Teknik

Ända sedan ”Tillbaka till framtiden 2” har vi längtat efter en sko som knyter sig själv. I sommar kommer den.
Annons
Annons
forfatter

”En sådan vill vi ha!”

Fantastiska uppfinningar och prylar i science-fiction-filmer blir faktiskt verklighet ibland. Det skulle kunna bero på att regissörerna har profetiska talanger. Fast oftast är förhållandet omvänt: forskare och ingenjörer älskar också science-fiction och vill förverkliga filmskaparnas drömmar.

En av de mindre livsavgörande, men ändå smarta, uppfinningarna är de självsnörande Nike-gympadojorna som Marty McFly får när han anländer till framtiden i ”Tillbaka till framtiden 2”. Dem har vi skrivit om många gånger vid det här laget, men nu, ett halvår efter datumet som filmen utspelas (21 oktober 2015) så går de faktiskt att köpa.

Foto: ”Back to the Future II”
Foto: ”Back to the Future II”

Skon heter Nike Hyperadapt 1.0. När man sätter ner foten i den så aktiverar en kontakt i hälen robotsnörningen och ett ögonblick senare sitter skon orubbligt fast. Med hjälp av två knappar på sidan kan man justera snörningen så att skon sitter bekvämt.

https://www.youtube.com/watch?v=z7Cyv3cvIxY

Vad skorna kostar är det ingen som vet ännu, men de ska gå att köpa lagom till sommaren. Man måste vara medlem i Nike+-klubben för att få köpa dem.

Nu när vi har sett självsnörande skor, Pepsi Perfect och nytillverkade DeLorean-sportbilar väntar vi med spänning på Hoverboarden. Alltså en riktig, svävande skateboard. Inte en självantändande mini-segway!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nytt för i år: Philips bästa LCD-skärmar utrustas med avancerad MiniLED-bakbelysning!
Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.