Search
Generic filters

Samsung förlorade mot Copyswede

Privatkopieringsavgift även på surfplattor menar tingsrätten

Den så kallade kassettskatten infördes för att upphovsmännen skulle få någon ersättning när någon kopierade deras verk till kassettband eller VHS. Numera tar organisationen Copyswede ut privatkopieringsavgift på hårddiskar, usb-minnen och minneskort. De senaste åren har man även hävdat att avgiften borde gälla för datorer, mobiler och surfplattor också.

Samsung har dock vägrat betala och därför drogs de till Tingsrätten av Copyswede. Samsung hävdar, med viss rätt kan man tycka, att apparaterna används till allt möjligt och därför uppfylls inte lagtextens ”särskilt ägnade för” kopiering. Speciellt, argumenterade man, eftersom man idag främst konsumerar musik och film via strömmande tjänster som Spotify och Netflix.

Men Tingsrätten gick alltså på Copyswedes linje och argumenterade märkligt nog att lagtexten nog snarare betydde ”i hög grad lämpliga för”. Samsung har nu en månad på sig att lämna över försäljningssiffror så att Copyswede kan skicka en räkning.

Branschorganisationen Elektronikbranschen var inte sena med att kommentera domen.

”Konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Vi är gärna med och föreslår hur upphovsrättsinnehavarna kan få ersättning och stöd, men det är nu dags att en gång för alla avskaffa den föråldrade kassettbandsskatten”, säger Klas Elm, VD Elektronikbranschen.

Om du håller med kan du protestera på sajten stoppacopyswede.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.
  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.