Även om det har hänt mycket med processorkraft, lagring och skärmteknik de senaste åren så är det nästan pinsamt hur lite batterierna har förbättrats sedan litiumjon-tekniken blev kommersiell mot slutet av 1990-talet.
Det råder ingen brist på forskning, och vi har sett många exempel på tekniker som har funkat i laboratoriemiljö. Men inget har nått så långt som in i våra telefoner eller datorer.
Förhoppningsvis börjar saker och ting rör på sig nu. Senast är det forskare på Nanyang tekniska universitet i Kina som har tagit fram ett batteri som kan laddas dag in och dag ut i tjugo år. Det laddas dessutom till 70 procent av sin kapacitet på bara två minuter!
Litium och nanorör
Batteriet bygger på litiumjoner men grafiten i anoden är utbytt mot en gelé som bland annat innehåller nanorör av titanoxid. Resultatet är supersnabb laddning och mycket mindre degradering efter varje laddning, plus att materialen som används är vanligare på jorden och redan används, bland annat som tillsatser i matvaror.
Elektriska bilar
Tekniken licensieras nu för produktion av ett icke namngivet bolag. Professorn som ansvarar för projektet, Chen Xiaodong, refererar till elektriska bilar när han pratar om batteriet, vilket kan antyda att batteritekniken först letar sig till bilbranschen innan vi får den i våra mobiltelefoner.
– Elbilar kommer att kunna öka sin räckvidd markant, med bara fem minuters laddning, ungefär lika lång tid som det tar att tanka bensin i dagens bilar, säger professor Chen.
Professor Chen Xiaodong visar sina nya, supersnabba uppladdningsbara battericeller. Foto: Nanyang tekniska universitet.
Sedan återstår bara frågan: Vilket bilmärke har lagt beslag på rättigheterna till batteriet? Vi kan inte låta bli att tänka på Tesla och deras kommande och beryktade ”gigantfabrik” för batteriframställning. Och så finns ju alltid ryktena om att Audi arbetar med Tesla-konkurrenter med 50 respektive 70 mils räckvidd.