TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Superdatorer ska knäcka Corona

Tillsammans med Vita huset och Department of Energy startar IBM krig mot Coronaviruset. Deras vapen är sammankopplade superdatorer.

forfatter
Publicerad 2020-03-24 - 08:21

IBM har meddelat att de kommer att hjälpa till att samordna en insats för att åstadkomma vad som förhoppningsvis blir Coronavirusets död. Det handlar om ett samarbete – ett konsortium – med flera inblandade, bland annat MIT, Oak Ridge National Laboratory, NASA, Argonne National Lab, Microsoft, Google, Hewlett Packard Enterprise och Amazon. Och dessutom U.S.A. Department of Energy och White House Office of Science and Technology Policy.

Rustar med superdatorer

Samarbetet kallas COVID-19 HPC Consortium (HPC = High Performance Computing), och tillsammans kommer det att ge mer än 330 petaFLOPS, vilket är en måttenhet för antal dataoperationer per sekund. Vi pratar alltså om 330 biljarder operationer per sekund (330 000 000 000 000 000). Om man ska få samma beräkningsförmåga från världens snabbaste kommersiellt tillgängliga grafikkort (Nvidia Titan RTX), så behöver man fler än 2 500 stycken.

IBM förväntar sig att datorkapaciteten ska användas för att utveckla algoritmer som beräknar hur COVID-19 utvecklas och utifrån detta modellera potentiella behandlingar i jakten på ett vaccin.

”Dessa högpresterande datorsystem gör det möjligt för forskare att köra mycket stora antal beräkningar inom epidemiologi, bioinformatik och molekylär modellering. Sådana experiment skulle ha tagit flera år att göra för hand, eller månader med långsammare, traditionella dataplattformar”, skriver IBM:s forskningsschef Dario Gil i ett blogginlägg.

Han fortsätter:

”Sedan COVID-19-pandemin började har vi arbetat med myndigheter i USA och runt om i världen för att hitta alla tillgängliga möjligheter att låta vår teknik och expertis hjälpa organisationer att bli motståndskraftiga och anpassa sig till pandemins konsekvenser.”
”Vi vill se till att forskare som arbetar för att bekämpa COVID-19 har tillgång till verktygen de behöver”, säger John Kahan, global chef för Microsoft AI for Health.

Forskare kan ansöka om tillgång till superdatornätverk genom att registrera sig på portal.xsede.org.

Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Icke-eldkastare? Jo det är det! Myndigheterna i Karlsruhe kan inte se det roliga med Elon Musks "Not a Flamethrower".
Är detta framtidens ihoprullbara dator? I samband med företagets egen Tech World '22-konferens visade Lenovo upp ett 'proof of concept' av en rullbar skärm för mobiler och datorer.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Följ Ljud & Bild