Search
Generic filters

Vik en legendarisk högtalare till din iPhone

Många hifi-fantaster är svaga för JBL:s klassiska högtalare från den gamla goda tiden. 40 år gamla monitorer säljs för priser som vida överstiger vad de kostade när de var nya.

Den mest berömda, och dessutom en av de mest sällsynta, är JBL Paragon – ett enormt trevägs stereosystem med horn som sitter ihop i en 2,5 meter bred och 350 kilo tung möbel.

paragon-460x345

Det är svårt att inte drabbas av en nostalgisk rysning när man ser monstret, som tillverkades mellan 1957 och 1983. Det sägs att det aldrig fanns några officiella ritningar till Paragon-systemet. Möbelsnickarna hos JBL hade alla mått i huvudet och varje del anpassades individuellt – och därför går det inte heller att byta en del av kabinettet från ett Paragon-system till ett annat.

Papper
Om du kan tänka dig att nöja dig med en lite mindre variant, som inte tar lika mycket plats i vardagsrummet och inte tömmer kontot på lika mycket besparingar, så är kanske iHorn Paragon mitt i prick. Den är en snarlik kopia i miniatyrstorlek, byggd av kartong. Den fungerar som en akustisk förstärkare till högtalaren i mobiltelefonen, som ställs i en hållare på ovansidan.

iHorn Paragon är gjord för iPhone, men eftersom den sägs passa alla modeller från 4 till 6 Plus så lär den gå att använda med de flesta mobiler av normal storlek – så länge högtalaren sitter i nederkant.

paragon03-460x348
iHorn Paragon levereras omonterad!

Man ska inte förvänta sig samma dånande ljudtryck som från äkta vara, men pappershornet – som man själv får vika ihop från de perforerade arken – ger säkert en viss akustisk förstärkning. Och lär väcka en hel del uppmärksamhet!

paragon04-460x261
iHorn kostar 2 980 yen (strax under 200 kronor) på iKeda Products hemsida.

Ett äkta Paragon-system kostar gott och väl över 100 000 kronor när de vid sällsynta tillfällen dyker upp på begagnatmarknaden.

Paragon_section-460x206
Så här var JBL Paragon konstruerad. Men det finns inga officiella ritningar, allt byggdes för hand.

7 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.