Om du trodde att synten var en förhållandevis modern uppfinning så får du tänka om. Världens första elektriska instrument, gjort för att återge konstlat ljud, har faktiskt mer än 150 år på nacken.
Den tyske fysikern Hermann von Helmholtz (1821–1894) konstruerade 1862 en maskin som kunde skapa nya klanger genom att kombinera grund- och övertoner från stämgafflar och resonanskammare – så kallad additiv syntes. Ljuden skapades akustiskt men stämgafflarna och resonanskamrarna drevs av den då nyuppfunna elektriciteten.
På auktionsfirman Bonhams kan man köpa ett originalexemplar av Helmholtz elektroakustiska synt. Den är visserligen inte byggd av Helmholtz själv, utan av instrumentmakaren Max Kohl någonstans runt 1905. Bygget ser ut som en steampunk-fantasi av mässing och polerad mahogny. De 10 tangenterna är av afrikanskt elfenben och varje tangent är kopplad till en elektromagnet som slår på en ihålig mässingsklocka.
Det finns bara ett fåtal exemplar kvar av Helmholtz-synten i helavärlden och auktionsfirman räknar med att priset hamnar någonstans mellan 150 000 och 200 000 kronor.
Helmholtz gjorde mycket annat än uppfinna synten. Hans teorier om resonanskammare, som apparaten bygger på, är nämligen också grunden för basreflexhögtalaren – som du kan läsa om nästan dagligen här på Ljud & Bild!
Som vetenskapsman var Helmholtz oerhört allsidig. Han ägnade sig åt fysiologi, filosofi, psykologi, estetik och färglära.