstjänsterna. En ny funktion kallad myScenery kommer att ge stämningsfulla bilder och ljud i bakgrunden när TV:n är i standby eller pausläge.

Technics-högtalare med Dolby Atmos-ljud

Som tidigare använder Panasonic MZ2000 ett Dolby Atmos-kompatibelt högtalarsystem från Technics, med dedikerade högtalare under, ovanför och på sidorna. Högtalarsystemet verkar vara i stort sett oförändrat från föregångaren (vilket för övrigt låter väldigt bra), men Panasonic påstår sig ha uppnått bättre bas, genom några DSP-trick enligt vår tolkning av pressmeddelandet.

Panasonic MZ2000 (här sett från sidan) får högtalare från Technics. (Foto: Panasonic)

Pris och tillgänglighet

Panasonic MZ2000 förväntas komma i butiker under sommaren/hösten 2023. Panasonic har inte meddelat några officiella priser ännu, men vi jagar mer information på CES!

 

CES 2023: Samsung avslöjar årets nya TV-modeller

Samsung visar upp både Neo QLED, Micro LED och OLED-TV-apparater i Las Vegas, inklusive en ny 77-tummare!

Läs mer
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Rulla till toppen