Search
Generic filters

Se runt föremål i 360 grader

Med Lytro Immerge 360-kameran kan tittaren luta sig runt föremål och se dem från en annan vinkel.

När man filmar 360-video till virtual reality brukar kamerorna ha den begränsningen att de är fastmonterade på en plats, så att den som har på sig VR-glasögonen inte kan flytta huvudet för att se på motivet ur olika vinklar. Det går att vrida på huvudet i 360 grader, men platsen är statisk.

Lytro tänker ändra på det med sin nya kamera Immerge. Den är rund som en boll och har hundratals små objektiv som fångar upp ljus från alla håll. Tekniken, som både mäter fotonernas intensitet och dess riktning, kallas för light field technology, eller ljusfältsteknik.

Kameran gör det möjligt för tittare att luta sig åt höger eller vänster inom ett område på en kubikmeter och se föremålet från olika vinklar.

Går att hyra
Kameran dyr, så det är kanske bättre att hyra den. Kostnaden är ungefär 20 000 kronor om dagen, och då ingår det servrar på flera terabyte. Varje server räcker till en timmes filmning och går att byta ut under tiden man filmar utan att orsaka avbrott.

360-video kräver högre upplösning än vanlig, platt bild. Lytro Immerge har en upplösning som är nästan fyra gånger högre än 4K Ultra-HD, och det går även att filma 360 grader i 3D.

Eftersom hela synfältet filmas av samma kamera behöver man inte länka ihop alla delbilderna till en sfärisk film, vilket sparar tid för videoskaparna.

Källa: AP

Otraditionella kameror är för övrig inget nytt för Lycro. Kameran Illium använder sig också av Light Field-teknik vilket gör att man på skärmen kan välja precis vilken del av motivet som ska vara i fokus – efter bilden är tagen!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.