Fotosyntesen är processen som växter använder sig av för att omvandla solens energi till kemisk energi.
Genom att sätta in nano-rör av kol i klorofyll, ämnet som finns i växtcellerna som driver fotosyntesen, har man lyckats öka elektronströmmen som associeras med 49 procent i koncentrerad klorofyll. Bladen i levande växter har fått en motsvarande ökning av aktiviteten med 30 procent. Och genom att tillsätta syreabsorberande nano-partiklar kan man markant reducera koncentrationen av superoxid, som är giftigt för växter.
Omvandlar större del av ljusspektrat
Klorofyll absorberar bara ljus från det synliga ljusspektrat och mindre än 10 procent av solljuset används och lagras som energi i den fotosyntetiska processen. Med tillsatta nano-rör blir ett större frekvensomfång av ljuset (infrarött i ena änden och ultraviolett i den andra) absorberat och använt till kemisk energi, vilket leder till en högre effektivitet.
Det är forskare vid Massachusetts Institute of Technology som har upptäckt den nya metoden för att öka fotosyntesens effektivitet. De tänker sig att tekniken kan användas för att göra effektivare solcellspaneler i framtiden och att bidra till forskning inom biokemi med självläkande egenskaper.
Källa: sciencedaily.com