Teknik

57 Gbit/s genom fiberoptisk kabel.
forfatter

Forskare vid University of Illinois har skapat en fiberoptisk teknik som helt utan informationsförluster överför data med en hastighet av svindlande 57 gigabit per sekund i rumstemperatur.

Det nya rekordet mosar det gamla som låg på 40 Gbit/s, och som innehölls av samma forskarteam. I högre temperaturer har de dessutom lyckats komma upp i 50 Gbit/s, vilket är imponerande eftersom kapaciteten i en ledare sjunker i takt med att temperaturen stiger.

Det finns ännu högre överföringshastigheter, till exempel trådlös ljusteknik (Li-Fi) som kan komma upp i 224 Gbit/s, fast då är det flera sändare och mottagare som arbetar parallellt, var och en på 37 Gbit/s.

Forskarna vid Illinois-universitetet har klarat 57 Gbit/s igenom en enda fiberoptisk ledare.

Man skulle kunna tänka sig att tekniken bland annat kan användas i flygindustrin och i stora datacentraler som förser molnet med information. För hemmabruk ska vi nog inte förvänta oss några sådana hastigheter i första taget.

Annons

Källa: Tech Times

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Läs också: