B&O sparkar 125

Krisdrabbade Bang & Olufsen drar år svångremmen och avskedar 125 anställda.

Det danska prestigemärket har bra produkter. Det har vi märkt ofta när vi testat dem. Men räkenskaperna är det lite si och så med. Därför ska det sparas 100 miljoner i utgifter för att få företaget på rätt köl igen. Och det görs där det är som mest plågsamt, på personalsidan och på B&O:s kärnområde: AV-avdelningen – alltså TV, hifi och högtalare.

B&O skriver i ett börsmeddelande att 125 heltidsanställningar ska bort, de flesta från AV-avdelningen. Permitteringarna kommer dock att kosta ytterligare 15–30 miljoner under det senaste kvartalet 2014/15.

B&O har just presenterat de aktuella siffrorna för tredje kvartalet och de visar på en ökning av omsättningen med 19 procent, 900 miljoner danska kronor. Det bådar gott, eftersom kvartalet innan bara hade en tillväxt med 2 procent.

Efter flera år med förlust har B&O officiellt varit till salu sedan i januari. Investeringsbanken Carnegie har ända sedan dess letat efter en partner för samarbete eller köp, men hittills utan resultat.

I dag har Bang & Olufsen ungefär 2 300 anställda.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.