Nyheter

Only in America …
forfatter

Ett amerikanskt företag med det passande namnet Ideal Conceal har tagit fram en pistol som – i säkrat läge – ser ut som en mobiltelefon. Så att du kan gå omkring med den i bakfickan utan att det syns att du är beväpnad.

På hemsidan står det bland annat:

”Smartmobiler finns ÖVERALLT så din nya pistol blandar sig enkelt med omgivningen. I låst läge är den nästan omöjlig att upptäcka eftersom den inte syns.”

Pistolen kommer att kosta 400 dollar (3 500 kronor) – alltså ungefär lika mycket som en helt vanlig, men betydligt säkrare, smartmobil i mellanklassen.

Föga överraskande har pistolen orsakat debatt i USA, där vapenlagarna delar befolkningen i två läger: de som anser att våld skapar mer våld och de som tycker att ”det är bättre att ha ett vapen och inte behöva det än att behöva ett vapen och inte ha det”.

Annons

Högst andel dödade av handeldvapen
USA har flest dödade av skjutvapen i förhållande till befolkningens storlek. Det är också ett av världens mest liberala länder när det gäller vapenlagstiftning.

Och frågar du vapentillverkarna så blir världen en tryggare plats om fler personer skaffar vapen. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump är en av dem. Så här sade han efter skolmassakern på Oregon Community College i oktober förra året:

”Om det funnits andra vapen i klassrummet än gärningsmannens så skulle färre personer ha dött och färre personer blivit så fruktansvärt skadade.”

Ideal Conceal utnyttjar de liberala vapenlagarna, i synnerhet i åtta delstater där det är tillåtet att bära dolda vapen.

Detta är ingen smartmobil. Foto: Ideal Conceal
Detta är ingen smartmobil. Foto: Ideal Conceal

Hävdar att dolda vapen gör folk tryggare
Kirk Kjellberg, mannen bakom Ideal Conceal, går så långt som att hävda att dolda vapen gör att omgivningen känner sig tryggare.

Annons

”Om ett barn säger: ’Mamma, mamma, mannen där har en pistol’, så tittar hela restaurangen på dig som om du har tänkt skjuta sönder hela stället. Så jag tänkte att det måste finnas något annat sätt för folk att bära vapen utan att störa andra människor.”

När pistolen är smartmobil-kamouflerad är den säkrad och kan inte gå av genom en olyckshändelse. När man fäller ut handtaget så kommer avtryckaren fram och det går att skjuta två skott.

Är det någon som tycker att världen har blivit en tryggare plats …?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Läs också:


Grupptest: Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung och Xiaomi
Recension: Jolt
Nyhet: OnePlus lanserar ny mobil utan Snapdragon
Nyhet: Bose QC 45 avslöjades av misstag
TEST: Dyson Pure Cool
TEST: Fyra storskärmar för sport