Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Se runt föremål i 360 grader

Med Lytro Immerge 360-kameran kan tittaren luta sig runt föremål och se dem från en annan vinkel.

Av / 2015-11-16 - 10:11
Se runt föremål i 360 grader

När man filmar 360-video till virtual reality brukar kamerorna ha den begränsningen att de är fastmonterade på en plats, så att den som har på sig VR-glasögonen inte kan flytta huvudet för att se på motivet ur olika vinklar. Det går att vrida på huvudet i 360 grader, men platsen är statisk.

Lytro tänker ändra på det med sin nya kamera Immerge. Den är rund som en boll och har hundratals små objektiv som fångar upp ljus från alla håll. Tekniken, som både mäter fotonernas intensitet och dess riktning, kallas för light field technology, eller ljusfältsteknik.

Kameran gör det möjligt för tittare att luta sig åt höger eller vänster inom ett område på en kubikmeter och se föremålet från olika vinklar.

Går att hyra
Kameran dyr, så det är kanske bättre att hyra den. Kostnaden är ungefär 20 000 kronor om dagen, och då ingår det servrar på flera terabyte. Varje server räcker till en timmes filmning och går att byta ut under tiden man filmar utan att orsaka avbrott.

360-video kräver högre upplösning än vanlig, platt bild. Lytro Immerge har en upplösning som är nästan fyra gånger högre än 4K Ultra-HD, och det går även att filma 360 grader i 3D.

Eftersom hela synfältet filmas av samma kamera behöver man inte länka ihop alla delbilderna till en sfärisk film, vilket sparar tid för videoskaparna.

Källa: AP

Otraditionella kameror är för övrig inget nytt för Lycro. Kameran Illium använder sig också av Light Field-teknik vilket gör att man på skärmen kan välja precis vilken del av motivet som ska vara i fokus – efter bilden är tagen!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen