Vik en legendarisk högtalare till din iPhone

Många hifi-fantaster är svaga för JBL:s klassiska högtalare från den gamla goda tiden. 40 år gamla monitorer säljs för priser som vida överstiger vad de kostade när de var nya.

Den mest berömda, och dessutom en av de mest sällsynta, är JBL Paragon – ett enormt trevägs stereosystem med horn som sitter ihop i en 2,5 meter bred och 350 kilo tung möbel.

paragon-460x345

Det är svårt att inte drabbas av en nostalgisk rysning när man ser monstret, som tillverkades mellan 1957 och 1983. Det sägs att det aldrig fanns några officiella ritningar till Paragon-systemet. Möbelsnickarna hos JBL hade alla mått i huvudet och varje del anpassades individuellt – och därför går det inte heller att byta en del av kabinettet från ett Paragon-system till ett annat.

Papper
Om du kan tänka dig att nöja dig med en lite mindre variant, som inte tar lika mycket plats i vardagsrummet och inte tömmer kontot på lika mycket besparingar, så är kanske iHorn Paragon mitt i prick. Den är en snarlik kopia i miniatyrstorlek, byggd av kartong. Den fungerar som en akustisk förstärkare till högtalaren i mobiltelefonen, som ställs i en hållare på ovansidan.

iHorn Paragon är gjord för iPhone, men eftersom den sägs passa alla modeller från 4 till 6 Plus så lär den gå att använda med de flesta mobiler av normal storlek – så länge högtalaren sitter i nederkant.

paragon03-460x348
iHorn Paragon levereras omonterad!

Man ska inte förvänta sig samma dånande ljudtryck som från äkta vara, men pappershornet – som man själv får vika ihop från de perforerade arken – ger säkert en viss akustisk förstärkning. Och lär väcka en hel del uppmärksamhet!

paragon04-460x261
iHorn kostar 2 980 yen (strax under 200 kronor) på iKeda Products hemsida.

Ett äkta Paragon-system kostar gott och väl över 100 000 kronor när de vid sällsynta tillfällen dyker upp på begagnatmarknaden.

Paragon_section-460x206
Så här var JBL Paragon konstruerad. Men det finns inga officiella ritningar, allt byggdes för hand.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
7 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.