Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Enorm ”jord-selfie” från NASA

Fler än 36 000 bilder utgör tillsammans hela jordklotet.

Av / 2014-05-25 - 11:04
Enorm ”jord-selfie” från NASA

NASA firade inte Earth Day som alla andra. I april bad den amerikanska rymdstyrelsen att folk skulle ladda upp sina självporträtt till sociala medier med hashtaggen #globalselfie, och samtidigt besvara frågan ”Var på jorden befinner du dig just nu”?

3 200 megapixlar
Fler än 36 000 personer bidrog med sina selfies. NASA har använt dem allihop och satt ihop dem till en fantastisk 3,2-gigapixelbild av vår planet.

Bilden är interaktiv så att man kan zooma in på varenda pixel och titta på alla selfies från varje område. Sverige är dock lite svårt att hitta eftersom det är täckt av ”moln”.

Mosaiken bygger på två bilder som är tagna av jorden från två olika håll på Earth Day, den 22:e april av en radiometer som sitter på en satellit som tillhör Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP). NASA ägnade två veckor åt att sätta ihop mosaiken efter att ha gått igenom 50 000 bidrag från Twitter, Instagram, Flickr, Facebook och Google+.

Här finns hela bilden som du kan zooma in i:

http://www.gigapan.com/gigapans/155294

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen